Britanska stručnjakinja za seks Trejsi Koks opisuje šta je ‘doesband‘ za DAILYMAIL; i pita da li ga imate.

Danas, dok pišem ovu kolumnu, kaže Trejsi Koks, moj muž će obaviti kupovinu namirnica, napraviti neke obroke za zamrzavanje (chilly con carne, ako baš hoćete da znate), pokupiti neke stvari iz apoteke, popraviti curenje česme u kupatilu i staviti veš da se pere.

Radi kao frizer, ali automatski prelazi u tradicionalni režim ‘žene’ u danima kada nema zakazanih klijentkinja.

Zaista se zalažemo za fer i pravičnu podelu svih stvari koje treba da uradimo da bi nam životi protekli dobro i bili prijatni.

To ne funkcioniše uvek (moje veštine rada na računaru su bolje) i on postavlja mnoga pitanja poput: ‘Ali kakav paradajz?’ ali to je zato što sam control freak i ludim ako paradajz nije prave sorte.

On je najmanje tri četvrtine ‘doesband’ – muž koji radi sve stvari bez pitanja – i kao novinarka koja je skovala frazu, znam da sam srećna što ga imam.

Mada… zašto bih se osećala srećnom kada bi tako trebalo da stvari funkcionišu u svim domaćinstvima.

Husband photo created by cookie_studio - www.freepik.com
Foto by cookie_studio – www.freepik.com

ZAŠTO SU ‘DOESBANDS‘ RETKI?

Zašto je neobično imati muža koji nosi pravi deo posla na svojim leđima?

Novinarka Harijet Voker postavila je ovo pitanje u Tajmsu.

To je izazvalo žestoku debatu na Instagramu, a žene su opisale svoje muževe kao toliko ‘beskorisne’ da se osećaju kao venčani samohrani roditelji.

TikTok video – sada viralni – bavio se istom temom. U njemu se nalazi jedan od najboljih njujorških advokata za razvode koji priča o tome da muškarci koji ne nose svoj deo kućnog tereta na svojim leđima glavni razlog zašto žene podnose zahtev za razvod.

Današnje brakove ne razbijaju neverstvo ili svađe oko seksa i novca. Muškarci ostavljaju ženama da preuzmu lavovski deo posla u vezi.

Dok muškarci mogu da vide svoje žene kako peru sudove ili obavljaju kućne poslove, mnogi nemaju pojma koliko mentalnog napora ona ulaže kako bi osigurala da stvari dobro funkcionišu u kući.

A stvari se pogoršavaju ako ste žena koja zarađuje više od svog muškog partnera.

Istraživanje u Australiji i SAD pokazalo je da, iako žene smanjuju svoje kućne poslove kako im se zarada povećava, to je tačno samo do određene mere.

People photo created by marymarkevich - www.freepik.com
Foto Freepik.com

DA LI JE VAŠ MUŽ ‘DOESBAND’?

Uradite test! Ako možete iskreno da odgovorite sa ‘da’ na većinu pitanja koja se odnose na vas, dajte mu jaku peticu. Dodatne poene dobija ako uradi svaki zadatak bez podsećanja ili pitanja.

Da li se  smenjuje sa vama u tome da budi decu, oblači ih i sprema ih za školu?

Da li oboje delite rituale pred spavanje za decu?

Da li čisti frižider i baca hranu kojoj je istekao rok?

Ako pravi ručkove za dete, da li su promišljeni i zdravi?

Da li i on vodi evidenciju o rođendanima i važnim događajima vama bliskih?

Da li oboje nosite jednaku odgovornost za održavanje odnosa sa prijateljima i porodicom (pozivi, slanje poruka, komentarisanje na društvenim mrežama)?

Da li naizmenično planirate nedeljne ručkove, pravite listu za kupovinu i kupujete na mrežama?

Da li stavlja veš da se pere a da nije tražio da ga prvo sortirate u gomile?

Da li zajedno upravljate finansijama i oboje prihvatate odgovornost za plaćanje računa na vreme?

Da li on dolazi sa idejama za dečije rođendanske poklone na vreme da biste ih vi kupili?

Da li škola ima njegov broj telefona kao i vaš i mogu li da  računaju da ćete uskočiti, ako je potrebno?

Da li sedne samo da se opusti kada i vi radite isto?

Da li je usklađen sa vašim emocionalnim stanjem i nudi podršku bez pitanja?

Ako ste se iznenada razboleli, da li verujete da bi on mogao da uskoči i da upravlja stvarima, a da se ne oslanja na vas za vođstvo?

Jednom kada žene nadmaše u primanjima svoje partnere, parovi se često vraćaju tradicionalnijim rodnim ulogama, a žene preuzimaju neproporcionalni udeo kućnih poslova.

