Pustite da se zarazite romantizmom: izabrali smo najlepše izjave ljubavi koje su se ikada čule u bioskopu.

Najlepše izjave ljubavi su one koje se žive u prvom licu, naravno, ali da li želite da čujete one iz filmova? Spremite celu kutiju papirnih maramica!

Izabrali smo one za koje smatramo da su najlepše svih vremena, jer je svako malo prijatno utonuti u udobnu sofu i gledati romantične filmove koji nas teraju da sanjamo o ponovo otkrivenim ljubavima, o ludim zgodnim glumcima i glumicama koje trče prema jedno prema drugom po kiši i o nezaboravnim izjavama ljubavi.

Ako ste raspoloženi za zaron u najslađu romansu, ili tražite inspiraciju da se izjasnite, evo najlepših izjava ljubavi u filmovima.

When Harry Met Sally / Kada je Hari sreo Sali

„Volim te kada ti je hladno, a napolju je 30 stepeni. Volim te kada ti treba sat vremena da naručiš sendvič. Sviđaju mi se bore koje dobiješ kada me gledaš kao da sam lud. Volim što posle dana provedenog sa tobom još uvek osećam tvoj miris na svojim džemperima, i srećan sam što si poslednja osoba sa kojom ćaskam pre nego što zaspim uveče. I nije zato što se osećam usamljeno, i nije zato što je doček Nove godine.’’

Ako volite i njegove mane, manije i raskide, onda ste sjebani.

The Pages Of Our Life / Stranice našeg života

“Neće biti lako. Biće veoma naporno. Moraćemo da radimo na tome svaki dan, ali ja to želim jer želim tebe. Želim nas. Zauvek. Ti i ja. Svaki dan”.

Ljubav nije prvi pogled, prvi mesec ili prvi sastanak; to je svakodnevni život i mali odmori svakog dana. To je mlevenje. Ali vredi. A među najlepšim izjavama ljubavi ova je svakako jedna od najrealnijih.

Gone With The Wind / Prohujalo sa vihorom

„U tome je nevolja: treba da budeš ljubljena, i to često, i to od nekoga ko to zna. Ret je jedini koji zna da vidi Roselu onakvu kakva jeste „jer smo, kaže, isti, oboje smo ološ, sebični i oštroumni, ali sposobni da stvari gledamo u lice i nazovemo ih njihovim imenom“ .

Budite barem iskreni prema sebi i naći ćete pravu osobu.

Pride and Prejudice / Gordost i predrasude

„Ako su tvoja osećanja ista, reci to sada. Moja naklonost i moje želje su nepromenjene. Ali jedna tvoja reč će me zauvek ućutkati. Ako su se, pak, tvoja osećanja promenila, moram da ti kažem… Ti si me opčinila svojim telom i dušom i volim te, volim te, volim te i od sada ne želim da se razdvajam od tebe više.’’

Ah, g. Darsi! Niko ne može biti tako nepodnošljiv i neodoljiv kao prototip lepog i prokletog koji je stvorila Džejn Ostin.

Blame the stars / Okrivite zvezde

„Bila bi privilegija da mi ti slomiš srce.

Možda ćete isplakati mnogo suza, ali ponekad vredi pokušati.

Shakespeare in Love / Zaljubljeni Šekspir

„Volim te, Vile, mnogo više od poezije.“

Kada su obećanja praćena činjenicama onda doživljavate nešto veliko.

Submarine / Podmornica

„Uslikao sam nas, poluzagrljene. Kad budem star i sam, sećaću se da sam držao nešto zaista lepo.”

Kao tinejdžer, sve je zaista teško i komplikovano, ali umete da prepoznate ljubav.

Notting Hill

„Ja živim u Noting Hilu, ti živiš na Beverli Hilsu, ceo svet zna ko si. Moja majka teško pamti moje ime.’’

„Slava nije prava stvar, znaš, i ne zaboravi da sam i ja samo jedna devojka, stojim ispred dečaka i tražim od njega da me voli.’’

Ko god da je, zapamtite da ste vas dvoje važni, a ostalo su tapete.

Something is changed / Nešto se promenilo

“Zbog tebe želim da budem bolji čovek.”

Melvin je mrski i paranoičan pisac sa više opsesija nego prijatelja. On je neko ko ne zna da kaže ništa lepo i ko kaže da za opis žena u svojim knjigama misli na muškarca i „lišavam ga racionalnosti i pouzdanosti“. Ali ova rečenica je lepa.

Moulin Rouge

“Najbolja stvar koju možete naučiti je kako da volite i da budete voljeni.”

Ovo je stih iz pesme “Nature Boy” Nata Kinga Colea, koju je ponovo otpevao u filmu David Bowie i remiksovao Massive Attack.

Frazu je izgovorio Kristijan, pesnik bez novca (Juan Mekgregor) zaljubljen u prelepu Satin (Nikol Kidman).

Ljubav je misterija i o njoj se nešto može naučiti učeći od najboljih.

The Lord of the Rings / Gospodar prstenova

„Radije bih podelio jedan život sa tobom nego da se sam suočim sa svim godinama ovog sveta.”

Jer kada je Drifter zgodan momak, potrebna je velika hrabrost i velika ljubav da se odreknete svoje besmrtnosti. Ipak, Arven (Liv Tajler) to radi i razlog je neosporan.

Inception / Početak

„Čekate voz koji će vas odvesti daleko. Znate gde biste želeli da vas odvede, ali ne možete znati sa sigurnošću. Ali nije bitno. Reci mi zašto”. „Zato što ćemo ti i ja biti zajedno!”

Nolanovi snovi nisu baš oni Volta Diznija, ali ova razmena između Leonarda Di Kaprija i Marion Kotijar nas tera da pomislimo da ciljevi (drugi sastanci, putovanja, prstenje ili deca) mogu biti poželjni, ali prvo morate da volite put kojim ćete ići da stignete njima.

High fedelity

„Fantazije su, po definiciji, nestvarne. Oni skoro nikada ne donose prava iznenađenja i skoro nikada … ne zadovoljavaju. I umorili su me. Umoran sam od skoro svega … Ali nikada ne mislim da ću se umoriti od tebe.’’

Rob Gordon (Džon Kjuzak) razume mnogo o muzici, ali je u ljubavi prilično invalidan. Pripada onoj kategoriji Petra Pana koji više vole da uživaju u snu o savršenoj ljubavi nego da se oprobaju u iskrenoj i stvarnoj vezi. Budite strpljivi.