Mnogi pušači žele da prestanu da puše ali malo njih pronađe pravu motivaciju da se izvuče iz te rđave navlakuše.

Ali tu smo mi da vam pomognemo da se uspešno izvučete iz kandži ove opake zavisnosti, sa još gorim posledicama po vas i vaše zdravlje.

woman-918616_1280Pre svega, razmislite o svom zdravlju jer to bi trebalo da vam bude najveći motivator u odluci da se odreknete cigareta!

Jedan od važnih principa motivacije jeste da u razlozima za ostavljanje cigareta radije pronađete pozitivne razloge, pre nego negativne.

Umesto da razmišljate o negativnim efektima i štetnosti cigareta za vaše telo i zdravlje, fokusirajte se na benefite koje vam ostavljanje duvana donosi. Zdravlje je glavni motivator pri ostavljanju pušenja, ali treba da pazite da ne uđete u zamku osećaja krivice. Zamišljajte kako će vam se disanje poboljšati. Razmišljajte o svojoj sve boljoj fizičkoj formi. Vizuelizirajte svoje telo kao zdravo, vitalno, mladalačko sveže i krepko. Sve ove pozitivne zamisli pomoći će vam u vašem nastojanju da ostavite pušenje zauvek.

cigarette-110849_1280Konačno da se ratosiljate zavisnosti, što jeste opaka bolest!

Mnogi bivši pušači stavljali su glavu na panj u nastojanju da ostave pušenje. Mora se reći da opsesija da pušite svugde i u svakom trenutku, stres izazvan dugim putovanjima i obaveza da izađete napolje čak i kad napolju pljušti kiša ugrožava vašu slobodu da budete ono što jeste i da se ponašate sasvim slobodno. Stoga, ne iznenađuje da potraga za slobodom i želja za nezavisnošću predstavljaju glavne faktore za odvikavanjem od pušenja.

cigarettes-83571_1280Novac! Odličan motiv da ostavite pušenje!

Da li je novac neophodna motivacija?! U slučaju ostavljanja pušenja svakako jeste!

Jer pušenje cigareta može da bude skupo, i to vrlo skupo! Želja da spasite kasicu prasicu može da igra presudnu ulogu u odvikavanju od pušenja i da bude vaš krucijalni motiv. Ponavljamo, umesto da razmišljate o novcu koji uludo bacate, fokusirajte se na to šta sve možete da uradite sa novcem koji ćete da uštedite kad ostavite pušenje. Na godišnjem nivou, to su ogromne pare, dostojne lepog putovanja. Ceo novi svet otvara se pred vama!

smoking-1418483_1280Vaša dobrobit i lepota kao motivacija

Mnogo više za žene, motivacija vezano za estetiku i dobrobit takođe igra važnu ulogu u odvikavanju od pušenja. Kada prestanete da pušite, vaša koža, kosa, ruke, zubi i dah će vam biti više nego zahvalni!

Znate li koliko vama pušačima smrdi iz usta?! A tek koliko vam smrdi odeća, koža i kosa?! Jeste li svesni toga?!

A niste ni svesni toga jer nema te paste za zube koja može da neutrališe dugotrajni, smrdljivi trag koji cigarete ostavljaju u i na vama. Nažalost, tako je, bez obzira na to koliko se vi ljutili i negirali ili ne.

Pored toga, više nema kašljanja ujutro, lošeg zadaha. Zbogom žuti zubi! Osim toga, dokazano je da muškarci više vole žene koje ne puše.

lips-374516_1280I poslednji, mada ne najmanje bitan motiv, altruizam!

Odvikavanjem od pušenja pokazujete jasnu nameru da ne želite da naudite ljudima oko sebe, da vodite računa o svojim bližnjima i to je sasvim dobar i dovoljan razlog zašto mnogi pušači odlučuju da ostave pušenje.

Poštovanje drugih smatra se da može da poveća vašu želju da prestanete da pušite u najboljim mogućim uslovima. Razmislite o svom partneru, deci ako ih imate, prijateljima i kolegama koji su primorani da zajedno sa vama udišu dim vaše cigarete, iako ne puše i ne podnose duvan. Zajedništvo je veoma dobar razlog za odvikavanje od pušenja.