Opstipacija je jedan od najčešće prijavljenih zdravstvenih problema, koji pogađa oko 16 procenata odraslih u SAD i jednu od tri odrasle osobe starije od 60 godina, prema Nacionalnom institutu za zdravlje.

Iako su brojni lekovi bez recepta dostupni za brzo lečenje ovog stanja, ne smatra se da su svi bezbedni. Umesto toga, postoje i prirodni laksativi koji mogu da deluju podjednako dobro.

Prirodni laksativi, u vidu određene hrane, pića i bilja, koriste se u „velnes” svrhe za ublažavanje opstipacije više od 2.000 godina. Ljudi su oduvek znali da je pražnjenje creva neophodno za dobro zdravlje, ali u današnjem društvu koje se brzo razvija, loša ishrana, stres ili česta putovanja mogu nam stati na put i ugroziti nam dobro varenje.

Pročitajte i ovo: Idete da probate bikini? Jedite (više) kajsije! Ukusne, lagane i super za liniju!

Danas na tržištu postoji na desetine različitih laksativa koji pomažu onima koji često pate od zatvora – od biljnih čajeva i tinktura za detoksikaciju do pilula i klistira. Tehnički, postoji nekoliko vrsta laksativa koji deluju na različite načine, uključujući stimulanse, fiziološke i osmotske proizvode, sredstva za povećanje zapremine.

Image by katemangostar on Freepik
Image by katemangostar on Freepik

Međutim, prirodni laksativi (kao što je obična voda) će često „obaviti posao“, bez mnogih neprijatnih nuspojava koje mogu izazvati laksativi koji se nabavljaju bez recepta.

Inače, naša tela imaju neverovatnu prirodnu sposobnost da se sama čiste i detoksikuju – samo treba da obezbedimo ispravne hranljive materije i hidratantne tečnosti.

Pročitajte i ovo: Crvena hrana pomaže u mršavljenju – šta jesti i kako funkcioniše

Kratkotrajna ili hronična opstipacija može se pojaviti iz mnogo različitih razloga, uključujući i situacije kada jedete hranu kojoj nedostaju nerastvorljiva i rastvorljiva vlakna, kada ste dehidrirani, pod stresom, patite od nedostatka sna…

Pročitajte i ovo: Može li od grčkog jogurta da se smrša? Istine i zablude!

Šta se smatra „normalnim“ kada je u pitanju stolica i pražnjenje creva? Većina stručnjaka se slaže da je važno ići u toalet najmanje tri ili više puta nedeljno, ali broj pražnjenja creva koji neko treba da ima svakog dana/nedelje varira od osobe do osobe, tako da ne postoji jedan konkretan broj koji smatra se potpuno „normalnim“ i zdravim.

Pročitajte i ovo: Sok od celera – Moćan zdravstveni eliksir ili samo još jedan wellness hir

Suština je da ako trenutno ne ispunjavate taj minimum od bar tri puta sedmično prvo treba promenite svoju ishranu i način života (na primer, da jedete više vlakana, vežbate i smanjite stres) što je ključno za dugoročno rešavanje problema.

Najbolji prirodni laksativi

Većina namirnica koje podstiču redovno pražnjenje creva ne deluje odmah – već vam pomaže da dugoročno budete „redovni sa stolicama“. Evo najboljih prirodnih laksativa za ulazak u vašu dnevnu, ili barem nedeljnu, ishranu:

Pročitajte i ovo: Anticelulit dijeta: Zlatna pravila ishrane za eliminaciju celulita

Vlakna – većina odraslih, a i dece, mogu sebi priuštiti da jedu više vlakana. Iako samo povećanje unosa hrane bogate vlaknima možda neće rešiti sve slučajeve zatvora, to je definitivno jedan od prvih koraka koji treba preduzeti.

Pročitaj i ovo: To što malo jedeš, ne znači da ćeš da smršaš! Naprotiv! Evo i zašto!

U stvari, meta-analiza objavljena u World Journal of Gastroenterology navodi kaozaključak: „Unos dijetalnih vlakana očigledno može povećati učestalost stolice kod pacijenata sa opstipacijom. Potrudite se da dnevno unosite između 25-40 grama vlakana.

Pročitajte i ovo: Kako propustljiva creva utiču na razvoj autoimunih bolesti

Odraslim muškarcima potrebna je veća količina od žena i osoba sa relativno manjom telesnom težinom.

Image by Drazen Zigic on Freepik

Dovoljan unos vlakana je od ključnog značaja za dobru probavu

Vlakna možete da dobijete iz prirodnih izvora (neprerađena, sirova hrana) kad god je to moguće, za razliku od veštačkih vlakana koja se nalaze u prerađenim pločicama, šejkovima itd.

Pročitajte i ovo: Da li je kokosovo ulje otrov ili čudotvorni lek?

