Održavanje rerne čistom je veoma važno jer zagorela, zapečena hrana može da oslobodi karcinogene materije dok radi.

Sredstva za čišćenje pećnica sadrže mnogo potencijalno štetnih materija pa i otrovnih, koje, ako dođu u kontakt sa vašom kožom, mogu da izazovu iritacije i druge probleme. Probajte prirodni domaći deterdžent za čišćenje rerne.

Za pripremu domaćeg sredstva za čišćenje rerne potrebni su sledeći sastojci: Dve kašike tečnog kastilnog sapuna, jedna i po šolja sode bikarbone, šest kapi eteričnog ulja narandže, četvrtina šolje alkoholnog sirćeta ili jabukovog sirćeta i voda.

Image by zinkevych on Freepik
Image by zinkevych on Freepik

U staklenoj posudi pomešajte sve sastojke, koristeći vodu da biste formirali gustu pastu.

Nanesite četkicom na površinu rerne dok se potpuno ne obloži. Ostavite da odstoji oko osam sati ili preko noći.

Samo će se malo zapeniti, što je normalno.

Dok ribate rernu, nosite rukavice i obrišite je, nakon čišćenja, sunđerom i čistom vodom, dok ne „otkrijete“ čistu površinu rerne.

Operite svaki put sunđer  posle brisanja u posudi sa vodom, a možda ćete morati i da promenite vodu nekoliko puta (u zavisnosti od stepena zaprljanosti).

Pre početka čišćenja, izvadite rešetke iz rerne i očistite ih odvojeno u sudoperi.

Zašto je domaće sredstvo za čišćenje rerne dobro

Soda bikarbona je odličan sastojak za čišćenje rerne. Nudi abrazivnu teksturu koja pomaže u uklanjanju ostataka zapečene hrane. Sadrži natrijum bikarbonat, koji pomaže u procesu čišćenja.

Kastilni (kastiljski) sapun je potpuno prirodan i neškodljiv. Za osnovu ima maslinovo ulje i ne sadrži životinjske masti.

Sirće je antibakterijsko i čini savršenim domaće proizvode za čišćenje domaćinstva.

Eterično ulje narandže je odličan dodatak, ne samo zbog lepog mirisa, već je i antibakterijski i sadrži moćna antimikrobna jedinjenja koja se nazivaju terpeni.