Namirnice koje vam danas predstavljamo pomoći će vam da se izborite sa umorom, kao i da se osećate motivisano i da budete puni vitalnosti.

Evo o kojim namirnicama se radi, a koje daju energiju, stoga vam preporučujemo da ih obavezno stavite na sto kako biste se osećali sjajno i na brzinu vratili u punu formu kad vam padne klapa na oči.

Hrana koja daje energiju mogla bi da postane dragocena pomoć onima koji često pate od umora, pospanosti i osećaja iscrpljenosti, a pritom neće (nužno) preterati sa kafom.

Pročitajte i ovo: Spremanje hrane u aluminijumskoj foliji štetno po zdravlje – sve što treba da znamo o pravilnoj upotrebi

U stvari, u nekim danima se može dogoditi da se osećate tromo, umorno i bez energije.

Food photo created by freepik - www.freepik.com
Foto Freepik.com

Uzroci mogu da budu razni, uključujući loš način života.

Na primer, preterivanje za stolom sa slatkišima, grickalicama, picom, pekarskim proizvodima, industrijskom hranom ili umacima i teškim i vrlo sezonskim jelima favorizuje osećaj umora i fizički i mentalno.

Pročitajte i ovo: Da li je tačno da grejpfrut pospešuje mršavljenje? Evo šta kaže nauka!

Preterana konzumacija hrane bogate „brzim“ šećerima zapravo favorizuje promene šećera u krvi i posledične padove energije.

Ali šta jesti da biste se osećali manje umorno i iscrpljeno?

Evo pet namirnica koje daju energiju više od šoljice kafe!

Banana

Ovo voće je idealno za suzbijanje padova energije, kao i pre i posle treninga, jer je bogato brzo apsorbovanim šećerima.

Pročitajte i ovo: Kafa sa dodacima ugrožava vitak struk

Takođe, pruža puno magnezijuma i kalijuma, minerala koji zahvaljujući svom tonizirajućem delovanju pružaju energiju mišićima i mozgu i suzbijaju osećaj umora.

Spanać

Bogat je mineralima koji podržavaju funkcionisanje nervnog sistema i pomažu u dotoku goriva tokom celog dana. Među njima se izdvaja gvožđe, koje se bori i protiv fizičkog i mentalnog umora.

Pročitajte i ovo: Lagani i zdravi zalogaji koje zvezde jedu da bi ostale u formi

Da bi se pojačao njegov energizirajući efekat, idealno je začiniti ga limunovim sokom. Zahvaljujući bogatstvu vitamina C, podstiče apsorpciju ovog minerala.

Takođe, sadrži solidne količine vitamina B, korisnog za pokretanje metabolizma i dobijanje energije.

Jaja

Jaja su dobar izvor triptofana i tirozina. Prvi je preteča serotonina, hormona dobrog raspoloženja. Tirozin, s druge strane, favorizuje proizvodnju dopamina, neurotransmitera zbog kojeg se osećate agilnije i motivisanije.

Pročitajte i ovo: Jednom nedeljno jedite šta god hoćete, čak i kada ste na dijeti – evo zašto

Konačno, dobar su izvor selena koji pomaže u suzbijanju tromosti i umora.

Crna čokolada

Crna čokolada sa najmanje 70-80% gorkog kakaoa podiže raspoloženje i nivo energije.

Pročitajte i ovo: Kafa sa dodacima ugrožava vitak struk

Sadrži kofein i teobromin, alkaloide koji stimulišu energiju i dobro raspoloženje.

Losos

Losos je dobar izvor esencijalnih masnih kiselina. Konkretno, pruža puno omega 3, „dobrih“ masti koje favorizuju proizvodnju serotonina.

Pročitajte i ovo: Ne morate na spavanje gladni i nevozni: Ove namirnice možete da jedete i u ponoć

Takođe, sadrži vitamin D, koji pomaže u povećanju nivoa melatonina, hormona spavanja koji olakšava odmor i pomaže da se držite dalje od umora.