Izveštaj Instituta za boje Pantone o bojama u trendu za modnu sezonu proleće – leto 2020. godine predstavlja vaš najbolji vodič za odabir omiljenih boja za najživopisniju modnu sezonu.

Ovaj vodič sadrži 12 izabranih boja, kao i četiri klasične neutralne boje, koje smo videli u modnim kolekcijama za proleće / leto 2020, predstavljenim na modnim pistama Nedelje mode u Londonu.

Prema stručnjacima Instituta za boje Pantone, boje za proleće / leto 2020 u Londonu mešaju paletu kultnih favorita sa sezonskim neutralima da bi stvorili narativ umetničkih boja. Spontan pristup bojama za proleće / leto 2020 ističe stalnu želju za energičnim kontrastima i personalizovanim samoizražavanjem, stvarajući uzbudljivu i robusnu priču u boji koja ima za cilj da probudi, a u kojoj je osnovna poruka odlučnost i obećavajući optimizam.

Pročitajte i ovo: Podesite ton odevanja za novu sezonu obućom u neutralnim tonovima

„Proleće / leto 2020 je priča sa kolorističnim izrazom, jer vidimo odvažne nijanse – svaka dovoljno jaka da stoji sama – koje se hrabro okupljaju kako bi stvorile provokativnije izraze u boji“, rekla je Leatrice Eiseman, izvršna direktorka Pantone kolor instituta. „Snažna i živahna, ovosezonska paleta boja pokazuje našu odlučnu želju za pozitivnošću i uzdizanjem.“

Pročitajte i ovo: Umetnost stila: Svi nose Oksford košulje, zašto ne biste i vi?!

Priču o bojama za proleće – leto 2020 u Londonu opisala je kao snažnu i živahnu, sa optimizmom sličnim onome što je videla na Nedelji mode u Njujorku, ali nešto provokativnije od tradicionalnog. To je verovatno zbog intenzivnih, živih boja i složenih sekundarnih i tercijarnih boja koje su trendove boja za proleće – leto 2020. godine sa Nedelje mode u Londonu učinile tako fascinantnim.

Pročitajte i ovo: Bela košulja, osnova svakodnevnog dobrog odevanja

Fiery Red

Vatreno crvena

PANTONE 18-1664

Erupcija topline i energije, dramatično i dinamično vatreno crvenu biće nemoguće zanemariti ove sezone.

Fiery Red PANTONE 18-1664 Vatreno crvena

Prava crvena je bitan deo svake modne sezone, tako da smo, naravno, ove godine na pistama imali nekoliko veličanstvenih kreacija u vatreno crvenoj boji. Ovaj uravnoteženi, ali živopisni i dinamični crveni ton jedan je od prolećnih trendova u bojama 2020. godine za koji očekujemo da će ga usvojiti svaka žena koja ima vatre u sebi, čak i ako se samo usudite da je koristite za svoje nokte na leto 2020. godine.

Pročitajte i ovo: Volite li slatke parfeme? Pred vama je izbor od 10 najboljih!

Flame Orange 

Narandžasti plamen

PANTONE 15-1157

Povezan sa blistavim zalaskom sunca, narandžasti svetlosni plamen pozitivno svetli.

Flame Orange PANTONE 15-1157 Narandžasti plamen

Ova bogata narandžasta nijansa je zasićena i svetla. U sebi ima puno crvenkastih tonova, što je učinilo da Pantone kolor institut uporedi to sa bojama koje vidite na zalasku sunca. Zbog toga mislimo da je jedna od hit boja letnje 2020. sezone, koja bi bila sjajna za veče, a sudeći prema prikazanom, dizajneri su se složili sa nama.

Pročitajte i ovo: Kako da odaberete obuću koja vam neće zadavati muke

Heritage Blue 

Tradicionalno plava

PANTONE 16-4127

Tradicionalno plava nijansa Heritage Blue govori o tradiciji, pouzdanosti i kontinuitetu.

Heritage Blue PANTONE 16-4127 Tradicionalno plava

Ova živopisna, nebesko plava boja bila je dominantna nijansa tokom čitavog modnog meseca, vodeći kormilo hladnih tonova da kontrira svim toplim. Ova plava boja je opisana kao „stabilna“ i „tradicionalna“, i moramo priznati da je zaista vanvremenska nijansa sa malo svetlosti.

