Da li znate da se vaš Saturn vratio iz vašeg pomračenja Sunca? #LOL

Odbijate da rezervišete odmor bez prethodnog pregleda horoskopa? Dok se pripremamo da zatvorimo knjigu 2022. i počnemo ispočetka u Novoj godini, delimo sa vama pregled ključnih astroloških događaja koji će vam biti na radaru za 2023.

Dok prolazimo kroz Novu godinu, ključno je da uskladimo naše živote kao zemljani sa kosmosom kako bismo manifestovali obilje i prosperitet – takođe, da budemo svesni onih trenutaka kada treba da izbegavamo određene situacije ili da odustanemo od donošenja odluka.

Planete mogu da nas vode i usmeravaju u mesecima koji su pred nama kako bi nam pomogli da živimo najbolje živote.

Image by Freepik
Image by Freepik.com

Solarna kretanja

Ulasci Sunca 2023. obeležavaju različite energije koje nam dolaze svakog meseca.

Vodolija: 20. januar

Sunce u Vodoliji je vreme inovacija i humanitarnosti.

Ribe: 18. februar

Sunce u Ribama podstiče maštu i intuiciju.

Ovan: 20. mart

Sunce u Ovnu nas gura da prihvatimo svoje strasti i želje.

Bik: 20. april

Sunce u Biku nas podstiče da prihvatimo kreaciju i romantiku.

Blizanci: 21. maj

Sunce u Blizancima donosi nam informacije i vesti.

Rak: 21. juna

Sunce u Raku nas navodi da prihvatimo svoje emocije i osećanja.

Lav: 22. jul

Sunce u Lavu inspiriše samoizražavanje i umetnost.

Devica: 23. avgust

Sunce u Devici nam pomaže da razumemo i istražimo stvari.

Vaga: 23. septembar

Sunce u Vagi nas podstiče na partnerstvo i pronalaženje ravnoteže.

Škorpija: 23. oktobar

Sunce u Škorpiji nam omogućava da se transformišemo i povežemo.

Strelac: 22. novembar

Sunce u Strelcu traži od nas da proširimo svoj intelekt i vidike.

Jarac: 22. decembar

Sunce u Jarcu je vreme razmišljanja i pragmatizma.

Ravnodnevice i solsticiji

Ravnodnevice i solsticiji označavaju početak godišnjih doba, a dešavaju se kada Sunce uđe u kardinalne znakove (koji su pokretači zodijaka): Ovan, Rak, Vaga i Jarac.

# 20. mart donosi prolećnu ravnodnevicu na severnoj hemisferi i jesenju ravnodnevicu na južnoj hemisferi, kao i početak sezone Ovna. Takođe, donosi jednake dnevne i noćne sate.

# 21. jun donosi letnji solsticij na severnoj hemisferi i zimski solsticij na južnoj hemisferi, kao i početak sezone Raka. Takođe, to je najduži dan u godini.

# 23. septembar donosi jesenju ravnodnevicu na severnoj hemisferi i prolećnu ravnodnevicu na južnoj hemisferi, kao i početak sezone Vage. Takođe, donosi jednake dnevne i noćne sate.

# 22. decembar donosi zimski solsticij na severnoj hemisferi i letnji solsticij na južnoj hemisferi, kao i početak sezone Jarca. Takođe, to je najkraći dan u godini.

Mesečevi / Lunarni Čvorovi (čvorovi sudbine)

Svakih 18 meseci Lunarni čvorovi sudbine menjaju znakove. Oni će ući u znake Ovna i Vage 17. jula, a napustiće ovu osu 11. januara 2025.

Kada je Severni Mesečev čvor (sudbine) u Ovnu, naš ego nas gura da sebe stavimo na prvo mesto, dok Južni Mesečev čvor (sudbine) u Vagi želi da budemo partner zbog udobnosti srca, a ne strasti. Pronalaženje ravnoteže u odnosima koja omogućava autonomiju i posvećenost je teško pronaći – ali je neophodno.

Pomračenja 2023

Pomračenja su moćne i sudbinske lunacije koje se javljaju na osi Mesečevih čvorova. Četiri su pomračenja u 2023. (dva pomračenja Sunca koja su dva moćna Mlada Meseca i dva pomračenja Meseca koja su intenzivni Puni Meseci).

Pomračenje Sunca u Ovnu 20. aprila želi da se oslobodimo ograničenja koja nas sputavaju. Pomračenje Meseca u znaku Škorpije 5. maja podstiče nas da zaronimo duboko u svoje emocije. Pomračenje Sunca u Vagi 14. oktobra pomaže nam da definišemo partnerstva. Pomračenje Meseca u Biku 28. oktobra otvara nam oči za pravu prirodu drugih i nas samih.

