Čini se da je ženski orgazam više u tome da nas opusti nego da nas zagreje i uznemiri.

Neuronaučnik Gert Holstege odlučio je da izmeri moždanu aktivnost tokom orgazma pomoću MRI, magnetne rezonance. