Nakon njene smrti, pratimo stil Džejn Birkin kroz neke od njenih najpoznatijih izgleda u jasvnosti.

Vest je stigla kao grom iz vedra neba, jedne veoma vruće julske nedelje: Džejn Birkin, glumica, pevačica i rediteljka, umrla je  u svom pariskom domu i svojom lepotom, svojim senzualnim glasom i jedinstvenim stilom inspirisala je čitave generacije.

Rođena u Londonu, ali naturalizovana Francuskinja, Džejn B. je uvek prkosila konvencijama: 60-ih je bila simbol seksualne revolucije i postala prava ikona ženske slobode.

Izazvala je senzaciju skandaloznim scenama „Blow Up“ i „The Swimming Pool“, dva filma koja su pokrenula njenu karijeru. I prodrmala je javno mnjenje „Je t’aime moi non plus“, provokativnom pesmom punom eksplicitnih seksualnih referenci (koja je čak bila i cenzurisana), koju je napisao njen suprug Serž Genzbur.

Ali diva nije osvojila samo svet bioskopa i muzike. Bila je muza najvećih modnih imena, uključujući Paka Rabana i Hermesa koji su joj posvetili sada već čuvenu „Birkin“, najvoljeniju i najpoželjniju it-tašnu na svetu.

Njen senzualni i sofisticirani stil bio je mešavina različitih uticaja u rasponu od Swinging Londona do nonšalantne elegancije Parižana. A njena ženstvena i šarmantna odeća bila je inspiracija ženama svih uzrasta.

Pokušavamo da pratimo njen kultni stil kroz pet njenih najupečatljivijih izgleda. Ili više volite kada se kaže – stajlinga?

Pre nego što je počela da pokazuje kultnu Hermes tašnu, koja nosi njeno ime i koja je kreirana specijalno za nju 1984. godine, Džejn Birkin nikada nije napustila svoju voljenu pletenu korpu. Aksesoar koji je uvek imala pri ruci i koji je, uz belu košulju i lepršave farmerke, svakako bio jedan od obeležja njenog stila.

Džejn B. je imala moć da izgleda neverovatno seksi noseći najosnovnije komade garderobe. Njen izgled, sastavljen od bele košulje, mikro šortsa, držača i francuskih cipela sa štiklama, koje su u njeno vreme izazvale popriličnu pometnju, dokaz je tome.

Seksi ikona, veliki uspeh prozirnih haljina duguje se njoj. U stvari, glumica je bila jedna od prvih koja ih je nosila, strogo bez grudnjaka. Volela ih je u mini verziji i jednostavno u kombinaciji sa parom Meri Džejn sa niskom potpeticom i njenom uvek prisutnom pletenom korpom Of Her.

A i kada se udala, ova velika ikona stila i senzualnosti uspela je da izazove skandal (i postavi trendove). Da bi se udala za kantautora Serža Gejnsbora, Džejn Birkin se odlučila za jednostavnu belu heklanu haljinu sa dubokim dekolteom na prednjoj strani koja je postala legendarna.

Ali njen suštinski i androgeni izgled takođe je otišao u istoriju. Među njenim omiljenim komadima našao se, na primer, ekstra dugačak crni kaput obogaćen vojničkim detaljima, koji je nosila uz omiljene farmerke, ali i u seksipilnijoj verziji, uz mini suknju i čizme.