Retrogradni Merkur

Pogrešne komunikacije, nezgode na putovanju, tehnološki kvarovi i lažne vesti su problemi koje donosi retrogradni Merkur.

Početni dani 2023. nastupaju kada je retrogradni Merkur u Jarcu, period koji počinje 29. decembra 2022. i traje do 18. januara 2023.

Retrogradni Merkur počinje ponovo tokom proleća 21. aprila, a završava se 14. maja u Biku, što nas tera da preispitamo obaveze i pomaže nam da popravimo odnose.

Sledeći retrogradni Merkur 2023. dešava se od 23. avgusta do 15. septembra u Devici i ima za cilj da nam pomogne da razumemo sebe na nivou duše.

Konačni retrogradni Merkur 2023. traje od 13. decembra do 1. januara u znacima Jarca i Strelca (retrogradni Merkur prelazi u Strelca 23. decembra). Ova retrogradnost će uticati na putovanja i planove tokom praznika.

Retrogradna Venera

Retrogradna Venera je tranzit koji u prvi plan stavlja pitanja u ljubavi i finansijama. U 2023, ovaj astrološki fenomen se dešava od 22. jula do 3. septembra u Lavu, izazivajući dramu iz prošlih veza i terajući nas da procenimo budućnost naših sadašnjih partnerstava. Ovaj tranzit traži od nas da se krećemo prema onome koga i šta najviše volimo, istovremeno poštujući sopstvene potrebe u tom procesu.

Zvezdana tačka Venere

Zvezdana tačka Venere je godišnji susret Sunca sa Venerom. Ove godine se to dešava u Lavu 13. avgusta. Taj 13/08 je odličan dan i prilika da drugima izrazimo svoje romantične želje. Nije vreme za suzdržavanje – idite na veliko ili idite kući kada govorite iz srca.

Retrogradni Mars

Godina 2023. počinje na kraju retrogradnog Marsa, koji je počeo 30. oktobra u Blizancima i trajaće do 12. januara. Kretanje Marsa unazad je iscrpilo sve i čak izazvalo velike rasprave. Stoga je važno da Novu godinu započnete ispravno i izvinite se onima koje ste uznemirili ili sa kojima ste razgovarali o problemima.

Jupiter

Filozofska i sveobuhvatna planeta Jupiter ostaće u Ovnu do 16. maja, kada ulazi u Bika. Jupiter će ostati u fiksnom zemaljskom znaku do 25. maja 2024. U ovom trenutku ćemo praviti proračunate rizike u svim aspektima života i početi da shvatamo umetnost iz perspektive duše. Retrogradni ciklus Jupitera u Biku se dešava od 4. septembra do 30. decembra, što će nas učiniti dodatno opreznim u pitanjima novca i ljubavi.

Ključni datumi:

# Venera i Jupiter spajaju se 2. marta, podstičući nas da damo velike izjave ljubavi.

# Sunce i Jupiter u Ovnu poravnavaju se 11. aprila, povećavajući naše samopouzdanje.

# Pluton u Vodoliji i Jupiter u Biku su u kvadratu 1. maja, pojačavajući borbu za moć.

# Severni Mesečev čvor sudbine i Jupiter se povezuju u konjunkciji 1. juna, donoseći nam sreću.

Saturnov ulazak u Ribe i retrogradnost

Stroga i karmička planeta Saturn ulazi u Ribe 7. marta i ostaje tamo do 13. februara 2026. Ovo je trenutak kontemplacije i isceljenja.

Upozorenje je da je možda teško posvetiti se vezi ili situaciji u ovom trenutku – osim ako naš duh nije usklađen sa projektom ili osobom. Poslednji put kada se Saturn kretao kroz sazvežđe Riba bilo je to od 21. maja 1993. do 7. aprila 1996.

Saturn će biti retrogradan u Ribama od 17. juna do 4. novembra, podstičući nas da razmislimo o svojim skromnim počecima i razmislimo o svojoj budućnosti. Fantazije sada mogu postati stvarnost – zato pazite šta želite.

Uran retrogradan

Retrogradni Uran u Biku se dešava od 28. avgusta do 22. januara 2023. Planeta „Veliki Buditelj“ će sporo primenjivati promene tokom svog hoda po Mesecu.

Neptun retrogradan

Nežni Neptun će biti retrogradan u Ribama od 30. juna do 6. decembra. Planetarni zaokret nam omogućava da vidimo kroz neuhvatljivi i varljivi veo Neptuna.

Plutonov planetarni pomak i retrogradnost

Transformativni Pluton ulazi u Vodoliju 23. marta, što dovodi do promene u diplomatiji, promena u načinu na koji ulažemo novac i u šta ulažemo, u komunalne vlade, napretku u istraživanju svemira i više sindikalnih radnika.

Pluton se vraća u Jarca 11. juna tokom svoje retrogradnosti od 1. maja do 11. oktobra.