Najbolje TV serije za gledanje u 2022, na Netfliksu, Amazon Prime Video, Disney +, Sky, Apple TV + i drugim streaming kanalima: sve mini serije ili njihove prve sezone.

Snalaženje u moru novih TV serija koje izlaze svakog meseca postaje sve komplikovanije. Da biste stekli pravu ideju šta da gledate, možete se osloniti na algoritme usluga na koje ste pretplaćeni … ili nas. Da smo odabrali najbolju TV seriju objavljenu u 2022. (za sada) među onima u njihovoj prvoj sezoni i mini serije (koje počinju i završavaju se u jednoj sezoni).

Pokazalo se da je 2022. godina puna dugo očekivanih naslova koji nisu razočarali u svom debiju, od italijanske Bang Bang Baby do The Staircase – Sumnjiva smrt sa Kolinom Firtom i Toni Kolet, ali i mnogo iznenađenja.

Serije poput Slow Horses, Pachinko i Severance (sve Apple TV+, koji je ove godine domaćin na ovoj rang listi) su pravo čudo po originalnosti priče i inscenacije. Apsolutno osveženje.

Evo, po našem mišljenju, najboljih TV serija objavljenih na Apple TV+, Netflix, Prime Video, Disney+, Sky, i drugim kanalima… u 2022. sa njihovom prvom sezonom ili miniserijom. Spremni za besane noći?

Slow Horses – Apple TV +

Geri Oldman, Kristin Skot Tomas, Džonatan Prajs, Džek Louden i Olivija Kuk su među zvezdama ove iznenađujuće špijunsko-triler serije u čistom britanskom stilu, čija je druga sezona već spremna i koja je spremna za treću i četvrtu.

Smešteni u Londonu, Slow Horses prati grupu izgnanika MI5 – onih koji su uspeli u službi – animirajući odvojeni deo agencije, na čelu sa zarđalim i grubim Džeksonom Lambom (Oldman). Ovde takođe završava mlada i preduzimljiva River Cartvright (Lovden) koja vraća neku akciju grupi, podstičući ih da učestvuju u misiji u kojoj će se svi više nego osvetiti gornjim slojevima agencije.

Zasnovana na romanima Mika Herona, serija Slow Horses nudi „staromodnu“ špijunsku priču, u koju se uključite i zabavljate, sa mešavinom nezaboravnih likova.

Definitivno među najboljim TV serijama za gledanje u 2022.

Bang Bang Baby – Prime Video

Italijanska kriminalistička serija koju je kreirao Andrea Di Stefano, Bang Bang Baby prati dramatične događaje Alis (Arianna Becheroni), tinejdžerke koja živi kasnih osamdesetih sa svojom majkom u Milanu, sanjajući o budućnosti drugačijoj od one za koju se čini da joj je suđeno.

Stidljiva i usamljena, Alis je izgubila osmeh sa deset godina, kada je bila svedok ubistva svog oca Santa (Adrijano Đanini). Međutim, sve se menja kada ona otkrije da on nije mrtav. Alisa želi da ga ponovo pronađe, ali put koji je vodi do njega je neočekivan i opasan. Malo po malo, ona postaje najmlađi član nemilosrdne kriminalne organizacije.

Bang Bang Baby je hrabra i do sada neviđena serija na italijanskoj televizijskoj sceni, kako po zapletu, tako i po scenografiji. Pop i neon, ali i mračni i nasilni, obnavljaju stilske odlike kriminalnog miljea, ubacujući porodičnu priču i priču o punoletstvu.

Shining Girls – Apple TV +

Serija sa Elisabeth Moss (The Handmaid’s Tale), Wagner Moura (Narcos) i Jamie Bell (Snowpiercer) počinje kao najklasičnija detektivska priča, sa serijskim ubicom mladih žena čiji se slučaj vraća nakon godina ćutanja, da bi zatim promešali karte i pretvorili se u priču koja dotiče elemente naučne fantastike, zajedno sa putovanjem kroz vreme.

Ako vas radnja plaši i spremni ste da idete dalje, znajte da bi vam nedostajala sjajna kriminalistička serija, sa vrhuncima originalnosti i okrutnosti koje je često teško pronaći u hiper-produkovanom žanru kao što je ovaj.

Elisabeth Moss je Kirbi, žena koja nakon napada veruje da je izgubila dodir sa stvarnošću. U stvari, iz jednog trenutka u drugi, njen život može doneti značajne promene koje ona ne može da objasni.

Kada počnu da se dešavaju neka ubistva sa detaljima koji je povezuju sa njenim slučajem, Kirbi prepoznaje potpis svog napadača i, zajedno sa reporterom, odlučuje da sazna više i zatvori to bolno poglavlje u svom životu.

The Time Traveler’s Wife  – Sky

Zasnovana na istoimenom romanu Odri Nifeneger – koji je već bio pretočen film sa Rejčel Mekadams i Erikom Banom – The Time Traveler’s Wife  je dramatična i romantična serija, koja priča priču o vanvremenskoj ljubavi.

Kler (Rouz Lesli) ima samo šest godina kada prvi put upozna Henrija (Teo Džejms), buduću ljubav njenog života. U stvari, Henri ima genetsko stanje koje ga tera da putuje kroz vreme. Sve u njegovom životu je nepredvidivo i nekontrolisano. Četrnaest godina nakon prvog susreta ponovo se sreću: ona tvrdi da ga je već upoznala i da zna da će biti njegova buduća žena, on se ne seća. Između njih dvoje se rađa magični odnos, ali ne bez mnogo patnje, koja dovodi u pitanje zakone prostora i vremena.

