Najveći vodič modnih trendova za proleće – leto 2020. godine konačno je tu, zato pripremite svoju garderobu!

Dizajneri su pokazali svoje najnovije kreacije i inspiraciju na glavnim Nedeljama mode u Njujorku, Londonu, Milanu i Parizu, a na nama je bilo da povežemo i uočimo trendove kao što to radimo svake sezone.

Trendovi sa modnih pista za proleće – leto 2020. bili su lep nastavak od jeseni – zime. Nove kolekcije ne izgledaju poput velikih raskoraka, već umesto toga imamo priliku da vidimo kako modni dizajneri samo nastavljaju da razvijaju svoj stil i da kontinuirano crpe inspiraciju iz sličnih izvora.

Jedna od najvažnijih inspiracija su klimatske promene, a velike modne kuće, kao i male dizajnerske robne marke, podjednako su ulagale u rad na smanjenju emisije otrovnih gasova i na recikliranju materijala.

U isto vreme, ova sezona ne deluje tako postapokaliptično kao prethodna sezona, jer su dizajneri svoj fokus prebacili na pozitivnije teme.

Na velikoj i burnoj strani stvari, mogu se videti ogromne balske haljine, opremljene korsetima, koje su predimenzionirane suknje učinile neverovatno velikim, povratak cvetnih letnjih haljina i nadmoćnu prevlast karnera.

Takođe, videli smo neke trendove za koje mislimo da će lako ući u redovne tokove, uključujući materijale poput čipke i hekleraja, kratke šorceve ili spuštene cool pantalone i sve modne trendove proleća i leta 2020. godine inspirisane 70-ima, poput disko kragni, zvoncara i prsluka.

# 1 Održivost

Gde god se okrenete na kugli zemaljskoj, možete da vidite proteste i štrajkove protiv klimatskih promena, a jedna od najkontroverznijih i najatraktivnijih javnih ličnosti je Greta Thunberg, 16-godišnja devojčica iz Švedske, koja ukazuje na činjenicu da će njena cela generacija patiti zbog pohlepe i kratkovidnosti starijih generacija.

Istovremeno, došlo je do niza ekoloških katastrofa, bez presedana, prouzrokovanih klimatskim promenama, uključujući uragane, suše i požare koji su rezultirali hiljadama smrtnih slučajeva. Nepotrebno je reći da je klima trenutno na umu svakog od nas.

Za modne trendove proleće – leto 2020. godine, mnogi dizajneri u prvi plan svojih kolekcija stavljaju upravo očuvanje i zaštitu životne sredine.

Pre svega, moramo da odamo priznanje onim dizajnerima koji godinama govore o zaštiti okoliša i ulažu napore u održivost planete, poput Vivienne Westwood i Stelle McCartney.

# 2 Nostalgija 70-ih

Desetljeće u trendu u modnoj sezoni proleće – leto 2020. godine definitivno su 70-te. Gde god smo pogledali, videli smo izdužene siluete i analogne priče u boji koje odražavaju važnu deceniju zabave i veselja predstavljenu usponom diskoteke, kao i masovnim društvenim nemirima i nastavkom pokreta socijalne pravde.

# 3 Bez granica

Iako je održivost sigurno glavno političko pitanje, to nije bila jedina politička poruka koju su modni dizajneri želeli da pošalju u svojim kolekcijama za modnu sezonu proleće – leto 2020, a druga je svakako kritika granica.

# 4 Izlet na Safari

Safari jakna ili blejzer sa više džepova veoma je zgodan modni komad za imati u svojoj garderobi za proleće – leto, pogotovo ako u vašem kutku sveta dođe do proleća. Ove jakne sa više džepova podsećaju na kolonijalističku istoriju, pa postoji prostor da ih kritikujemo, ali istovremeno je lepo imati žensku jaknu u koju možete smestiti sve svoje stvari, zar ne?!

# 5 Špicasta disko kragna

Nadmoćni sezonski trend dekade 70-tih pod svojim skutama krije mnoštvo pod-trendova za proleće – leto 2020. Jedan od najupečatljivih upravo je trouglasta, špicasta kragna na jaknama i sakoima, jer tako podsećaju na disko scenu 70-ih.

# 6 Go With The Flow

Prozračne, lepršave haljine su uvek sjajan izbor za vrele, letnje dane, a dobro se uklapaju i u siluete 70-ih koje smo videli na pistima. Najbolji način da se opiše ova klasa haljina je duga silueta i lepršava, ali još uvek ležerna suknja, sa efektom bogatog nabiranja koji dobro pristaje uz oblaporne ženske obline.

# 7 Rese

U protekloj sezoni videli smo dosta haljina sa resicama po poda, tako da je za modnu sezonu proleće – leto 2020. bilo lepo videti da se rese vraćaju kao trend, ali na drugačiji način.