Zašto?

Žene daju nadoknadu i glume ‘malu ženu’ kod kuće kako se njihov muž ne bi osećao manje vrednim jer zarađuju manje.

Naša moć zarade je možda porasla, ali stavovi prema ženama koje zarađuju više od muškaraca nisu.

„Onog dana kada sam saznala da ću nadmašiti u primanjima svog muža, imali smo veoma delikatan razgovor da vidimo da li on može s tim da se nosi“, rekla mi je jedna žena. ‘Ovo se nikada ne bi dogodilo da su uloge zamenjene.’

People photo created by halayalex - www.freepik.com
Foto Freepik.com

MENTALNO UZDIZANJE UDVOSTRUČUJE RAD

Ono unapred razmišljanje – sada bi trebalo da rezervišemo letove, moram da smislim šta da kupim tati za njegov rođendan, moram da proverim kako je Nataša jer ona prolazi kroz težak period – često je stresnije od obavljanja stvarnog posla.

„Moram da budem ta koja se svega seća. Ona koja je organizovana, povrh svega, koja razmišlja unapred“, rekla mi je jedna zaposlena majka.

„Sve žene koje poznajem rade ovo pored toga što vode svu brigu o deci i kućne poslove i rade na poslu koji se ne ograničava na od 9 do 5. U sledećem životu se vraćam kao muškarac. Imaju laku vožnju.’

Image by ansiia on Freepik
Image by ansiia on Freepik

VREMENA SE PROMENILA – PODELA KUĆNIH POSLOVA NIJE

Nekada je podela rada imala smisla: muškarac je izlazio i zarađivao, žena je ostajala kod kuće i čuvala kuću i decu.

Ali danas u većini domaćinstava oba partnera rade.

Tri od četiri majke bile su zaposlene u Velikoj Britaniji 2021. godine, dostižući najviši nivo u poslednjih 20 godina.

Ipak, prema proceni ONS-a, žene i dalje rade 60 odsto više neplaćenih poslova – čuvanja dece i kućnih poslova – od muškaraca. Ujedinjene nacije navode da žene rade više nego dvostruko više.

Žene zarađuju više od muških partnera u četvrtini svih domaćinstava u Velikoj Britaniji.

Ipak, u Velikoj Britaniji, 45 odsto hraniteljica i dalje obavlja većinu kućnih poslova.

Prosečna hraniteljica provede ekvivalent celog radnog dana brinući se o kući pored svog posla sa punim radnim vremenom.

Zbog toga se osećaju hronično prezaposlenim – a brakovi su ugroženi.

Evo malo podsticaja za muškarce da povećaju svoj doprinos…

House photo created by master1305 - www.freepik.com
Foto by master1305, Freepik.com

NE POMAŽE NI SEKS

Parovi u kojima muž nosi svoj deo tereta u vezi prijavljuju manje ogorčenosti, više energije, više zabave, srećniju decu i srećnije brakove od onih koji to ne čine.

Evo još jedne stvari koju studija za studijom pokazuje: domaćinstva u kojima muškarci rade više kućnih poslova imaju više seksa i ocenjuju ga kao zadovoljavajućim.

Nema iznenađenja.

Umesto da potajno kipite jer se osećate kao rob, žene se osećaju poštovano i cenjeno. Ovi kvaliteti se ne navode često kao poznati afrodizijaci, ali verujte mi, trebalo bi da budu.

„Celu noć provodi gledajući TV i igrajući se na telefonu. Ja svoje vreme trošim na trčkaranje i gledanje na sve i svakoga“, požalila se jedna žena, ponavljajući komentare mnogih.

„Kada dođemo u krevet, on započne seks i kao da govori: „Sada dođi da me servisiraš“. Ne “želim da ti pružim zadovoljstvo”.

‘Kako da to ne vidi?’

People photo created by wirestock - www.freepik.com
Foto by wirestock, Freepik.com

DA LI RAVNOMNO DELITE POSLOVE?

Moja anketa na Instagramu trenutno iznosi 53 posto da i 47 posto ne.

Ovo su bili neki od komentara.

„Dok ja njemu sve objasnim, lakše mi je da sve uradim sama. On radi važan posao, ali ne može da shvati kako funkcioniše mašina za pranje veša.’’

„Krevet izgleda bolje pre nego što je pokušao da ga namesti nego posle. Pitam se da li namerno radi loše, da ga više ne pitam da to uradi.’’

