Ako tražite odmor od pomahnitalih dnevnih ritmova, preporučujemo vam da počnete da koristite parfeme koji će vam pomoći da povratite ravnotežu u svom biću!

Svima nam je potrebna pauza s vremena na vreme! Stoga, opustite se, oslobodite svoj um i ponovo otkrijte najdublju vezu sa samim sobom i s onim što nas okružuje.

Pročitajte i ovo: Pedeset najboljih ženskih letnjih parfema

Nikada ne potcenjujte snagu parfema! Postoje mirisne kombinacije koje mogu da podstaknu koncentraciju i pomognu nam u meditaciji, odagnaju negativne misli i svakodnevne brige i dopuste nam da se zadržimo u trenutku sadašnjem, ovde i sada. Mogli bismo da ih nazovemo zen parfemima, ili onim mirisima koji zaustavljaju tok vremena i daju nam spokoj, blagostanje i mir.

Foto Brooke Cagle

Parfem je nešto što prevazilazi jednostavno mirisanje tela. Zaustavite se na nekoliko trenutaka zarad daška mirisne refleksije, u kom ćete dati sebi sve vreme koje vam je potrebno da doživite parfem u celosti, i prepustite se mirisu da vas odvede tamo gde treba da budete.

Pročitajte i ovo: Najzavodljivijii ženski parfemi 

Smirenost nije ista za sve, tako da ćete morati da odete u potragu za svojim meditacionim parfemom – zen parfemom. Ali postoje neke mirisne note i kombinacije koje, po svojoj prirodi, favorizuju otvaranje uma i stvaraju osećaj mira.

Photo by Maximilien T’Scharner on Unsplash

Na prvom mestu tamjan, u svim svojim oblicima, sa svim značenjima pročišćenja koje donosi sa sobom u različitim kulturama. A onda, smola, drvene note sandalovine, trava, iris. Mirisi koji nas podsećaju na čisti vazduh sa planinskih vrhova, na šetnje u samoći, po ranojutarnjoj kiši.

Pročitajte i ovo: Izbor od 15 najboljih parfema za kosu

#1 Masque Milano Mandala

Harmonični miris koji istovremeno peva dve note, baš kao i budistički monasi, kako bi podstakli meditaciju. Ko nosi ovaj parfem, biva doveden u mirisni prostor van prostora i vremena.

Masque Milano Mandala

#2 Aedes de Venustas Copal Azur

Miris u kojem Bertrand Duchaufour dokazuje majstorstvo u čistom, magnetnom i umirujućem tamjanu, gde se glavne note mešaju sa “slanim, morskim notama”, šumama i začinima, bez namere da postanu “topli” mirisi.

Aedes de Venustas Copal Azur

#3 Artisan Parfumeur Timbuktu

Još jedno poznato tumačenje tamjana prema Duchaufouru s pravom se smatra mirisnim remek-delom. I u ovom slučaju, to je tamjan koji otvara um i dušu, pun šarma i misterije, ali istovremeno blagotvoran.

Artisan Parfumeur Timbuktu

#4 Chanel Les Exclusifs Sycomore

Najprivlačniji od svih Chanel mirisa, vodi nas na usamljenu šetnju usred mirisne šume, između dubokog korenja stoletnog drveća, vlažne vegetacije i ostalih, bogatih zemljanih nadražaja.

Chanel Les Exclusifs Sycomore

#5 Heeley Cardinal

Ako je za vas miris tamjana onaj srednjovekovnih katedrala, onda će vas ovaj miris uvesti među zidove crkve, za vaše intimne trenutke večnog sećanja.

Heeley Cardinal

#6 Frederic Malle Angelique Sous la Pluie

Jean Claude Ellena je majstor najintimnijih, minimalističkih mirisa, pogodnih za konceptualna mirisna iskustva. Ovde je želeo da izazove osećaj šetnje kroz kišni pljusak, u društvu vlastitih misli.

Frederic Malle Angelique Sous la Pluie

#7 Artisan Parfumeur Passage d’Enfer

Olivia Giacobetti ima čarobnu ruku u kreiranju eteričnih mirisa koji čine putovanje uma. Ovde je tamjan svetao, čist, pojačan u svojoj čistoti cvetom ljiljana.

Artisan Parfumeur Passage d’Enfer

#8 The Different Company Bois d’Iris

Vrlo malo mirisnih nota daje osećaj mira, blagostanja i čistote uma poput irisa. Miris je ovde egzaltiran u drvenim notama, uklanjajući sve što nije neophodno.

The Different Company Bois d’Iris

#9 Hermès Eau de Gentiane Blanche

Još jedno konceptualno, mirisno Ellenino iskustvo, u ovom slučaju zelene, čiste i esencijalne note stvaraju čist miris, sposoban da oslobodi um od bilo koje bučne misli.

Hermès Eau de Gentiane Blanche

#10 Comme de Garçons Series 3 Incense: Kyoto

Kao što smo videli, postoje različite interpretacije tamjana, od Majanskih hramova do afričkih prostranstava, od katoličkih katedrala do japanskih hramova. U stvari, ovde nas Bertrand Duchaufour vodi u Japan, najstariji i najzastupljeniji misticizam, u hram, u Kyotu.

Comme de Garçons Series 3 Incense: Kyoto

#11 Byredo Seven Veils

Sa minimalističkih i umirujućih mirisa, pređimo sada ćemo na hipnotičku i uverljivu mističnost Indije i sandalovine, u svojoj užarenoj i očaravajućoj verziji.

Byredo Seven Veils

#12 The Different Company Santo Incienso

Miris inspirisan šamanskim obredima Amazona, sa eteričnim uljem trske, mističnim drvetom koje se spaljuje kako bi pratilo putovanja duše šamana.

The Different Company Santo Incienso

#13 Miller Harris WANDER through the parks

Zbirka nadahnuta urbanim traganjem za ponovnim otkrivanjem svoje dimenzije blagostanja u urbanom kontekstu. U ovom slučaju, to je šetnja po londonskim parkovima, zeleni i blistavi miris koji otvara um.

Miller Harris WANDER through the parks

#14 Goutal Nuit Etoilée

Postoji li nešto uzvišenije od divljenja nebu, u noći prepunoj zvezda? Zeleni i drveni miris, sa smolastim notama iglica borova i jela, među vlažnom travom u noći.

Goutal Nuit Etoilée

#15 Miller et Bertaux Om

Smola, tamjan, začini i šume odvešće vas u mističnu atmosferu jugoistočne Azije, uz recitovanje mantri u pozadini.

Miller et Bertaux Om

#16 Maison Tonatto Palo Santo

Miris koji je kreirao Diletta Tonatto u potpunosti je posvećen esencijalnom ulju iz Palo Santo drveta od Inka šamana, u kombinaciji sa osvežavajućom i umirujućom notom nane.

Maison Tonatto Palo Santo