Obuća je važna investicija s velikim uticajem, zbog čega smo uvek vrlo uzbuđeni kad treba da se upoznamo sa najnovijim trendovima za predstojeću sezonu, ovog puta za proleće – leto 2020. godine.

Obuća za proleće – leto 2020. kreirana je pod snažnim uticajem 70-tih, koji je glavni modni trend sezone, posebno kada su u pitanju đonovi i siluete. Ipak, pored toga, prisutni su i moderni trendovi, u kojima uživamo od pre nekoliko sezona.

Ono što se zaista ističe u trendovima obuće za proleće – leto 2020 je pomak ka udobnim letnjim sandalama, koje bismo, da budemo fer, možda i očekivali, s obzirom na to kako se planeta zagrejava. Verovatno bi trebalo da učinimo još mnogo više kako bismo minimalizovali svoj karbonski trag, a udobne letnje sandale daleko su najbolja obuća za to.

U isto vreme, čizme imaju ogromnu prisutnost među obućom za proleće – leto 2020. godine. To bi moglo da znači da dizajneri očekuju vlažnu, kišnu prolećnu sezonu, mada je, u mnogim slučajevima, to bio samo povratak u otkačene 70-e, sa psihodeličnim dezenima i siluetama do kolena.

Pročitajte i ovo: Najveći vodič modnih trendova za proleće – leto 2020. godine

Još jedan veliki trend je prelazak sa zdepastog na zdepastije, u obliku debelih potpetica i različitih platformi, što je još više zacementiralo 70-e kao trenutnu nostalgičnu opsesiju modnog sveta.

Pročitajte i ovo: Najveći vodič boja u trendu za proleće – leto 2020

# 1 Platforme

Znamo da su 70-te u modi, jer su platforme pravi hit, vodeći trend za proleće – leto 2020. godine. Disko-era potpetice dodaće po koji ozbiljan centimetar vašem stasu, kao i dodir dramatičnog sjaja.

Pročitajte i ovo: Budite jedan korak ispred – ponovite se ovog proleća ekološkim patikama

# 2 Ravne platforme

Postoji i to! To vam je kao da ste na Himalajima, a imate osećaj da ste u ravnici. Zapravo, kad ste se već popeli na Himalaje, vi i nemate više osećaj da se na krovu sveta.

Pročitajte i ovo: Bela košulja, osnova svakodnevnog dobrog odevanja

Obuća na ravnoj platformi, bez tipičnog nagiba na visoku petu, takođe je imala respektabilan nastup kao deo trenda obuće za proleće – leto 2020. godine, pružajući udobnu opciju obuće koja ne opterećuje telo, ali i dalje nudi poprilično povećanje visine. Vrlo zgodno, zar ne?!

# 3 Pametne čizme do kolena

Već smo videli Amal Clooney kako kida u ovakvim čizmama – obična koža, bez preteranih ukrasa i visoke su baš do kolena.

Pročitajte i ovo: Umetnost stila: Svi nose Oksford košulje, zašto ne biste i vi?!

Mislimo da će ove pametne čizme postati jedan od omiljenih trendova obuće za proleće – leto 2020. godine za razumne žene, pogotovo ako žive u kišnim klimatskim pojasevima.

# 4 Čizme iznad kolena

Dok su čizme do kolena elegantan, ali ležeran izbor za koje mislimo da su odlične za poslovne žene i radni dan u podne, čizme koje prelaze preko kolena odnose se na opasnost i seksipil.

Pročitajte i ovo: Podesite ton odevanja za novu sezonu obućom u neutralnim tonovima

Uparite najtopliju letnju obuću 2020. godine sa kratkim šorcem ili mini suknjom za divlji noćni izlazak.

# 5 Čarobne prolećne čizme

Ako je vaš stil malo više alternativan, možete mu pružiti prolećni zaokret sa par čarobnih, da ne kažemo, veštičarskih, čizama u svetlim bojama i sa ćudljivim dizajnom, koje su bile zabavan deo trendova obuće za proleće – leto 2020.

Pročitajte i ovo: Kako da odaberete obuću koja vam neće zadavati muke

# 6 Čizme sa širokom i nabranom sarom

Silueta čizme koja se sama po sebi istakla među trendovima obuće za proleće – leto 2020. odlikuje se slojevitom, širom sarom, dizajnom koji je jedinstven i upečatljiv, ali ne previše visoke, negde do polovine lista otprilike.