„Moj muž je popustljiv i uradiće skoro sve što tražim. Imamo čistačicu, ali on će mi uvek ponuditi pomoć ako me vidi da radim nešto po kući. Ali i dalje je na meni da razmislim. Da li je kanti za đubre potrebno pražnjenje? Da li je vreme za pranje? Ja sam uvek podstrekač, a onda se on ubaci.’

„Naši prijatelji često zbijaju šale o mom mužu koji je „pod papučom“ jer je on taj koji čisti tanjire ili pere veš kada imamo prijatelje. Smejemo se, ali znam dok muškarci misle „Jadnik!“, žene zavide i razmišljaju „Zašto moj muž to ne radi?“.

Honeymoon photo created by Kireyonok_Yuliya - www.freepik.com
foto by Kireyonok_Yuliya – www.freepik.com

PONUDI SVOM PARTNERU DA RADI SVOJ DEO POSLA

Želite da tražite dodatnu pomoć, ali niste sigurni kako? Evo vodiča korak po korak.

Razmislite o njegovim roditeljima. Što su njegovi roditelji konzervativniji, veća je verovatnoća da je bio indoktriniran da misli kako brak funkcioniše. Pokušajte da uvedete temu rodne podele sa grupom prijatelja koji poštenije razmišljaju kada je on u blizini.

Napravite detaljnu listu svega što radite da biste održali svoje živote u redu. Provedite najmanje nedelju dana sastavljajući ga. Ne samo posuđe, kuvanje i čišćenje. Pokupiti namirnice u poslednjem trenutku, telefonirati prijateljima i porodici, odgovarati na poruke, rezervisati restorane, kupovati rođendanske čestitke i poklone, tražiti destinacije za odmor koje primaju pse.

Reci mu da ti treba njegova pomoć da vodiš vaše živote. Recite: „Osećam se pod stresom jer se osećam kao da radim najveći deo kućnog posla. Možemo li da razgovaramo o izradi pravednijeg sistema?’.

Recite mu da ste napravili listu nekih od mnogih stvari koje radite iza kulisa za koje ste sigurni da on nije svestan. Onda mu pokažite spisak.

Većina muškaraca je zapanjena kada se suoči sa ovim. Činimo da izgleda previše lako: labud koji klizi na površini, stopala udaraju kao luda van vidokruga.

Suočeni sa dokazima, većina odmah nudi pomoć. Drugi muškarci će na to baciti pogled, reći: „Ništa od toga ne oduzima mnogo vremena“, i trebaće ih podsetiti da se svi ti „mali poslovi“ zbrajaju u jedan veoma veliki.

Ako vaš partner kaže: ‘To su tvoji poslovi. Ja vodim računa o bašti“, odgovorite sa „OK. Hajde da pogledamo koliko vremena nedeljno provedeš radeći „muške” poslove i koliko vremena ja provodim radeći „ženski posao”. Kada dokažete svoj stav, recite: „S obzirom na to da oboje radimo puno radno vreme, sigurna sam da se slažeš da ovo nije fer“.

Podelite listu na odeljke. Socijalni poslovi. Kućne obaveze. Roditeljski poslovi, itd. Svako bira poslove koje najviše voli da radi, a zatim podelite ostatak između vas dvoje.

Budite spremni na kompromis u pogledu standarda. Da li ti jastuci zaista treba da se istresaju jednom dnevno? Može li biti dovoljno da su pospremljeni, a stočić za kafu obrisan? Trik za rešavanje ovoga nije u tome da on radi sve po vašim standardima, već u dogovoru da nađete srednji nivo standarda za ono što treba da se uradi kako biste oboje bili srećni.

Oduprite se želji da podučavate. Mnogi muškarci će negodovati da ih ‘uče’ kako da rade ono što smatraju jednostavnim zadatkom, ne shvatajući da ponekad ono što izgleda lako  -nije. Obično je bolje pustiti ga da prvo da sve od sebe, a onda ga ispraviti ako ga zatraži.

Nagradite, ne kritikujte. Ovako mnoge žene pucaju sebi u nogu. Kada njihov partner učini nešto da pomogne, njihov odgovor je „Ti to zoveš nameštanjem kreveta? Znala sam da će se ovo dogoditi. Bolje da sam sama to uradila!’. Ne kažem da morate da živite u potpunoj neorganizovanosti. Ali ja kažem da prestanite da se nervirate oko malih stvari.

NIKADA ne žurite da to ‘ponovite’. On će pomisliti ‘Kakva je svrha čak i pokušavati, kada za nju to nikada neće biti dovoljno dobro’, a ti se vraćaš na početak. Ako iskreno ne možete da podnesete da živite sa rezultatom, recite: ‘Sledeći put, da li bi ti smetalo da uradiš …? Mnogo bi mi značilo kada bi to tako uradio.’