Sa velikim zadovoljstvom as obaveštavamo da će se jubilarni 50. Bitef, pod sloganom Na leđima mahnitog bika, održati od 24. septembra do 2. oktobra 2016. godine.

Tim povodom, nakon Rijeke i Berlina, u Skupštini Grada Beograda, održana je prva beogradska, ujedno i centralna, konferencija za novinare, na kojoj su se okupljenim novinarima obratili Ivan Tasovac, ministar kulture i informisanja Republike Srbije, Vladan Vukosavljević, sekretar za kulturu grada Beograda, a ispred Bitefa Ivan Medenica, umetnički direktor, Anja Suša, selektorka, Jelena Knežević, izvršna direktorka i ispred marketinške agencije New Moment Ideas Company Beograd, Jasmina Nikolić, Client Service Director.

unnamed (1)Na konferenciji je predstavljen koncept festivala, sa akcentom na selekciju glavnog programa, najavljen je prateći program ivizuelni identitet ovogodišnjeg jubilarnog 50. Bitefa. Takođe je istaknut značaj Bitefa uoči njegovog velikog jubileja u strateškom razvoju pozorišta, kulture i umetnosti u Srbiji, i uticaju koji ima u regionu.

Vladan Vukosavljević i Ivan Tasovac u svojim obraćanjima istakli su važnost tradicije avangarde i novuma koji Bitef donosi i formira pola veka na svetskoj i regionalnoj sceni. Ukazali su spremnost i podršku Gradskog sekretarijata za kulturu i Ministarstva kulture da ovu manifestaciju od velikog značaja za našu kulturu i svetske kulturne tokove, nastave da podržavaju, kako finansijski tako i organizaciono, svesni važnosti i značaja pozicije Festivala na mapi kulturne diplomatije sveta.

Ivan Medenica je zahvalio učesnicima konferencije, te najavio repertoarski koncept ovogodišnjeg festivala, istakavši da su se on i Anja Suša, i ceo tim Bitefa trudili da ovogodišnji jubilarni Bitef bude na nivou značaja jubileja, “te je u tome prilog i činjenica da ćemo pored samog Bitefa imati i Kongres svetske organizacije pozorišnih kritčara” dodao je. Medenica je objasnio slogan ovogodišnjeg festivala “Na leđima mahnitog bika” pojasnivši da nas poznavanje grčke mitologije vodi do jasnih asocijacija, a da je na osnovu ovakvih koncepcijskih ideja New Moment Ideas Company razvio total dizajn ovogodišnjeg festivala. “Asocijacija je na Evropi na leđima bika. Pomahnitalog bika. Čemu nažalost svakodnevno svedočimo.”, istakao je on.

Anja Suša
Anja Suša

Anja Suša je ovom prilikom potvrdila svoju odluku o završetku rada na Bitefu rekavši da “Ovogodišnji Bitef je, naime, poslednji Bitef na kom sam angažovana kao selektorka. Ovo je, ujedno i moj mali jubilej unutar velikog jubileja ovog festivala koji ove godine obeležavamo”. Na kraju je poželela svom kolegi Ivanu Medenici “mirnije more i bolje vetrove” sigurna da mu motivacije, stručnosti i dobrih ideja ne nedostaje. Takođe se zahvalila i medijima koji su u skladu sa svojim mogućnostima, i sve manjim prostorom za kulturu, uvek poklanjali puno pažnje Bitefu.

I ove godine program Bitefa se sastoji od glavnog programa i pratećeg programa festivala uz brojne druge sadržaje koje će Bitef ponuditi svojoj publici.

U godini velikog jubileja Bitef festival prevazilazi evropski okvir koji je dominirao na festivalu poslednjih godina, i vraća se svomizvornom međunarodnom karakteru. U septembru mesecu zahvaljujući Bitefu, brojnim predstavama iz celog sveta, kao i učesnicima pratećeg programa, Beograd će biti prestonica svetskog pozorišta.

“Problemsko tematska linija 50. Bitefa tematizovaće katastrofu izbeglica, zatvaranje granica, podizanje zidova, evropski izolacionizam, vrstu postkolonijalnog odnosa koji imamo prema vanevropskim kulturama”, rekao je Medenica.

Na ovogodišnjem Bitefu u okviru glavnog programa nas očekuje gust program, dvanaest predstava, u devet dana, i to iz celog sveta. Iz pomenutih vanevropskih zemalja Kine, Singapura, Libana, afričkih zemalja i naravno evropskih zemalja kao što suNemačka, Austrija, Poljska, Francuska, Hrvatska i Srbija. Važan doprinos ovom zaista internacionalnom kontekstu, kako je istakao Ivan Medenica pruža i činjenica da će prestižna Talija nagrada Međunarodne asocijacije pozorišnih kritičara (IATC), čiji se 28. kongres dešava u okviru ovogodišnjeg Bitefa, biti svečano dodeljena Femiju Osofisanu iz Nigerije, jednom od vodećih afričkih dramskih pisaca, reditelja i teoretičara.

Termini izvođenja predstava su od 19h30’ i 21h30’.

Prodaja karata počinje 1. septembra na blagajni Bitef festivala koja je smeštena na Pozorištu na Terazijama (Terazije 29), dok se ulaznice mogu rezervisati od 15. do 31. avgusta putem mail adrese blagajna@bitef.rs i telefonom +381698992400.