Voće i povrće bogato vlaknima uključuje: avokado, kruške, grašak, prokelj…

Voda – prednosti vode za piće su odavno svima poznate, ali se često zanemaruju. Vašim bubrezima i jetri je potrebna voda da čisti krv, proizvodi urin i da pomaže telu da se oslobodi toksina.

Pročitajte i ovo: Umetnost pijenja vode – Najbolje je da pijemo bioaktivnu vodu!

Kada pijete vodu, manje je verovatno da ćete se boriti sa zatvorom i dijarejom, koji se u nekim slučajevima mogu pogoršati dehidracijom.

Povećajte unos vode kako biste „pokrenuli stvari“. Institut za medicinu SAD preporučuje između devet i 13 manjih čaša dnevno za odrasle.

Pročitajte i ovo: Dragocena svojstva kefira – zašto je dobro da ga jedemo

Probiotička hrana – probiotici su „dobre bakterije“ u vašim crevima koje su u stanju da uravnoteže različite vrste „loših bakterija“. Pomažu u stvaranju zdravog okruženja u „mikroflori” vaših creva i mogu vam pomoći da se oslobodite problema sa varenjem, uključujući zatvor ili dijareju.

Probiotička hrana uključuje kefir, kiseli kupus, probiotički jogurt.

Image by Freepik

Salata od kiselog kupusa je dobra „prva pomoć“ u borbi protiv zatvora

Povedite računa jer neki mlečni proizvodi (naročito ako neko ima simptome netolerancije na laktozu), mogu izazvati upalu i doprineti digestivnoj disfunkciji.

Aloe vera – sok od aloje vere, jedan je od najstarijih i dobro istraženih prirodnih laksativa koji postoje.

Pročitajte i ovo: Insulinska rezistencija – kad su ćelije gladne, a struk sve širi

Ponekad nazvana „aloe lateks”, ova supstanca je prepuna enzima, vitamina, minerala i elektrolita koji pomažu u omekšavanju stolice i pomažu crevima. Na primer, antrahinoni su vrsta jedinjenja prisutnog u aloji koja deluje kao laksativ povećavajući sadržaj vode u crevima, stimulišući lučenje sluzi i prirodno povećavajući crevnu peristaltiku (kontrakcije koje razgrađuju hranu).

Pročitajte i ovo: Umetnost pijenja vode – kako da pravilno hidriramo svoje telo

Aloe vera lateks takođe ima antiinflamatorne komponente koje smanjuju otoke, nadutost i poboljšavaju funkciju organa za varenje, olakšavajući pražnjenje creva.

Stomachache photo created by freepic.diller - www.freepik.com
foto by freepic.diller – www.freepik.com

Čia semenke – jedna od prednosti čia semena je njegova sposobnost da apsorbuje vodu u gastrointestinalnom traktu i, stoga, deluju kao prirodni laksativ.

Čia semenke pružaju 10 grama vlakana po porciji od oko 30 grama. Kombinuju se sa tečnošću i formiraju želatinoznu supstancu koja se lako kreće kroz vaša creva.

Pročitajte i ovo: Jednostavni recepti za domaće napitke za detoksikaciju

Kao odličan način da povećate količinu vlakana u vašoj ishrani, čia semenke nabubre i šire se u digestivnom traktu, upijajući tečnost. Najbolji su za zatvor kada takođe povećate unos tečnosti, pomažući im da se lakše kreću kroz creva.

Pročitajte i ovo: Trodnevna dijeta za lifting lica i eliminaciju toksina iz kože

Lisnato zeleno povrće – ne samo da je odličan izvor vlakana, lisnato povrće poput spanaća i kelja takođe pruža puno magnezijuma. Magnezijum je elektrolit koji ima prirodnu sposobnost da bezbedno omekšava stolicu.

Pročitajte i ovo: Što više jedete ove namirnice više mršavite

Bez dovoljno magnezijuma, stolici je teško da se kreće kroz vaš sistem, posebno zato što je magnezijum prirodni relaksator mišića, što može pomoći u zaustavljanju grčeva u stomaku. Ako primetite da povećanje količine hrane bogate magnezijumom dovodi do toga da vaša stolica postaje vodenasta, možete da prilagodite unos dok ne bude udoban i da se vrati u normalu.

Image by halayalex on Freepik
Image by halayalex on Freepik

Kokosova voda – dobra je za naš organizam iz mnogo razloga – ne samo da ima odličan ukus kao alternativa običnoj vodi ili slatkim napicima, već pomaže i u održavanju zdravih nivoa elektrolita, sprečavanju dehidracije i čišćenju urinarnog trakta.

Pročitajte i ovo: Sedenje – najveći neprijatelj dobrog zdravlja žena 35+

Vekovima se kokosova voda koristi za prirodno povećanje hidratacije zbog visokog sadržaja elektrolita, posebno kalijuma. Pošto je odličnog ukusa, jedan je od najboljih prirodnih laksativa za decu i prirodni napitak bogat elektrolitima.