Najbolje TV serije za gledanje u 2022. godini, na Netfliks-u, Amazon Prime Video, Disney+, Sky, Apple Tv+ i još mnogo toga: sve mini serije ili njihove prve sezone.

Orijentisati se u moru novih TV serija koje izlaze svakog meseca sve je komplikovanije. Da biste znali šta da gledate, možete se osloniti na algoritme platformi na koje ste pretplaćeni… ili na nas. Da smo odabrali najbolju TV seriju objavljenu 2022. među onima u njihovoj prvoj sezoni i mini serijama (koje počinju i završavaju se u jednoj sezoni).

Godina 2022. je bila godina puna dugo očekivanih naslova koji nisu razočarali u svom debiju, od italijanske Bang Bang Baby do The Staircase – Sumnjiva smrt sa Kolinom Firtom i Toni Kolet, preko Srede (Wednesday) poverene rediteljskom talentu Tima Bartona ali i mnoga iznenađenja.

Serije poput Slow Horses, Pachinko i Severance (sve Apple TV+, koji je ove godine domaćin na ovoj rang listi) pravo su čudo po originalnosti priče i scenografije. Apsolutno za oporavak.

Dakle, evo šta mislimo da su najbolje TV serije objavljene na Apple TV+, Netfliksu, Prime Video, Disney+, Sky, STARZPLAY… u 2022. sa njihovom prvom sezonom ili miniserijom.

Spremni za bindžovanje?

The Bear – Disney+

Iznenađenje 2022, kao i jedna od najboljih serija objavljenih ove godine, je ovaj mali dragulj osećanja i ludila postavljen u kuhinji restorana u Čikagu.

Kada stariji brat, poznat kao “Medved” izvrši samoubistvo, prepušta mlađem, Karmiju (veoma dobar Džeremi Alen Rajt), talentovanom mladom kuvaru visoke kuhinje, svoj restoran uglavnom poznat po sendvičima. Karmi odustaje od svega da bi nastavio posao svog brata, ali ga nalazi u velikim dugovima, sa neorganizovanim i neposlušnim osobljem i kuhinjom koja se raspada.

The Bear je kružna serija, koja počinje i završava se iznenađujuće. Ona uranja gledaoca u frenetičnu aktivnost kuhinje, dok istovremeno uspeva da ispriča potresnu porodičnu priču. Ako ga još niste videli, počastite se.

Slow Horses – Apple TV+

Geri Oldman, Kristin Skot Tomas, Džonatan Prajs, Džek Louden i Olivija Kuk su među zvezdama ove iznenađujuće špijunsko-triler serije u čistom britanskom stilu, čija je druga sezona već spremna i koja je pripremljena za treću i četvrtu.

Smešten u Londonu, Slow Horses prikazuje grupu otpadnika MI5 – onih koji su to uradili na dužnosti – koji animiraju ogranak agencije, na čelu sa grubim Džeksonom Lambom (Oldman). Ovde takođe završava mlada i snalažljiva River Cartwright (Lovden) koja vraća neku akciju grupi, podstičući ga da učestvuje u misiji u kojoj će svi uzeti više od osvete gornjim spratovima.

Zasnovana na romanima Mika Herona, Slow Horses nudi „staromodnu” špijunsku priču, u koju se uključite i zabavljate, sa spletom nezaboravnih likova.

Definitivno među najboljim TV serijama za gledanje u 2022.

Bang Bang Baby – Prime Video

Italijanska kriminalistička serija koju je kreirao Andrea Di Stefano, Bang Bang Baby prati dramatičnu priču Alis (Arianna Becheroni), tinejdžerke koja živi u Milanu sa svojom majkom kasnih 1980-ih, sanjajući drugačiju budućnost od one za koju se čini da joj je suđeno.

Stidljiva i usamljena, Alis je izgubila osmeh sa deset godina kada je bila svedok ubistva svog oca Santa (Adrijano Đanini). Međutim, sve se menja kada ona otkrije da on nije mrtav. Alisa želi da ga ponovo pronađe, ali put koji je vodi do njega je neočekivan i opasan. U stvari, ona postaje najmlađi član nemilosrdne kriminalne organizacije.

