Sama pomisao na glavobolju navodi osobe koje od njih pate da krenu u potragu za olakšanjem, ali samo pominjanje migrene mnoge navodi na loše uspomene na mučninu i povraćanje, nesnosne bolove u glavi, kao i preosetljivost na zvuk i svetlost.

Dosadašnja istraživanja ne daju sasvim jasne uzroke nastanka glavobolja, ali generalno, kao osnovni uzroci, obično se navode stres, umor, ishrana ili neki drugi faktor vezan za način života.

Međutim, migrena čini se kao posebna vrsta problema. Ne postoji medicinski ‘lek’’ za glavobolje i migrene, stoga, najviše što osoba, koja pati od ove vrste problema, može da uradi je da se pozabavi njegovim rešavanjem. Postoji mnoštvo različitih pilula koje pomažu da se ublaži bol pri glavobolji, ali za prirodniji pristup, postoji čitav niz biljaka i travki koje mogu da pomognu da bol umine.

mint-793078_1280Nana

Nana se često koristi za umirivanje bolova u stomaku, kada se konzumira kao čaj, ali je dobro poznato i njeno blagotvorno dejstvo protiv glavobolje. Pored čaja, koristi se i eterično ulje nane, koje se nanosi direktno na kožu obolelog mesta. Samo nekliko kapi eteričnog ulja nane (peperminta) dovoljno je naneti da bi se bol ublažio. Obično se nanosi na slepoočnice, koren obrva ili kose u vratnom delu.

valerian-7860_1280

Valerijana

Valerijana, koja se obično koristi kao pomoć za dobar san, ima sedativno i opuštajuće svojstvo. Čini se da je posebno dobra za migrene. Njeno umirujuće dejstvo na centralni nervni sistem dovoljno je da se ublaže ozbiljni efekti migrene.

lavender-1117275_1280

Lavanda

Još jedan potpuno prirodni lek protiv glavobolje je lavanda. Osušeni cvetovi i pupoljci ove aromatične biljke upečatljivog mirisa mogu da se stave u platnene jastučiće, koje potom možete u kriznim trenucima da stavite na bolno mesto, čelo ili potiljak. Takođe, par kapi eteričnog ulja lavande, dodatih u toplu kupku, može da vam pomogne da se rešite glavobolje.

Eterično ulje lavande možete da koristite na više načina. Inhalacijom, par kapi ulja staviti u činiju vrele vode i udisati duboko. Drugi način je da po neku kap stavite na obolelo mesto – čelo, potiljak ili slepoočnice.

coriander-390708_1280

Korijander

Bila je uobičajena praksa, u nekim drevnim kulturama, da se koristi seme korijandera za lečenje glavobolje i migrene. Najčešće, kao sredstvo za inhalaciju – jedna kašičica zdrobljenog semena korijandera dodaje se u dve šolje ključale vode. Dobijeni čaj može da se iskoristi tako što ćete ga popiti, nakon 10 minuta stajanja.

Hrizantema

Hrizantema je zanimljiva biljka koja se prvenstveno koristi kao preventivna mera protiv migrena, mada izgleda da ne deluje kao redovna pomoć kod glavobolja. Kao preventiva, preporučuje se svima koji pate od hroničnih migrena, da svakodnevno uzimaju kapsule od suvog lišća hrizanteme, kako bi se smanjila učestalost pojave ovog oboljenja.

sage-281040_1280

Žalfija

Žalfija je naročito dobra kod, takozvanih, probavnih glavobolja, koje nastaju usled prejedanja prazničnom hranom ili preteranom upotrebom životinjskih masti. Takođe, od velike je pomoći kod hormonalnih glavobolja i pratećih valunga. Veće doze žalfije uspešno se koriste za lečenje pritiskajućih glavobolja, koje potiču iz čeonog dela glave.

Sladić

Sladić je naročito koristan kod glavobolja uzrokovanih adrenalinskom insuficijencijom. Međutim, kako je ponekad teško odrediti, sladić može da bude dobar izbor posebno ako uživate u njegovom mirisu jer, sa druge strane, nekome može da ne prija njegov miris, otud i kontraefekat. Ponekad može čak i da pogorša stanje bolesti. Stoga, oprez.

malva-alcea-848800_1280

Vrbena

Vrbena je divna, cvetna, zeljasta biljka, ljubičaste boje. Korisna je kod PMS stanja i glavobolja koje stvaraju napetost u glavi, kao i glavobolja uzrokovanih jakim nerviranjem i anksionošću. Doovljna je mala količina eteričnog ulja vrbene. Alternativno, može da se konzumira i kao čaj.

skull

Kapice

Kapice (široko rasprostranjena biljka iz porodice mente, čiji cevasti cvetovi imaju podnožje u obliku kacige) su odlične u lečenju glavobolja uzrokovanih ektremnom napetošću, pri čemu oboleli znaju da stružu svojim zubima i pate od grčenja vilice. Kapice imaju sedativno i opuštajuće dejstvo, koje pomaže da se smanji anksioznost i ublaže glavobolje povezane sa stresom.

ginger-1191927_1280

Đumbir

Koren đumbira vekovima se koristi kao lekovita biljka. Posebno je efikasan i pomaže da se ublaži glavobolja nastala usled prehlade, virusa i sinusnih infekcija. Đumbir kontroliše upale i to uveliko pomaže da se umanji bol povezan sa glaovoboljom.

Sameljite svež đumbir i dodajte u ključalu vodu da napravite čaj. Alternativno, čaj od đumbira možete da koristite i za inhalaciju. Oba načina upotrebe efikasno deluju na smanjenje intenziteta glavobolje.