Nikotin je hemijska supstanca zbog koje je tako teško ostaviti cigarete i pušenje.

Jedna je od najpoznatijih supstanci poznatih čoveku danas koje stvaraju najveću zavisnost kod ljudi. Uprkos tome, koristi se kroz cigarete i puši vekovima.

Biljka duvana proizvodi nikotin koji može da ubrza rad srca, podigne puls i krvni pritisak, kao i da poveća rizik od moždanog udara.

I pored svih zabrana pušenja, zdravstvenih upozorenja i naučnih dokaza o štetnosti nikotina, ljudi i dalje biraju da puše. Duvan može i da se žvače, što je manje štetno, ali i dalje sadrži nikotin. Ako ste pušač, postoji mogućnost da isperete nikotin iz sistema, ukoliko konzumirate određenu vrstu hrane.

Predstavljamo vam kako!

Brokoli

Brokoli sadrži visok nivo vitamina B5 i C, koji su odgovorni za regulisanje vrlo važnih procesa u našem organizmu. Nedostatak tih vitamina u našem organizmu može da znači da organizam ne funkcioniše optimalno.

Brokoli, takođe, sadrži gen NRF2 koji štiti ćelije pluća od mogućih napada od strane negativnih supstanci.

Pomorandže

orange-428070_1280

Sa druge strane, pomorandže su moćno južno voće, čijim konzumiranjem se obnavlja nivo vitamina C u organizmu i umanjuje nivo stresa i anksioznosti koji su izazvani očajničkom željom za nikotinom.

Spanać

salad-684202_1280

Spanać sadrži folnu kiselinu i vitamin B9 koji su poznati po tome što uklanjaju nikotin iz organizma.

Folna kiselina je takođe od suštinskog značaja, naročito ako pokušavate da ostavite pušenje jer igra vitalnu ulogu u našim mentalnim i emotivnim procesima.

Đumbir

ginger-356104_1280

Đumbir može da vam pomogne da se oslobodite neželjenih simptoma izazvanih pušenjem i konzumiranjem nikotina. Za puni efekat potrebno je da konzumirate sirov đumbir da biste umanjili želju za nikotinom, održali zdravo mršavljenje i smanjili količinu otrova u organizmu uzrokovanih nikotinom. Najbolji način da uklonite nikotin iz vašeg tela je da prekinete sa pušenjem, a đumbir vam može pomoći u tom procesu.

Brusnice

backdrop-22024_1280

Kiselina u brusnicama pomaže lakšem ispiranju nikotina iz krvotoka nego što bi se to inače desilo.

, kao i brusnice, tako da zamena cigareta brusnicama, kada želite da se odviknete od pušenja, može da zaustavi vašu želju za nikotinom.

Limun

slice-of-lemon-953987_1280

Limun je još jedno moćno oružje u borbi protiv nikotina.

Limunska kiselina i vitamin C, kojima limun obiluje, predstavljaju jako oružje u borbi protiv neželjenih simptoma izazvanih pušenjem – oštećenja ćelija kože i pora, smanjenja imuniteta i zdravlja u celosti.

Šargarepa

carrots-673184_1280

Pored toga, pušenjem oštećujete nervne ćelije, cirkulaciju i funkcionisanje mozga. Osnažite svoje telo redovnim uzimanjem šargarepe u ishrani, da biste obnovili količine vitamina A, C i K, koje su potrebne organizmu radi njegovog optimalnog funkcionisanja. Na taj način jačate i svoj imunitet.

Nar

pomegranate-open-196800_1280

Redovno konzumiranje nara suprotstavlja se ovim simptomima i poboljšava cirkulaciju u organizmu. Takođe, pomaže našem organizmu da proizvodi veću količinu crvenih krvnih zrnaca.

Pšenične klice

wheat-field-640960_1280

Potrudite se da jedete što više pšeničnih klica, da biste uneli dovoljnu količinu vitamina E u organizam, a time i poboljšali elastičnost vašeg kardiovaskularnog sistema. Pšenične klice mogu da smanje rizik od bilo koje bolesti srca u starijem dobu.

Kelj

kale-1146380_1280

Što ga više jedete, manje su šanse da dobijete rak. Kelj je prirodni izvor izoticijanita i ostalih antioksidanata, koji mogu uspešno da eliminišu sastojke nikotina iz vašeg organizma.