Bang Bang Baby je hrabra i serija bez presedana na italijanskoj televizijskoj sceni, kako po zapletu, tako i po scenografiji. Pop i neonska, ali i mračna i nasilna, obnavlja stilske crte zločina podzemlja, ubacujući porodičnu priču i priču o punoletstvu.

Wednesday – Netflix

Mogli smo samo da stavimo naslov – ima li neko ko još nije pogledao ovu seriju? – i idite dalje, toliki je uspeh koji je postigla ova serija po uzoru na nepogrešivo oko Tima Bartona.

Definisan kao algoritam-serija par ekcellence godine, Wednesday ni malo nema veze sa Adamsima, a mnogo ima sa dinamikom klasične srednjoškolske drame koja je revidirana u gotik stilu, kojoj su dodate komponente fantazije i istorijskog spektakla (pronađi čudovište).

Šta da kažem: tu je super spot-on glumačka ekipa – počevši od Džene Ortege u ulozi glavne junakinje, koja je sada nominovana za Zlatni globus, što nije iznenađujuće – tu je ljubavni trougao, postoji prelepa priča o prijateljstvu, tu je neverovatan kostim, postoje situacije nalik na meme, postoji ubedljiva i dobro konstruisana detektivska priča. Možda je to „algoritam“, ali njegov posao da zadrži mlađe prikačene za ekran, to radi veoma dobro od početka do kraja.

Pačinko – Apple TV+

Zasnovana na istoimenom bestseleru Min Džin Li, Pačinko priča o porodičnoj priči dugoj vek.

Sunju, protagonistkinju, upoznajemo u ranim decenijama dvadesetog veka, u Koreji još uvek delu Japanskog carstva, zavedenu fascinantnim i moćnim čovekom. Da bi održala čast svoje porodice, Sunja je prinuđena da emigrira u Japan, gde odgaja sina, sa kojim osamdesetih otvara pačinko sobu, čuvenu kockarsku igru, a potom upoznajemo i njenog nećaka, Solomona, koga već upoznajemo kao odraslog u Sjedinjenim Državama, pokušavajući da postane divlji biznismen.

Sjajna priča koja obuhvata različite epohe i zemlje, spajajući romansu, dramu i politiku (istoriju između Koreje i Japana), u jednoj od najzanimljivijih, poetičnijih i najdubljih produkcija u strimingu i jednoj od najboljih TV serija za gledanje ove godine.

The Dropout – Disney+

Amanda Sejfrid je Elizabet Holms, milijarderka osnivač Theranosa optužena da je prevarila svoje investitore, u striming seriji na Disney+ platformi zasnovanoj na njenoj istinitoj priči.

Kreirala Elizabet Merivether, The Dropout prati veoma brzi uspon Holmesove, počevši od početka njene ideje sa revolucionarnim potencijalom – idejom da ima potpunu medicinsku dijagnozu počevši od kapi krvi, skraćujući vreme zdravstvene nege – do epiloga sa suđenje za prevaru. Iako tehnologija koju je osmislila nije davala pozitivne rezultate, u stvari, Elizabet Holms je nastavila da je prodaje.

Amanda Sejfrid je veoma dobra i na momente zastrašujuća, u ovoj priči koja govori o želji da odgovori na porodična i profesionalna očekivanja devojke koja se nađe uvučena u igru veću od nje, koja postaje zamka iz koje više ne može da se oslobodi.

The Patient – Disney+

Stiv Karel i Domnal Glison glume u ovom desetodelnom psihološkom trileru o krivici, odgovornosti i ponekad nemogućej želji za promenom.

Alan Štraus (Karel) je ugledni psiholog. Sam Fortner (Glison) je njegov pacijent. Čovek insistira na tome da ima problema sa prošlošću, posebno sa likom oca. Iako se njih dvoje zabavljaju već neko vreme, Alan je primoran da prizna da terapija sa Semom ne funkcioniše jer se čini da nije sasvim iskren tokom njihovih sastanaka. Jedne večeri, Sem kidnapuje Alana i zatvara ga u svoju kuću, tvrdeći da će samo tamo moći da se otvori. Počevši od šokantne istine: on je serijski ubica koji želi da prestane da ubija.