# 8 Perje

Haljina ukrašena perjem nesumnjivo je luksuzni modni komad, jer ovaj detalj nije naročito jednostavno ili jeftin za nabaviti. Uprkos tome, reč je o jednom od najzanimljivijih ukrasa koji dizajner može da doda haljini, a iz nekog razloga, bio je izuzetno prisutan u kolekcijama, postajući jedan od ključnih modnih trendova proleća / leta 2020. godine za večernje izlaske.

# 9 Voluminozne siluete

Uglavnom volimo da nam je odeća priljubljena oko struka (zar ne?!), ali lako bismo mogli i da zamislimo sebe kako lako dišemo u haljini, noseći neku od voluminoznijih silueta iz modnih kolekcija za proleće – leto 2020. godine. Od prozračnih haljina do velikih konstrukcija, bilo je dosta voluminoznih silueta koje možda nisu laskave, ali svakako se ističu i prijatne su za nošenje (disanje u njima).

# 10 Krinoline i panciri

Ne možemo vam tačno reći kakve su neverovatne unutrašnje konstrukcije doprinele božanskom obimu glamuroznih suknji na pistama, ali sigurno su nas podsetile na krinoline i pancire iz perioda od 17. do 19. veka. Modeli koji predstavljaju određenu vrstu večernje odeće izgledali su nestvarno i glamurozno, ali i pomalo snobovski, čineći ovo jednim od onih modnih trendova za koje možemo sa sigurnošću da predvidimo da će biti popularni kod najekscentričnijih diva.

# 11 Gola ramena

Malo pogledima izloženo rame nikada nikoga nije povredilo! Haljine i bluze sa golim ramenima uspevaju da budu zavodljive, a opet romantične i elegantne, što je obično teško ostvariva kombinacija, tako da smo bili oduševljeni kada smo videli da je ovo jedan od trendova na modnim pistama za proleće – leto 2020. godine.

# 12 Kišne kabanice

Da li očekujete kišnu prolećnu sezonu? Ako je to slučaj, rado ćete primiti k znanju da su kabanice bile vrlo prisutne u modnim kolekcijama za proleće – leto 2020. Ovi moderni kišni mantili napravljeni su od tkanine koja odbija kišu, a koja će vas održati suvom do kostiju kada nas monsun (ili samo tipična letnja kiša) pogodi.

# 13 Plisirane haljine i suknje

Ludilo za plisiranim suknjama i haljinama ne jenjava! Definitivno, to je najisplativiji modni komad poslednje decenije. Trend se nastavlja i ove sezone, tako da su plisirane suknje i haljine uveliko prisutne u modnim kolekcijama za proleće – leto 2020.

# 14 Venčanice

Stidljivost nije bila glavna asocijacija ljudi na modne trendove za proleće – leto 2020., ali uprkos tome, videli smo da neke vrlo upečatljive venčanice imaju svoje mesto u različitim kolekcijama. Zanimljivo, a i šteta da je obučete samo jednom. Sad imate dobar izgovor da izvučete svoju venčanicu iz šifonjera i izađete u njoj jednog prolećnog jutra. Neka vidi svet šta je nov modni trend!

# 15 Svadbeno odelo

Ne možemo sa sigurnošću da kažemo da je bračna ravnopravnost ono što su dizajneri imali na umu kada su napravili toliko prelepih belih odela za modne trendove proleće – leto 2020., ali sigurni smo da će mnoge nekonvencionalne mladenke biti oduševljene da obuku jedno od ovih čudesnih odela za njihov poseban dan.

# 16 Oštro crno od glave do pete

Mnogi zaposleni u modnoj industriji rado prihvataju potpuno crnu uniformu, tako da će ih sigurno obradovati velika prisutnost potpuno crne boje od glave do pete koju su dizajneri predstavili u modnim trendovima proleće – leto 2020. godine. Ovde ne govorimo o LBD (maloj crnoj haljini) ili crnim odelima, nego o vrlo oštrim, crnim odevnim komadima, sa alternativnim ili dodirom visoke mode.

# 17 Pufnasti rukavi

Ne znam u čemu je fora sa pufnastim rukavima, ali oni svakako predstavljaju drugi najisplativiji modni komad poslednje decenije, odmah posle plisirane suknje. Čitala se naučna-fantastika pred kreiranje kolekcija za proleće – leto 2020. U svakom slučaju, dobro pristaju uz neke raskošne haljine s dugim rukavima koje su postale nezaobilazni deo modnih trendova proleće – leto 2020. godine.

# 18 Karneri

Bilo je dekorativnih karnera na mnogim pistima za prolećnu i letnju sezonu 2020. godine, kao i prethodnih godina, dodajući dramatičnu notu večernjoj odeći, istovremeno dodajući kretanje i protok energije. Veliki karneri su vladali scenom, naravno, ali videli smo i neke skromnije suknje i podsuknje.