Pročitaje i ovo: Svi nose mačkaste naočare za sunce, zašto ne biste i vi?! + Kako da odaberete pravi model prema svom obliku lica!

Blush Beauty 

Lepota rumenila

PANTONE 16-1534

Blush Beauty privlači, grli i greje, kao najlepši rumeni obrazi.

Blush Beauty PANTONE 16-1534 Lepota rumenila

Blush Beauty je nešto tamnija i toplija rođaka nijanse Coral Pink. Institut za boje Pantone opisuje je kao prigrljujuću boju, a dizajneri su je sa posebnom pažnjom koristili, praveći čudesne kreacije koje su ogrnule tela ovom divnom nijansom.

Pročitajte i ovo: Osvežite letnju odeću novim belim farmerkama

Tanager Turquoise 

Tirkiz

PANTONE 13-4720

Tirkizna hladi svojom umirujućom prisutnošću.

Tanager Turquoise PANTONE 13-4720

Tirkiz je prirodna boja za topliju sezonu. Dovoljno je plava da ima uticaj okeana koji rashlađuje, ali i dovoljno zelena da osetimo živahnost bujnog biljnog sveta tokom leta.

Pročitajte i ovo: Na šta bi trebalo da obratite pažnju ako hoćete da nosite bele farmerke

Classic Blue 

Klasično plava

PANTONE 19-4052

Izrazita prisutnost, klasično plava boja privlači ogromno i beskonačno večernje nebo koje otvara svet mogućnosti.

Classic Blue PANTONE 19-4052 Klasično plava

Plava je bila jedna od najprisutnijih boja u modnim kolekcijama za proleće leto 2020. godine, možda s namerom da ponudi hlađenje na konto globalnog zagrevanja. Klasično plava boja je dublja i zasićenija, istinski plava boja, poput dragulja od safira, sa sličnim nivoom elegancije. Inače, izabrana za boju 2020. godine.

Pročitajte i ovo: Haljina na preklop – praktična, elegantna i seksi u isto vreme

Beetroot Purple 

Ciklama

PANTONE 18-2143

Zapanjujući i šokantni ton ciklama boje, Beetroot Purple iskušava oko.

Beetroot Purple PANTONE 18-2143 Ciklama

Malo ljudi shvata koliko sjajnu boju cvekla proizvodi. Ova neverovatna ciklama boja jedna je od najupečatljivijih trendova u bojama leta Gospodnjeg 2020, zahvaljujući svom snažnom intenzitetu.

Pročitajte i ovo: Šta se dešava kada prestanemo da nosimo visoke štikle

Storm 

Olujno zelena

PANTONE 19-5217

Olujno zelena očarava svojom bogatom dubinom.

Storm PANTONE 19-5217 Olujno zelena

Boje koje žive u prostoru između zelene i plave boje imale su snažne prikaze kao deo trendova boja proleće / leto 2020, pri čemu je Storm bila najdublja od svih. Ovaj veličanstveni ton dragulja je sofisticiran i elegantan – svakako jedna od odraslih boja u sezoni.

Pročitajte i ovo: Mantilom od denima obrnite igricu u svoju korist

Yellow Iris 

Žuti Iris

PANTONE 11-0622

Yellow Iris privlači poglede i zrači pozitivnošću i optimizmom.

Yellow Iris PANTONE 11-0622 Žuti Iris

Poput sunčeve svetlosti, žuta Iris je takođe veoma meka žuta, mada, ako uzmemo u obzir da sunčeva svetlost naginje narandžastoj, onda možemo da kažemo da Yellow Iris skoro naginje zelenoj boji. To je svež žuti ton koji je istovremeno vedar i smiren.

Pročitajte i ovo: Najbolji modeli letnjih haljina za posao

Rose Brown 

Ružičasto smeđa

PANTONE 18-1512

Topla i prizemljena, punog ukusa i mirisa, kao najbolje vino, Ružičasto smeđa obogaćuje i um i telo.

Rose Brown PANTONE 18-1512 Ružičasto smeđa

Ružičasto smeđa je prigušena bordo nijansa, zbog koje se osećamo prijatno. Topla, uzemljena boja posebno je popularna za večernje i svečane haljine.

