Opekotine koje mogu nastati usled izlaganja toploti, pari, vrućim tečnostima, hemikalijama ili suncu. Njihovo lečenje zavisi od težine i ozbiljnosti, ali postoje kućni lekovi koji mogu poslužiti, kao prva pomoć.

Teške opekotine mogu uništiti sve slojeve kože, pa čak i oštetiti mišiće i masno tkivo ispod. Takvim opekotinama je potrebna hitna medicinska pomoć, a prirodne terapije mogu pomoći u zarastanju rana i smanjenju bola. Manje opasne povrede, mogu se tretirati i u kućnim uslovima.

Pravovremeno tretiranje opekotina smanjuju rizik od infekcije i pomaže da nakon zarastanja, ožiljci budu manji.

Osim nanošenja proizvoda koje imate u domaćinstvu, važno je i da znate koju hranu valja izbegavati, jer usporava zarastanje tkiva i podržava upale.

Simptomi opekotina mogu uključivati crvenu kožu, otok, bol i plikove. U slučaju vrlo jakih opekotina, može proći jedan do dva dana da simptomi budu u potpunosti prisutni.

U zavisnosti od nivoa oštećenja kože, opekotine se obično kategorišu na opekotine prvog stepena, koja pogađa samo spoljašnji sloj kože poznat kao epidermis. Simptomi mogu uključivati crvenilo i bol.

Opekotine drugog stepena (poznate i kao opekotine delimične debljine) pogađaju i epidermis i dermis (drugi sloj kože), što može dovesti do otoka i crvene i bele fleke na koži. Mogu se razviti plikovi i bol može biti jak.

Opekotine trećeg stepena idu sve do masnog sloja ispod kože. Opečena mesta mogu biti crna, smeđa ili bela, a koža može izgledati zadebljalo. Opekotine trećeg stepena mogu uništiti nerve, što dovodi do utrnulosti.

Opekotine prvog stepena se često javljaju od uobičajenih aktivnosti u kući, posebno u kuhinji.

Dok ozbiljne opekotine zahtevaju hitnu medicinsku pomoć, dobra vest je da se opekotine prvog stepena obično lako leče prirodnim kućnim lekovima.

Prvo što želite da uradite je da ohladite zahvaćeno područje. Stavite opečenu kožu pod hladnu tekuću vodu ili stavite hladan, vlažan oblog na oko pet minuta. Tekuća voda treba da pomogne da se smiri bol.

Koliko god to izgledalo kao dobra ideja, nemojte koristiti ledenu vodi niti led.

Ne zaboravite ni na svoju ishranu! Pijte dovoljno vode ili napitaka sa elektrolitima kao što je kokosova voda kako biste nadoknadili izgubljenu tečnost. Uključite voće i povrće sa visokim sadržajem vitamina C, koji podstiče proizvodnju kolagena i zarastanje kože.
Preporučuje se i riba kao izvor omega-3 masti koje smanjuju upale i pomažu pri obnavljanju tkiva.

Cink igra glavnu ulogu u regulisanju svake faze procesa zarastanja rana. Da biste povećali unos hrane bogate cinkom, u ishranu možete dodati govedinu hranjenu travom, seme bundeve i spanać.

Opekotine uzrokuju oksidativni stres u telu i mogu da iscrpe količine vitamina E, posebno ako je u pitanju zaista ozbiljna opekotina.

Konzumirajte namirnice bogate ovim vitaminom ili uzimajte suplemente.

Podjednako je važno i izbegavati hranu koja izaziva upale. Ovo uključuje šećer, trans i hidrogenizovana ulja, prerađenu hranu koja može sadržati hemikalije, boje i druge aditive koji mogu usporiti zarastanje.

Gel aloe vere je definitivno prirodni lek sa svojstvom umirivanja i hlađenja i ima dugu istoriju upotrebe za opekotine.

Godine 1959. američka uprava za hranu i lekove odobrila je upotrebu aloe vere masti kao leka bez recepta za lečenje opekotina na koži.

Potražite gel aloe vere koji je najmanje 99 posto čist. Gel možete nanositi dva puta dnevno da biste podstakli zarastanje.

Ulje lavande je jedan od najboljih kućnih lekova za opekotine. Istraživačka studija objavljena 2016. pokazuje kako mast od lavande podstiče efikasno zarastanje rana, „što je čini obećavajućim kandidatom za buduću primenu kao terapeutsko sredstvo u procesima obnavljanja tkiva povezanih sa povredama kože“.

Za ublažavanje opekotina i zarastanje posekotina, ogrebotina ili rana, pomešajte tri do pet kapi ulja lavande sa pola kašičice kokosovog ulja i nanesite smešu na problematično područje. Za nanošenje možete koristiti prste ili čistu vatu.

Dok esencijalno ulje lavande može pomoći u lečenju opekotina, ulje tamjana može pomoći u smanjenju ožiljaka, a ulje čajevca može smanjiti rizik od infekcije.

Napomena: Opekotine koje uključuju teži stepen oštećenja kože zahtevaju hitnu pomoć, dok manja opekotina nije, i dobar je kandidat za prirodne kućne lekove.