Zatvor za Alana takođe postaje način da analizira istoriju njegove porodice, od nedavne smrti njegove voljene žene, do ledenog odnosa sa sinom, nakon što je prigrlio ekstremnu pravoslavnu falangu. Pacijent je serijal koji od jednostavne ideje postaje složen. I to je sjajan glumački ping pong između dva neverovatna glumca.

The Staircase – Sky

Trebala nam je serija poput The Staircase: klasični istraživački triler, zasnovan na istinitoj priči – onoj pisca Majkla Petersona, optuženog za ubistvo svoje žene Ketlin – koju igraju dvoje super glumaca poput Kolina Firta i Toni Kolet.

Miniserija u 8 epizoda, Stepenište počinje u Severnoj Karolini, gde njih dvoje žive, 2001. godine, nekoliko dana pre Božića. 911 prima Petersonov poziv: kasno je uveče i čovek, očajan, kaže da mu je žena pala niz stepenice i da joj je teško da diše. Nekoliko minuta kasnije on se javlja: ​​više ne diše. Kada policija stigne u njihovu vilu, proglašava je mestom zločina. Previše je krvi da bi to bio pad.

Istraga i porodične implikacije su narativni tragovi ove serije koja vijuga između prošlosti i sadašnjosti para, u ime istine koju treba otkriti.

Severance – Apple TV+

Serija koju je kreirao Dan Erikson i režirao Ben Stiler, jedna je od najluđih i najzanimljivijih koje ćete videti na strimu ove godine. Severance istražuje ono o čemu se dugo raspravljalo o temi analize: da li je moguće odvojiti profesionalni život od privatnog?

Mark Skaut (Adam Skot) predvodi radni tim kompanije Lumon Industries, u kojoj su zaposleni prošli kroz proces odvajanja radnih uspomena od privatnih. Sećanje na svakog od njih je tako pedantno pripremljeno, da nije moguće kancelariju doneti kući i obrnuto. Ali sve se to dovodi u pitanje kada se Mark nađe u situaciji da u svom radu treba da sledi svoju prirodu i sebe.

Hirurški i pun intriga, serijal počinje polako, a zatim se ispostavlja kao iznenađujuće i vizuelno magnetično putovanje, originalni triler koji otvara zanimljivo razmišljanje o našoj sadašnjosti.

Cabinet of Curiosities – Netflix

Antologijska serija koju je kreirao Giljermo Del Toro, reditelj  filmova „Oblik vode“, Panov lavirint i Grimizni vrh (među mnogima), Kabinet radoznalosti je putovanje u svet misterije i straha.

Postoji 8 epizoda za isto toliko priča, od kojih je svaku ispričao talentovani reditelj (od Dejvida Priora do Vinčenca Natalija, preko Ane Lili Amirpur i Ketrin Hardvik) i koju je predstavio sam Del Toro. Triler, horor, naučna fantastika, ali ne samo: postoje različiti žanrovi kojima se bavi svaki mali film (svi traju oko sat vremena), jedan više iznenađujući od drugog.

Kabinet zanimljivosti Giljerma Del Tora jedan je od najoriginalnijih filmskih eksperimenata ove godine. Nakon gledanja, nemoguće je ne pomisliti da bismo rado gledali i druge epizode ​​i više, za koje se nadamo da će stići u ovom trenutku.

House of Dragon – Sky

Spin-off i prekuel čuvene Igre prestola je krvoločna priča usredsređena na Targarijenove, a posebno na početak kraja kuće koja će nešto kasnije roditi “majku zmajeva” Deneris Targarjen.

Igrana na konsolidovanim narativnim materijalima i vođena savršenom glumačkom postavom – sa Metom Smitom u ulozi nestabilnog Daemona Targarijena vrednog aplauza – serija ponovo predlaže temu želje za vlašću, koju simbolizuje tron kome svi teže, koji je uključen u priču o tihom i uznemirujućem tajnom ratu između porodica i članova istog, a sve ocrtano snažnim dualitetima i mračnim stranama.

Vizuelno veličanstvena maksi produkcija, House of Dragon je povratak koji zaslužujemo u GOT Univerzumu (posebno nakon razočaravajućeg kraja koji je rizikovao da zauvek ostavi loš ukus u našim ustima).