Pročitajte i ovo: Mornarski stil: Više od trenda – nikad demode, uvek u modi

Blossom 

Roze

PANTONE 14-1513

Kao rascvetalo drvo mlade voćke u proleće, latica meke ružičaste boje privlači auru romantike.

Blossom PANTONE 14-1513 Roze

Blossom je bio bebi ružičasti izbor za boje u modnim kolekcijama za proleće – leto 2020. godine. To je nežna i ženstvena boja koja lako može da sklizne u sladunjavo – bolešljivu nijansu roze, mada je većina dizajnera uspela da je učini novom i uzbudljivom tokom Nedelje mode u Londonu.

Pročitajte i ovo: Stilske greške koje čine da izgledamo starije

Bossa Nova 

Topla braon boja

PANTONE 18-1547

Vesela i optimistična Bossa Nova, pulsirajuća je i sugestivna crvena boja sa zemljanim, smeđim tonom. Nego, osećate li miris sveže mlevene brazilske kafe i njen puni ukus u ustima, dok noge počinju da vam cupkaju u ritmu Bossa Nove?

Bossa Nova PANTONE 18-1547 Topla braon boja

Poput boje cimeta, i Bossa Nova je smeđe-crvena nijansa, iako više teži crvenoj, što joj daje kvalitet vina. To je jedna od onih boja za koje mislimo da se mogu nositi tokom cele godine.

Pročitajte i ovo: Ako hoćete da se uzdignete u visine, odaberite sandale sa platformom

Cuban Sand 

Kubanski pesak

PANTONE 15-1314

Kubanskom pesku je svojstvena toplina koja neguje i teši.

Cuban Sand PANTONE 15-1314 Kubanski pesak

Kubanski pesak izgleda kao vrlo dopadljiv neutralni trend za proleće – leto 2020 u boji. To je lagan, smeđkasti ton, sa kremastim osećajem koji će se dobro uklopiti sa bilo kojom drugom trendi bojom iz sezone.

Pročitajte i ovo: Pojednostavite svoj život – nosite kombinezon

Blueberry 

Borovnica plava – teget

PANTONE 19-4021

Borovnica, misao koja izaziva ponoćno plavetnilo, nagoveštavajući misterioznu tajanstvenost u vazduhu.

Blueberry PANTONE 19-4021 Borovnica

Iako nas Blueberry baš i ne privlači kao neutralna nijansa, budući da je reč o vrlo složenom tamnoplavom tonu, ipak smo uživali u njenom prisustvu kao jednom od trendova boja za proleće  – leto 2020. godine. To je dubok ton, a što se tiče prave plave boje, i dalje ima samo nagoveštaj zelene boje.

Pročitajte i ovo: Započnite leto u sandalama sa punom petom – najosporavanijem, a najudobnijem modelu obuće

Blanc de Blanc 

Šampanj belo

PANTONE 11-4800

Šampanj bela nijansa doživljava se glatkom, suptilnim i razjašnjavajućom.

Blanc de Blanc PANTONE 11-4800 Šampanj belo

Kada se tipično belo čini previše svetlim, Blanc de Blanc je boja koju treba izabrati. To je potcenjena bela boja koja je samo malo kremaste boje, kao boja šampanjca, što je čini prijatnijom za gledanje od blještavo bele boje, ali i dalje je čista i lagana poput zasićenih belih tkanina. Inače, Blanc de Blanc je vrsta šampanjca.

Pročitajte i ovo: Klasični modni komadi koje bi svaka žena trebalo da ima

Oyster Mushroom 

Bukovača

PANTONE 13-4201

Biserno siva boja gljive bukovače pokazuje tihu snagu.

Pročitajte i ovo: Kolor terapija – obojite svoj život haljinama u živopisnim bojama

Najlakši, najhladniji sivi zamislivi kraj je bio jedan od naših najdražih neutrala iz trendova boja za proleće – leto 2020. godine. Ova nijansa može da se oseti nežnom ili snažnom u zavisnosti od načina na koji je kombinovana, i čini odličnu alternativu beloj.

Oyster Mushroom PANTONE 13-4201 Bukovača

Fotografije via Pantone Color Institute & Vogue