Pročitaje i ovo: Svi nose mačkaste naočare za sunce, zašto ne biste i vi?! + Kako da odaberete pravi model prema svom obliku lica!

# 7 Sjajne čizme

Je li vam već muka od čizama? Nama nije jer tek sad dolazi ono najbolje – sjajne čizme! Sjajne čizme verovatno su jedan od najupečatljivijih i najzabavnijih trendova obuće za proleće – leto 2020!

Pročitajte i ovo: Osvežite letnju odeću novim belim farmerkama

# 8 Zdepasta trouglasta peta

Trouglasta peta je uvek privlačan detalj, a nesumnjivo je bila jedan od upečatljivijih detalja na obući za proleće – leto 2020. godine. Definitivno, lep geometrijski dizajn cipela.

Pročitajte i ovo: Na šta bi trebalo da obratite pažnju ako hoćete da nosite bele farmerke

Svi smo previše navikli na tradicionalnu koničnu potpeticu koja ide od debele na vrhu do tanke tamo gde dodiruje pod, ali mislimo da se vrlo brzo možemo naviknuti na obrnutu verziju!

# 9 Šarene patike

Patike su i dalje prisutne u trendovima obuće, ali malo su promenile dizajn.

Pročitajte i ovo: Šta se dešava kada prestanemo da nosimo visoke štikle

Dok bele patike nisu baš sasvim napustile piste, i dalje su tu, možete slobodno da nosite par od prošle godine, novi model patika za proleće – leto 2020. sastoji se od jarkih, a ponekad čak i sukobljenih boja.

# 10 Čarapa patike

I čarapa patike i dalje su vrlo prisutne na modnoj sceni, a mi smo poprilično ambivalentni po pitanju njihovog izbora za proleće – leto 2020.

Pročitajte i ovo: Mantilom od denima obrnite igricu u svoju korist

Pravo da vam kažemo, nikada nam nisu bile omiljeni trend, ali očigledno imaju svoje fanove, posebno u atletskoj gomili uličnog stila. Nama to deluje kao kad ljubavnik utekne u čarapama kroz prozor pa se nađe na ulici. Volja vam je.

# 11 Heklana obuća

Jedno je sigurno, heklano je veliki modni trend za prestojeću sezonu! Pored odeće, hekleraj je veoma važan modni trend i u obući za proleće – leto 2020. godine.

Pročitajte i ovo: Mornarski stil: Više od trenda – nikad demode, uvek u modi

Predlažemo vam da od heklanog nabacite po jedan modni komad od svega – odeće, tašni, obuće, neće da se baci. Ne zaboravite šešir! Jer vreme za plažu samo što nije!

# 12 Kaiščići i vrpce

Na prolećnim pistama postojao je samo nagoveštaj boho-šika, ništa u poređenju s prethodnim sezonama, ali vrpce ili sandale od kaiščića za leto 2020 definitivno su mali deo te kategorije.

Pročitajte i ovo: Havaianas – njihovo visočanstvo japanke

# 13 Gladijatorke

Sandale su obavezne za letnju sezonu 2020. godinu, ali u obliku gladijatorki pružaju nogama malo više oslonca i pojačavaju našu nostalgiju za hipi modom.

Pročitajte i ovo: Stilske greške koje čine da izgledamo starije

Uz neke sandale gladijatorke 2020. koje smo videli na pisti, možete biti prava eko ratnica.

# 14 Zakivci & Klinovi

Osećate se opasno? U tom slučaju, pokupite par cipela okovanih ekserima koje imaju oštru vibraciju koju će mnogi alternativni tipovi ceniti.

Pročitajte i ovo: Pojednostavite svoj život – nosite kombinezon

# 15 Lančić oko gležnja

Jedan od vedrijih trendova obuće za proleće – leto 2020. godine bili su ukrasi oko gležnja koji su ove sezone zamenili tipične trake za gležnjeve na mnogim letnjim cipelama i sandalama. Nije bilo preterano i razmetljivo – samo mali luksuzni detalj.

Pročitajte i ovo: Ako hoćete da se uzdignete u visine, odaberite sandale sa platformom

# 16 Pačji kljun

Manija četvrtastih nožnih prstiju započela je sa Bottega Veneta obućom, i dalje su apsolutni vladari trenda, ali za sezonu proleće – leto 2020. godine, i drugi dizajneri odlučili su se da slede trend.

