Od reditelja čuvenih filmskih naslova “Vizantijsko plavo“, „Bumerang” i „Diši duboko”, Dragana Marinkovića, 19. septembra, u bioskope stiže domaća drama „Pijavice“, o večnoj temi neuništivosti špijunaže i njenom opstanku svuda i za sva vremena.

Uvek motivisan književnim delima i istaknutim piscima reditelj i scenarista Dragan Marinković i ovaj put se okreće literaturi kao osnovi za snimanje dobre drame. Zajedno sa scenaristom Dušanom Spasojevićem, podstaknut istoimenim romanom Davida Albaharija, koji je i koscenarista na filmu, Marinković snima ostvarenje prateći temu koja opravdava floskulu “jednom agent, uvek agent”.

Film „Pijavice“, koji je premijerno prikazan na ovogodišnjem FEST-u, posebno je privukao pažnju američke javnosti koja je, na nekim od svojih festivala film i nagradila.

Na 19. Beverly Hills Film Festivalu, od strane desetočlanog specijalnog žirija, film „Pijavice“ proglašen je za najbolji igrani film. Na 52. Houston International Film Festivalu film je dobio Platinum Remi Award za film i Gold Remi Award za kameru.

Povodom prestižnih nagrada reditelj Dragan Marinković ističe: „Kada vam nagradu dodele ljudi, prilično značajni u svetu filma, koje ne poznajete, a sve se dešava na završnoj večeri u prisustvu dve stotine ljudi u hotelu “Ruzvelt” u LA gde su dodeljivani prvi Oskari, to, ipak, nesto znači.

Ostvarenje, koje je snimano u Beogradu, Istri i “negde u svetu“, kao što se u filmu kaže, predstavlja malu jevrejsku priču s kraja 20. veka, na trusnom području Balkana. Glavni junak, poznati književnik Petar Mirić, koji je iz patriotskih razloga bio deo “tajne službe”, želi da se vrati normalnom životu. To je nemoguća misija, jer svi koji su u njegovom okruženju pripadaju “nekome”. Bekstvo, ma koliko daleko, nije moguće.

Kada su mi u Americi rekli da je film istorijski, iznenadio sam se. U suštini to je tačno, jer se radnja filma dešava na samom kraju 20. veka, mada sam radnju doživljavao kao savremenu. Očigledno je da tema, nažalost, nema vremenskog ograničenja“, rekao je reditelj.

Osim glavne uloge koja je pripala glumcu Nikoli Đuričku, dok su se u ostaim ulogama našli Lazar Ristovski, Iva Mihalić, Tihomir Stanić, Marijana Janković, Toni Mihajlovski, Petar Božović, Ana Sakić i drugi.