# 19 Eksplozija tkanine

Možda se ovo računa kao karneri, ali naš je osećaj kao da je ovo poseban trend, bolje opisan kao eksplozija tkanine. Ove divlje konstrukcije bile su bujne i dramatične, ali nismo sigurni koliko će uspeti da dopru dalje od modnih pista.

# 20 Providno

Nedelja mode bez malo prozirne tkanine pod kojom bi se videla koža bila bi skandaloznija od obrnutog. Kao i svake godine, dizajneri su pronašli nove načine da koriste prozirne tkanine kako bi pokazali telesnu imovinu svojih modela.

# 21 Senzualna čipka

Čipka sama po sebi bila je još jedan od velikih modnih trendova za proleće – leto 2020. godine. Ništa novo, reći ćete svi u glas, zar ne?! I u pravu ste. Ali čipku je uvek lepo videte na telu žene, bez obzira na to da li se radi o zimi ili letu. Kao i Pariz, čipka je uvek dobra ideja. Verovatno bismo mogli napisati ceo članak u kojem bismo mogli detaljno da opišemo različite čipkane odevne predmete koji su se pojavili na pistama, ali umesto toga, fokusiraćemo se samo na naše favorite.

# 22 Izrezi

Jedan element koji je prešao u modne trendove proleća – leta 2020. iz Miami Swim Weeka bili su različite vrste izreza koji su već vrlo seksi odevne predmete pretvorili u nešto što je još više otkrivalo.

# 23 Velika ramena

Ramena su oduvek predstavljala moć i stav, a velika, kvadratna ramena bila su najsvečanija i najsnažnija od svih. Za modne trendove proleće – leto 2020, dizajneri su zadržali ramena jednako velika i snažna, sa struktuiranim blejzerima.

# 24 Kratki šorc

Prošle sezone sve se vrtelo oko bermuda, ali za leto 2020. vraćamo se seksi, jedva vidljivim – kratkim šorcevima. Izaberite jedan u crnoj boji i uparite ga sa visokim potpeticama za novu iteraciju klupskog odevanja.

# 25 Poslovne bermude

Iako je kratki šorc vladao kolekcijama za svakodnevno i večernje odevanje, takozvane poslovne bermude na kraju su imale respektabilnu prisutnost u kolekcijama za poslovno svakodnevno odevanje – voleli bismo da vidimo da li će naše poslovne žene usvojiti ovaj poseban modni trend za proleće – leto 2020. godine.

# 26 Suptilne zvoncare

Još jedan element 70-ih koji se pokazao kao jedan od vodećih trendova za proleće – leto 2020. godine, bile su pantalone i farmerke zvoncare. Obično sa visokim strukom, a često su bile uparene sa zaista šarenim slojevitim kombinacijama, u stilu koji je jasno inspirisan disko erom. Međutim, zvoncare su uglavnom bile suptilne i prijatne za nošenje, pa smo sigurni da će ih mnogi rado usvojiti.

# 27 Vrećaste pantalone

Da pojasnimo, ovde govorimo o pantalonama u severnoameričkom fazonu, nema ponovnog probijanja bapskih gaća! Ne, ovog proleća i leta u trendu su šuškave, vrećaste pantalone zbog kojih ćete se osećati kao da se odmarate, čak i kada ste van kuće.

# 28 Nedovršeno

Dizajneri su nam otkrili neke prizore iza modnih kulisa, predstavljajući odevne predmete koje su izrađivali. Otvoreni izgled jedan je od onih modnih trendova za proleće – leto 2020. godine koji se prenosi od jeseni, ali drago nam je što možemo videti novo. Dakle, kao da ste pobegli sa krojačke probe.

# 29 Dominatriks vibracije

Seks je ove sezone bio serviran vruć na pistama, sa odećom u domatriks fazonu, opasno privlačnom. Crna koža, steznici i aura moći samo su neki od elemenata zbog kojih su motivi dominatriks jedan od najzavodljivijih modnih trendova za proleće – leto 2020. godine.

# 30 Korseti

Trendovi na pistama za proleće – leto 2020. godine uključivali su mnoštvo korseta, kanališući različite inspiracije i motive, od kojih su mnogi prevazišli kreacije domatriks vladara Tjeri Muglera.

# 31 Bočni prorezi – šlic sa strane

Duge suknje i haljine sa visokim bočnim prorezima decenijama su bile zavodljiv znak i srećni smo da objavimo da se šlic sa strane vratio u trend proleća – leta 2020. godine. Pronaći ćete obilje mogućnosti koje će vam omogućiti da pokažete malo nogu kad ove kolekcije budu dostupne na tržištu. Ima li nešto ženstvenije i zavodljivije od dubokog šlica sa strane?