Pročitajte i ovo: Modni svet poludeo za suknjama od teksasa

Ne znamo da li smo spremni da se odreknemo svojih žestokih, šiljastih cipela sa visokim potpeticama i slatko zaobljenih ravnih cipela i sandalica, ali znamo da će mnoge obožavateljke unikata sa modnih pista biti više nego spremne za to.

# 17 Mokasine sa visokom potpeticom

Iako su ravne mokasine prava obuća za žene koje vole udobnost uobičajenog stila, ali ako smatrate da vam je to previše ležerno, mislimo da bi helikopteri sa visokim potpeticama mogli da zaintrigiraju i vas.

Pročitajte i ovo: Kolor terapija – obojite svoj život haljinama u živopisnim bojama

Većina mokasina koje su se pojavile na pistama za proleće – leto 2020 imale su blok pete, da budemo fer, tako da će verovatno više odgovarati razumnoj gomili, ali bilo je i izuzetaka.

# 18 Mokasine natikače

Generalno, papuče su predstavljale veliki deo trendova obuće za proleće – leto 2020, garantujući da nećemo morati da gubimo previše vremena pokušavajući da noge uvučemo u uske cipele. Natikače su već nekoliko sezona vrlo moderne, tako da izgledaju kao savršen izbor i za ovo leto.

Pročitajte ovo: Kako da odaberete obuću koja vam neće zadavati muke

# 19 Mary Jane’s sa visokom potpeticom

Posebno u poređenju sa mokasinama na visoku štiklu, Mary Jane cipele sa visokim potpeticama deluju kao vrlo ženstven i delikatan izbor cipela za koji mislimo da će dugo ostati prisutan na modnoj sceni, čak i kad aktuelni trendovi obuće za proleće – leto 2020. nestanu sa modne scene i budu zaboravljeni.

Pročitajte i ovo: Tufne – najradosniji modni trend za proleće – leto

# 20 Ružne (turističke) sandale

Trend nošenja ružnih sandala nastavlja se i ove sezone. Zapravo, to je jedan od načina da se ostavi modni pečat na asfaltu tokom vrelih letnjih dana. Ružne sandale za proleće – leto 2020. prevaziše su sebe, ovoga puta sa zdepastim potplatama i širokim kaiševima, a znamo da će obožavateljke mode odbijanja muškaraca hrliti za njima.

Pročitajte i ovo: Kako da izgledamo mršavije nego što jesmo

# 21 Geometrijska obuća

Nazovite to minimalističkim (ne bismo) ili arhitektonskim ako želite, ali jedinstveni geometrijski oblici su definitivno bili deo letnjih 2020 trendova obuće.

Pročitajte i ovo: Klasični modni komadi koje bi svaka žena trebalo da ima

Ova vrsta letnje obuće 2020. zasigurno će se naći na nogama ozbiljnih modnih ovisnica koje bi želele da ostave svoj modni pečat na pločniku.

# 22 Espadrile

Espadrile, espadrile, najvoljenija letnja obuća! Službena obuća nezaboravnih letovanja na Mediteranu pokazala se kao obuća u trendu za proleće – leto 2020. godine.

Pročitajte i ovo: Mala bela haljina je nova ne-mogu-da-živim-bez-nje-haljina! Najnoviji modeli

Govorimo, naravno, o espadrilama – španskom dizajnu koji je prvobitno bio namenjen mornarima, a čija je potplata napravljena od užadi.

# 23 Drveni đonovi

Prirodni materijali bili su jedan od značajnijih trendova obuće za proleće – leto 2020., a drveni đonovi bili su deo toga. Ovaj materijal je savršen za obuću sa punom petom i platforme, i trenutno daje malo boemskog osećaja bilo kojoj odeći sa kojom je uparen.

Pročitajte i ovo: Ključ dobrog stila je u detaljima

# 24 Klompe

Mogli smo da smestimo klompe u podkategoriju platformi za proleće – leto 2020, ali s obzirom na to da imaju tako poseban šarm, odlučili smo da zaslužuju sopstvenu kategoriju. I samo da znate, svi brendovi ih imaju, tako da vam predlažemo da obavezno nabavite jedan par. Jer klompe su hit sezone!

Pročitajte i ovo: Kolor terapija – obojite svoj život haljinama u živopisnim bojama

# 25 Sandale sa dvostrukim kaišem

Uvek je uzbudljivo nabaviti novi model sandala za leto, a među trendovima obuće za proleće – leto 2020. ističu se sandale – papuče sa dvostrukim kaišem.