U poređenju sa filmom, serija Stivena Mofata uspeva da istražuje dva lika i njihovu priču na dublji način, donoseći vrhunce romantike koji izazivaju suze.

Pachinko – Apple TV +

Zasnovana na istoimenom bestseleru Min Džin Li, Pačinko priča o vekovnoj porodičnoj priči.

Sunju, protagonistkinju, srećemo u ranim decenijama dvadesetog veka, u Koreji koja je još uvek deo Japanskog carstva, zavedenu fascinantnim i moćnim čovekom. Da bi održala čast svoje porodice, Sunja je prinuđena da emigrira u Japan, gde odgaja sina sa kojim osamdesetih otvara pačinko sobu, čuvenu kockarnicu, a potom dovodi i svog nećaka Solomona, kojeg već upoznajemo kao odraslu osobu, u Sjedinjenim Državama, koji pokušava da postane divlji biznismen.

Sjajna priča koja se proteže kroz različite ere i zemlje, mešajući romansu, dramu i politiku (priča između Koreje i Japana), u jednoj od najzanimljivijih, poetičnijih i najdubljih produkcija koje mogu da se vide u strimingu i jednoj od najboljih TV serija u prvom delu godine.

The Dropout – Disney +

Amanda Sejfrid je Elizabet Holms, milijarderka osnivač Theranosa optužena za prevaru od strane svojih investitora, u Dizny + striming seriji zasnovanoj na istinitoj priči.

Kreirala je Elizabet Meriwether, The Dropout prati veoma brz uspon Holmsove, počevši od rađanja njene ideje sa revolucionarnim potencijalom – moći da ima potpunu medicinsku dijagnozu počevši od jedne kapi krvi, skraćujući vreme zdravstvene zaštite – do epiloga sa suđenjem za prevaru. Iako tehnologija koju je osmislila nije davala pozitivne rezultate, u stvari, Elizabet Holms je nastavila da je prodaje.

Amanda Sejfrid je veoma dobra i na momente zastrašujuća, u ovoj priči koja govori o želji da se odgovori na očekivanja, porodična i profesionalna, devojke koja se nađe uvučena u igru veću od nje, koja postaje zamka iz koje ne može da se izvuče.

The Staircase – Sky

Trebala nam je serija kao što je The Staircase: klasični istraživački triler, zasnovan na priči iz stvarnog života – onoj o piscu Majklu Petersonu, optuženom za ubistvo svoje žene Ketlin – koju igraju dva super glumca poput Kolina Firta i Toni Kolet.

Mini-serija od osam epizoda, The Staircase, počinje u Severnoj Karolini, gde njih dvoje žive, 2001. godine, samo nekoliko dana pre Božića. 911 dobija poziv od Petersona: kasno je uveče i čovek, očajan, kaže da mu je žena pala niz stepenice i da muči da diše. Nekoliko minuta kasnije on se javlja: ​​više ne diše. Kada policija stigne u njihovu vilu, proglašavaju je mestom zločina. Previše je krvi da bi to bio pad.

Istraga i poznate implikacije su narativne brazde ove serije koja vijuga između prošlosti i sadašnjosti para, u znaku istine koju treba otkriti.

Severance – Apple TV +

Kreirao ju je Dan Erikson i režirao Ben Stiler, serija je jedna od najluđih i najzanimljivijih koje ćete videti u strimingu ove godine. Severance istražuje ono što je dugo bila tema analize: da li je moguće odvojiti profesionalni od privatnog života?

Mark Skaut (Adam Skot) vodi radni tim u Lumon Industries, gde zaposleni prolaze kroz proces razdvajanja poslovnih i privatnih uspomena. Sećanje na svakog od njih je sređeno tako pedantno da im ne dozvoljava da kancelariju donesu kući i obrnuto. Ali sve se to dovodi u pitanje kada se Marko nađe u situaciji u kojoj bi mu poslužilo da u svom radu sledi svoju prirodu i sebe.

Brtika i pun intriga, serija počinje polako, a onda se ispostavlja kao iznenađujuće i vizuelno magnetično putovanje, originalni triler koji otvara zanimljivo razmišljanje o našoj sadašnjosti.

Gospođa Marvel – Disney +

Nova Marvel serija nudi heroinu koja će zadovoljiti veoma mlade gledaoce, ali ne samo njih. Protagonistkinja je srednjoškolka Kamala Kan (Iman Vellani), koja odgovara na mnoge klišee televizijskog štrebera: strastvena je obožavateljka Osvetnika, veoma vešta ilustratorka i ima grupu ljubaznih prijatelja, a ne među njima je najpopularnija u školi.

Kamala ima problem: njena porodica. Iako je rođena u Nju Džersiju, njena pakistanska porodica bi volela da bude više vezana za njihovu tradiciju. Jedne večeri, bez dozvole roditelja, Kamala beži od kuće da ode na Marvel vašar. Da bi personalizovala kostim superheroja, ona bira da nosi narukvicu koja je pripadala njenom članu, koju ona magično oživljava, dajući joj neverovatne moći.

Gospođa Marvel je priča o drugim generacijama, prihvatanju i različitosti. To je pop i zabavno, avanturističko i edukativno TV štivo.