# 32 Telo obavijeno kožom

Kožu ne smatramo materijalom za letnje doba, ali moramo da priznamo da je za neke klimatske pojaseve i uslove dobra prolećna garderoba. Zbog toga nismo imali ništa protiv što je koža prisutna na sve strane i jedan od modnih trendova za proleće – leto 2020. godine.

# 33 Grudnjaci, bralete i bikini topovi

Ovo je jedan od onih otkrivajućih trendova koji se već duže vreme najavljuje, od kada su kropovani topići već nekoliko sezona osnovna odeća za svakodnevno oblačenje tokom vrelih letnjih dana. Mada, više mladalački trend.

# 34 Hekleraj

Ne mislimo da postoji bolji način da se leti rashladimo nego nošenjem tkanine koja propušta vazduh. Heklana odeća doživela je potpuni preobražaj kao deo modnih trendova za proleće – leto 2020., predstavljajući snažnu i prirodnu ženstvenost, a ne sećanje na rukotvorine naših baka.

# 35 Prsluci

Prsluci kao deo ženske odeće jedinstven su dodatak trendovima za proleće – leto 2020. godine. Prvobitno zamišljeno tako da bude deo trodelnog odela, ima nešto vrlo divlje, a opet moderno u tome da nabaciš prsluk preko bluze. Šik, zar ne?

# 36 Trodelno žensko odelo

Svidelo nam se kako su prsluci dominirali u casual odeći, ali moramo da priznamo da su izgledali sjajno kao deo celovitog ansambla, trodelnog ženskog odela. Ultra šik, muževno ženstveno.

# 37 Spušten pojas

Nizak struk. Ne brinite, farmerke visokog struka ne idu nikuda (ne ako mi možemo da im pomognemo), ali vreme je da priznamo da će se niski struk možda vratiti kao deo modnih trendova za proleće / leto 2020. godine. Mali deo, ali ipak biće prisutan, čisto da se ne iznenadite.

# 38 Šljokice & Sjaj

Život bi bio tako dosadan bez šljokica, a svaka modna sezona to dokazuje. Modni trendovi proleća – leta 2020. ne bi mogli proći bez daška sjajnih materijala i prstohvata šljokica za dane kada želite da izgledate posebno i čarobno, zadivljujući sve oko sebe.

# 39 Biciklističke bermude

U doba u kojem je vođenje zdravog načina života i vežbanje toliko prioritetno, na naše svakodnevno odevanje često utiče aktivna odeća. Posebno volimo svestranost biciklističkih bermuda, koje i dalje predstavljaju jedan od najzanimljivijih modnih trendova za proleće – leto 2020, bilo da volite da dodate sportsku notu svom izgledu ili vas je samo inspirisala princeza Dajana.

# 40 Dvobojni dizajn

Dvobojno dizajniranje odeće izgledalo je tako kreativno na pistama za proleće – leto 2020. godine, gde su nas raznobojne polovine odeće nekako podsetile na šarene 60-te. Ovo je lep način nošenja više od jednog od vaših omiljenih trendova boja za proleće – leto 2020. u jednoj odevnoj kombinaciji i demonstracija sopstvene teorije boja.

# 41 Holografski materijali

Duše jednoroga, radujte se, budući da su novi modni trendovi proleće – leto 2020. bili prepuni holografskog dizajna koji uključuje sve nijanse duge, spremne da zaslepe sve oko sebe. Holografski materijali daju određeni futuristički, naučno-fantastični efekat, čak i najjednostavnijoj mini haljini, a mi smo srećni što imamo različite dizajne koji predstavljaju ovaj uvrnuti trend.

# 42 Povratak osamdesetih

Jasno je da je 2020. godina vraćanja 70-ih, ali za ljubitelje moćnog klupskog izgleda, još uvek imamo snažno prisutne krike 80-ih. Od velikih ramena do metalik mini haljina, osamdesete su izgledale više nego samo klupska odeća na pistima. Aleksis i Kristl se raduju.

# 43 Slatke pufnaste bauš suknje

Ako tražite novi trend za kupovinu, ne tražite dalje. Modni trendovi za proleće – leto 2020. godine vraćaju koketirajući kroj koji se koristi i za haljine i za suknje.

# 44 Duge teksas suknje

Naravno, nijedan sezonski trend ne može da prođe bez teksasa, poslednjih sezona baš ga dosta ima, a ovogodišnji hit od denima je duža teksas suknja, dužine do sredine listova. Ovo je jedan od teksas modnih komada sa kojim lako možete da krenete iz dana u noć, sa ulice u kancelariju, u zavisnosti od toga za kakav stil se odlučite.

Fotografije via Vogue