Pročitajte i ovo: Najveći izbor sandala sa visokim potpeticama

Posebno su lepe ako želite jednostavnu obuću. Zbog dvostrukog kaiša, sasvim dobro drže stopalo i vrlo su stabilne, uprkos tome što vam je potrebno samo nekoliko sekundi da ih obujete.

# 26 Obuća na tufne

Tufne su veliki trend u domenu dezena za proleće – leto 2020. godine na pistama, tako da su se našle i na obući za proleće – leto 2020. godine.

Pročitajte i ovo: Započnite leto u sandalama sa punom petom – najosporavanijem, a najudobnijem modelu obuće

Tufne su dezen koji deluje luckasto i simpatično, pa mislimo da će svako ko se odluči za vrlo ženstveni stil u toplim danima gravitirati ovoj vrsti obuće.

# 27 Obuća sa mašnama

Obuća sa mašnama bila je jedan od onih trendova obuće za proleće – leto 2020. koji je vrlo sladak i romantičan, tako da spadaju u istu kategoriju kao i Mary Jane’s. Dakle, za romantičarke.

Pročitajte i ovo: Ako hoćete da se uzdignete u visine, odaberite sandale sa platformom

# 28 Mačkaste potpetice

Ako niste pali na sve retro inspirisane platforme za proleće – leto 2020., ali čeznete za nečim nostalgičnim, možda će vam mačkaste pete, dostojne glamuroznih starleta iz 30-ih ili 40-ih, biti više zanimljive i privlačne.

Pročitajte i ovo: Bele tašne na vrhu liste najpoželjnijih modnih komada za proleće – leto

# 29 Perje

Haljine od perja mogle su se videti na svim pistima za proleće – leto 2020, pa nije ni čudo što je nekoliko dizajnera predstavilo perjane cipele i sandale za predstojeću sezonu, u sklopu trendova obuće za proleće – leto 2020!

Pročitajte i ovo: Zbogom bikini – najtraženiji kupaći kostimi ove sezone su jednodelni!

# 30 Psihodelični dezeni

Psihodelični dezeni bili su vrlo prisutni na pistima, odobravajući hirovitost i drečave boje ranih 70-ih, tako da su go-go čizme prekrivene velikim cvetnim dezenom bile dobrodošle kao deo letnjih trendova obuće 2020. godine.

Pročitajte i ovo: Najpoželjniha tašna sezone – Valentino VRING tašna

# 31 Japanke i tanga sandale

O japankama obično ne razmišljamo kao o obući visoke mode, ali tanga sandale koje su se pokazale kao deo trendova obuće za proleće – leto 2020. možda su pomogle da se predomislimo!

Pročitajte i ovo: Najbolji modeli letnjih haljina za posao

# 32 T – kaiš obuća

Među obućom za proleće – leto 2020. nije nedostajalo trakastih opcija, ali mislimo da T-kaiš sandale zaslužuju poseban pomen zbog svoje izuzetne elegancije.

Pročitajte i ovo: Hit leta – čizme na bose noge – najbolji modeli letnjih čizama

# 33 Prozirna obuća

Jasno je da su prozirne cipele i sandale omiljena opcija letnje obuće (ponajviše za gaženje po morskim kamenčićima), a trendovi obuće za proleće – leto 2020 to su upravo potvrdili.

Pročitajte i ovo: Pridrižite se modnoj armiji ovog leta – nabacite vojničku jaknu

Bez obzira na to da li se koriste kao sitni detalji, kao što su transparentne potpetice ili ukrašavanje samo sitnog dela cipele ili upotreba plastike kao primarnog materijala čitave cipele, jasni elementi primećeni su u mnogim dizajnerskim kolekcijama za leto.

# 34 Letnje sandale i papuče

Leto se odnosi na to da idete što više „bosi“, čak i kada prisustvujete nekom posebnom događaju ili zabavi.

Pročitajte i ovo: Volite li slatke parfeme? Pred vama je izbor od 10 najboljih!

Dizajneri su se pobrinuli da imate lepe opcije letnjih sandala za posebne prilike, unoseći raznovrsne natikače i papuče, kao i sandale sa tankim kaiščićima u bezbroj modela, dezena i nijansi.

Fotografije via Vogue, Livingly