Nikotin je hemijska supstanca zbog koje je tako teško ostaviti cigarete i pušenje.

Jedna je od najpoznatijih supstanci poznatih čoveku danas koje stvaraju najveću zavisnost kod ljudi. Uprkos tome, koristi se kroz cigarete i puši vekovima.

Biljka duvana proizvodi nikotin koji može da ubrza rad srca, podigne puls i krvni pritisak, kao i da poveća rizik od moždanog udara.

I pored svih zabrana pušenja, zdravstvenih upozorenja i naučnih dokaza o štetnosti nikotina, ljudi i dalje biraju da puše. Duvan može i da se žvače, što je manje štetno, ali i dalje sadrži nikotin. Ako ste pušač, postoji mogućnost da isperete nikotin iz sistema, ukoliko konzumirate određenu vrstu hrane.

Predstavljamo vam kako!

Brokoli

Brokoli sadrži visok nivo vitamina B5 i C, koji su odgovorni za regulisanje vrlo važnih procesa u našem organizmu. Nedostatak tih vitamina u našem organizmu može da znači da organizam ne funkcioniše optimalno.

Brokoli, takođe, sadrži gen NRF2 koji štiti ćelije pluća od mogućih napada od strane negativnih supstanci.

Pomorandže

orange-428070_1280

Sa druge strane, pomorandže su moćno južno voće, čijim konzumiranjem se obnavlja nivo vitamina C u organizmu i umanjuje nivo stresa i anksioznosti koji su izazvani očajničkom željom za nikotinom.

Spanać

salad-684202_1280

Spanać sadrži folnu kiselinu i vitamin B9 koji su poznati po tome što uklanjaju nikotin iz organizma.

Folna kiselina je takođe od suštinskog značaja, naročito ako pokušavate da ostavite pušenje jer igra vitalnu ulogu u našim mentalnim i emotivnim procesima.

Đumbir

ginger-356104_1280

Đumbir može da vam pomogne da se oslobodite neželjenih simptoma izazvanih pušenjem i konzumiranjem nikotina. Za puni efekat potrebno je da konzumirate sirov đumbir da biste umanjili želju za nikotinom, održali zdravo mršavljenje i smanjili količinu otrova u organizmu uzrokovanih nikotinom. Najbolji način da uklonite nikotin iz vašeg tela je da prekinete sa pušenjem, a đumbir vam može pomoći u tom procesu.

Brusnice

backdrop-22024_1280

Kiselina u brusnicama pomaže lakšem ispiranju nikotina iz krvotoka nego što bi se to inače desilo.

, kao i brusnice, tako da zamena cigareta brusnicama, kada želite da se odviknete od pušenja, može da zaustavi vašu želju za nikotinom.

Limun

slice-of-lemon-953987_1280

Limun je još jedno moćno oružje u borbi protiv nikotina.

Limunska kiselina i vitamin C, kojima limun obiluje, predstavljaju jako oružje u borbi protiv neželjenih simptoma izazvanih pušenjem – oštećenja ćelija kože i pora, smanjenja imuniteta i zdravlja u celosti.

Šargarepa

carrots-673184_1280

Pored toga, pušenjem oštećujete nervne ćelije, cirkulaciju i funkcionisanje mozga. Osnažite svoje telo redovnim uzimanjem šargarepe u ishrani, da biste obnovili količine vitamina A, C i K, koje su potrebne organizmu radi njegovog optimalnog funkcionisanja. Na taj način jačate i svoj imunitet.

Nar

pomegranate-open-196800_1280

Redovno konzumiranje nara suprotstavlja se ovim simptomima i poboljšava cirkulaciju u organizmu. Takođe, pomaže našem organizmu da proizvodi veću količinu crvenih krvnih zrnaca.

Pšenične klice

wheat-field-640960_1280

Potrudite se da jedete što više pšeničnih klica, da biste uneli dovoljnu količinu vitamina E u organizam, a time i poboljšali elastičnost vašeg kardiovaskularnog sistema. Pšenične klice mogu da smanje rizik od bilo koje bolesti srca u starijem dobu.

Kelj

kale-1146380_1280

Što ga više jedete, manje su šanse da dobijete rak. Kelj je prirodni izvor izoticijanita i ostalih antioksidanata, koji mogu uspešno da eliminišu sastojke nikotina iz vašeg organizma.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.