Nadut stomak i abdominalne masti mogu da zavise ne samo od ishrane, već i od kortizola, hormona stresa. Evo kako to izbeći!

Nadut stomak nije samo estetska ili praktična smetnja (kada su dugmad na farmerkama preuska), već signal nečega što moramo da popravimo u prehrani ili načinu života.

Zapravo, abdominalna masnoća, veoma različita od one koja okružuje ostale tačke tela, ima brojne kontraindikacije u funkcionisanju organizma i dobro je ograničiti je na neophodnu da bi se održala (čak i pre nego što budemo u formi) u zoni dobrog zdravlja.

Pročitajte i ovo: Zašto je dobro da jedemo čokoladu?

Ako onda uzmemo u obzir da je uzrok i posledica nadutog stomaka često stres, kao i ishrana, postaje jasno koliko je važno rešiti problem u njegovom poreklu.

Počevši od kortizola, hormona odgovornog za stres.

Abstract photo created by freepic.diller - www.freepik.com
Foto by Freepik.com

Šta je kortizol i kakve veze to ima sa nadutim stomakom?

Kortizol je najpoznatiji kao hormon stresa.

Proizvode ga nadbubrežne žlezde i njegov nivo se povećava kada se organizam suoči sa fazom umora i na fizičkom i na psihičkom nivou.

Ovaj hormon je veoma važan, jer omogućava u situacijama za koje se smatra da su rizične da poveća krvni pritisak, učini bol podnošljivijim, učini da šećer u krvi stigne brže i lakše, pokazujući se kao saveznik u borbi protiv bilo kog neprijatelja.

Pročitajte i ovo: Jednostavni recepti za domaće napitke za detoksikaciju

Svi ovi pozitivni efekti kortizola, međutim, takvi su samo kada njegov nivo iz opravdanih razloga poraste, kada zaista postoji percepcija potencijalne opasnosti.

Ako, s druge strane, patite od generalizovanog anksioznog poremećaja, onda se problem mora rešiti.

Šta podrazumeva porast kortizola?

Ako se proizvodi previše, ovaj hormon dovodi do neprekidnog povećanja šećera u krvi i ne samo toga, već i da sam šećer izaziva rezistenciju na insulin, dakle, upale koje zatim dovode do smanjenja imunološke odbrane, disfunkcije na nivou štitaste žlezde, anksioznosti, nervoze i razdražljivosti, pada mineralnih soli, nakupljanja kilograma i, zaista, nadutog stomaka.

Pročitajte i ovo: Voli svoje telo – saveti za ravan stomak

Veliko prisustvo kortizola u telu takođe uzrokuje gubitak vitke mase i istovremeno uzrokuje otpor mršavljenju, što otežava gubitak kilograma.

Tačka na koju negativan uticaj stresa najviše utiče je trbušni pojas jer povećava visceralnu masnoću.

Razlog? Jer (savršena) priroda reaguje na percepciju opasnosti odlaganjem zaliha masti, u cilju preživljavanja.

Ali abdominalne masti, ako se ne troše kao rezerva energije, mogu imati ozbiljne posledice po kardiovaskularni sistem.

Nervni sistem povezan sa crevima

Creva su, takođe, saučesnik kortizola. Stresne situacije mogu pokrenuti neželjene gastrointestinalne reakcije, poput nadimanja u stomaku.

Stručnjaci sa Harvard Medical School u ​​Bostonu, u Sjedinjenim Državama, i mnogi drugi naučnici tvrde da postoji nervni sistem povezan sa crevima čije funkcionisanje zavisi od iste vrste neurona i neurotransmitera koji su takođe prisutni u centralnom nervnom sistemu, poput serotonina (hormon sreće, potpuno suprotan kortizolu).

Pročitajte i ovo: Anticelulit dijeta: Zlatna pravila ishrane za eliminaciju celulita

Ovaj sistem neurona i neurotransmitera kontroliše rad creva da bi se unesena hrana pomerala u digestivni trakt, istovremeno premošćujući komunikaciju između creva i mozga.

Ako se stres nagomilava, probava se usporava kako bi se osiguralo da energija ostane dostupna za rešavanje razloga stresa.

Kako se boriti sa nadutim stomakom za stolom?

Da bi se nadimanje stomaka svelo na minimum, bilo bi dobro ograničiti konzumaciju namirnica kao što su pasulj, brokoli, prokelj, kupus, karfiol, zelena salata, jabuke, kruške, riba i integralne žitarice.

Nivo kortizola se može držati pod kontrolom uravnoteženom opskrbom proteinima i ugljenim hidratima, koji su povezani sa proizvodnjom ovog hormona.

Pročitaj i ovo: To što malo jedeš, ne znači da ćeš da smršaš! Naprotiv! Evo i zašto!

Takođe je važno izbegavati hranu i piće koje povećavaju anksioznost, poput onih sa visokim sadržajem kofeina ili šećera.

Izaberite zdrav životni stil koji započinje uravnoteženom ishranom, trudeći se da ne varira kod velikog gubitka kilograma i prekomernog gojenja.

Kako psihološki rešiti problem?

Naduti stomak i abdominalna masnoća takođe se mogu rešiti na psihološkom nivou.

Tehnike opuštanja su izvrsno rešenje, od biofidbeka do joge kroz svesnost.

Potražite pomoć i kroz muzikoterapiju: klasična i ambijentalna muzika imaju neverovatnu opuštajuću snagu.

Ali takođe isto važi za džez, bluz, soul…. A sjajna je i reprodukcija opuštajućih zvukova poput kiše i ljuljanja talasa.

Pročitajte i ovo: Šta se dešava sa telom ako preskočite doručak

Ako više volite da se odlučite za spoljnu pomoć, najbolji tretman je onaj koji predlaže kognitivno-bihevioralna terapija, koja uči kako se upravlja anksioznošću, stresom i povezanim gastrointestinalnim poremećajima.