Uobičajeni dezodoransi koje svakodnevno koristimo mogu da sadrže mnogo štetnih hemikalija. Zbog toga mnogi ljudi pokušavaju da nabave dezodoranse sa što više prirodnih sastojaka. Najbolje rešenje je – da ga napravite sami.

Domaći probiotički dezodorans je jednostavan za pravljenje, koristan je za vaše telo, isplativ i deluje. Prema istraživanjima, probiotici se koriste u kozmetičkim proizvodima kao što su dezodoransi jer „uravnotežuju“ mikrobiom kože, poboljšavaju barijeru kože i ukupni izgled kože. Takođe imaju dezodorirajući efekat.

Domaći probiotički dezodorans je jednostavan za pravljenje.

Kada se probiotici kombinuju sa drugim prirodnim sastojcima, dobijate zaista bezbedan, efikasan način da sprečite neprijatan miris tela.

Image by Freepik
Image by Freepik

Potrebni sastojci

Soda bikarbona: Kao prirodna antigljivična i antibakterijska supstanca, soda bikarbona može da ubije bakterije koje izazivaju neprijatne mirise, plesni i još mnogo toga kako biste se osećali sveže.

Kokosovo ulje: Verovatno ste upoznati sa prednostima kokosovog ulja za kožu. Poput sode bikarbone, ima antimikrobna svojstva, plus pomaže u hidrataciji kože i poseduje antioksidante, koji mogu pomoći u zaštiti vaše kože i održavanju svežine.

Pčelinji vosak: U pitanju je još jedna potpuno prirodna supstanca koja se koristi u kozmetičkim proizvodima, i to sa dobrim razlogom. Pomaže u hidrataciji kože, ima antiinflamatorna svojstva i može pomoći u lečenju gljivičnih infekcija kože. To je odličan dodatak ovom domaćem probiotičkom dezodoransu.

Ši puter: Ovaj puter ima antiinflamatorna svojstva, dejstvo protiv starenja i vlaži kožu i štiti kožu.

Probiotici: Ne možete napraviti probiotski dezodorans bez probiotika. Dobre bakterije mogu pomoći koži i svesti miris tela na minimum.

Ulje čajevca: Ulje čajevca je poznato kao moćno eterično ulje za kožu. Mogu se boriti protiv akni, hidratizirati i umiriti kožu i boriti se protiv infekcija zbog njegovih antibakterijskih, antifungalnih, antivirusnih efekata. Kada se kombinuje sa drugim esencijalnim uljima u ovom receptu, čini savršenu probiotičku mešavinu dezodoransa.

Image by wayhomestudio on Freepik
Image by wayhomestudio on Freepik

Kako se pravi

Pravljenje ovog domaćem dezodoransa je lako. Počinje zagrevanjem pčelinjeg voska i kokosovog ulja na laganoj vatri. Lagano mešajte sastojke dok se potpuno ne otope.

Zatim dodajte ostale sastojke i promešajte. Nakon što se sve dobro izmeša, sipajte probiotičku mešavinu dezodoransa u praznu posudu za dezodorans.

Zatim pustite da se smeša stvrdne i ohladi u tesnoj, uspravnoj posudi. Kada se očvrsne, spreman je za upotrebu.