Mart je stigao, kišovit i sumoran, ali bar po kalendaru znamo da je proleće tu.

U sivilu kasne zime, šareni izlozi raznobojnog cveća, nakita upakovanog u raskošne kutije sa mašnama siguran su znak da je Osmi mart tu.

Nada Filipović
Nada Filipović

Uskoro će sve biti preplavljeno ružama, orhidejama i poklonima daj da nešto kupim,da otarasim. I dan koji treba da simobolizuje borbu za prava i bolji položaj žena u društvu ličiće više na dan cvećara ili jeftinih proslava po firmama gde će pripadnice lepšeg pola dobiti neki poklon – ešarpu ili kozmetički set.

Cetkinovu će pomenuti tek u ponekoj školi, iako svakodnevno slušamo o nasilju nad ženama u porodici, o tome kako su negde i dalje manje plaćene od muškarca za iste poslove.

Šetajući tako nekoliko dana pre Dana žena, ugledala sam slučajno, kako to obično biva u pričama, auto kako se prakira uz trotoar. Prvo je izašao muškarac, od nekih tridesetak godina, a potom je izašla žena, uzela dete i ogromnu kesu. Muškarac je uzeo telefon, verovatno ukucao poruku za parking, a potom se obratio ženi, pretpostvaljam, svojoj supruzi – A kome si ostavila vrata? Da se sama zatvore? Žena je sa mukom prebacila kesu i dete u istu ruku sagla se i zatvorila vrata. Bez pogovora. Ubrzo su otišli.

Ovo je samo jedna u nizu situacija koju svako od nas viđa u svom okruženju. I mnogi će reći da ima i mnogo gorih, kao što su otvoreno, verbalno, pa i fizičko nasilje.

Neki mušakrci bi rekli pa eto, htele ste ravnopravnost. Neka nosi sad i dete i kesu, eto, može sve.

Mislim da je ključ u loše interpretiranom terminu ravnopravnost. Poenta je da su žene želele isto pravo na školovanje, pravo na rad, na samostalno donošenje odluka i sl. i, naravno, bolji položaj u društvu. Bolji položaj znači brigu i poštovanje. Pomoći nekom je čin ljudskosti i ne zavisi od pola. Da li bih ja, osoba ženskog pola, pomogla nekoj starici koja nosi preteške kese? DA. Da li bih pomogla ostarelom MUŠKARCU da pređe ulicu? DA. Čini mi se da neki muškarci prkose nepoštovanjem iskazujući neku vrstu besa i osveta hajde da te vidim kako ćeš sad sama. Razlozi tog ponašanja sigurno leže u frustracijama i kompleksima o čemu više i bolje mogu da kažu psiholozi.

Da li će gospodin iz moje priče po staroj dobroj navici kupiti svojoj supruzi buket cveća koji će prethodno ponosno proneti ulicama grada? Ili će možda kupiti i neki komad garderobe ili nakita? Da li će žene željne pažnje pomisliti eto, setio se, bar danas? Ili će rešiti da nešto promene?
Draga Klara, nekako smo skrenuli sa pravog puta. Ali verujem da se sve ipak može popraviti. Mislimo o tome i Srećan Osmi mart!