Ovaj domaći sprej od opekotina od sunca će vam pomoći da ublažite opekotine od sunca. Sastojci se savršeno mešaju i stvaraju kućni lek za opekotine od sunca koji će smanjiti upalu dok rehidrira kožu.

Neka vam ovo bude pri ruci u letnjim mesecima, jer što pre primenite opekotine od sunca ili svoje voljene osobe, to bolje.

Women friends photo created by halayalex - www.freepik.com
foto by halayalex – www.freepik.com

Ključni sastojci za ublažavanje opekotina od sunca

Tečni sok od aloe vere: Među nekoliko sastojaka za ublažavanje opekotina od sunca, aloe vera je na vrhu liste. Sok od aloe vere se pravi od listova biljke aloe. Ceo list aloe vere se drobi i melje da bi se dobio sok. Ima visok sadržaj antioksidanata i vitamina koji poboljšavaju zdravlje vaše kože. Pokazalo se da lokalna primena ekstrakta biljke poboljšava opekotine od sunca i stanje kože

Pročitajte i ovo: Da li je kokosovo ulje otrov ili čudotvorni lek?

Frakcionisano kokosovo ulje: Frakcionisano kokosovo ulje, koje se naziva i „tečno kokosovo ulje“, je upravo to: vrsta kokosovog ulja koje ostaje tečno čak i na sobnoj temperaturi i nižim temperaturama. Ovo pomaže u upotrebi kao što je pravljenje ovog „uradi sam“ spreja za ublažavanje opekotina od sunca. Takođe sadrži prirodne antioksidante koji pomažu u zaštiti kože od stvari poput oštećenja slobodnih radikala, uticaja okoline i UV oštećenja.

Pročitajte i ovo: Kada smo preplanuli, srećniji smo, kaže nauka!

Eterično ulje lavande: Ulje lavande je najčešće korišćeno eterično ulje na svetu danas i može pomoći opečenoj koži. U stvari, studija na životinjama otkrila je da ulje lavande podstiče zarastanje rana u ranoj fazi tako što ubrzava formiranje granulacionog tkiva (tkiva sa površine kože koje zarasta) i podstiče sintezu kolagena.

Pročitajte i ovo: Može li od grčkog jogurta da se smrša? Istine i zablude!

Eterično ulje nane: Ulje peperminta ispoljava umirujuće, omekšavajuće, tonizirajuće i antiinflamatorno dejstvo na kožu kada se koristi lokalno. Takođe ima antiseptička i antimikrobna svojstva, savršena za kućni lek za opekotine od sunca.

Travel photo created by freepic.diller - www.freepik.com
Foto Freepik.com

RECEPT za kućni lek za opekotine od sunca

U tiganj za so, dodajte dva inča vode. Stavite na srednje nisku vatru.

U staklenu teglu dodajte kokosovo ulje i sok od aloe vere. Stavite teglu u šerpu i mešajte malom drvenom kašikom ili štapom, čekajući da se smesa rastopi i sjedini.

Pročitajte i ovo: Problemi štitne žlezde – žudnja za duhovnim rastom

Kada se sjedini, izvadite iz tiganja i ostavite da se smeša ohladi. Kada se ohladi, dodajte ulja, dobro promešajte. Sipajte u staklenu bocu sa raspršivačem i čuvajte na hladnom mestu.

Ovaj domaći lek za opekotine od sunca umiriće svaku opekotinu od sunca. Sastojci se savršeno mešaju i stvaraju kućni lek za ublažavanje opekotina od sunca koji će smanjiti upalu dok rehidrira kožu.

Pročitajte i ovo: Crvena hrana pomaže u mršavljenju – šta jesti i kako funkcioniše

SASTOJCI

½ šolje tečnog soka od aloe vere
⅛ šolje frakcionisanog kokosovog ulja
10 kapi eteričnog ulja lavande
10 kapi esencijalnog ulja peperminta
staklena boca sa sprejom

Pročitajte i ovo: Kora limuna – najjeftinija investicija u vaše dobro zdravlje

UPUTSTVO

U tiganj za so, dodajte dva inča vode. Stavite na srednje nisku vatru.
U staklenu teglu dodajte kokosovo ulje i sok od aloe vere. Stavite teglu u šerpu i mešajte, sačekajte da se smesa rastopi i sjedini.

Pročitajte i ovo: Idete da probate bikini? Jedite (više) kajsije! Ukusne, lagane i super za liniju!

Kada se sjedini, izvadite iz tiganja i ostavite da se smeša ohladi. Zatim dodajte ulja, dobro promešajte. Sipajte u staklenu bocu sa raspršivačem i čuvajte na hladnom mestu.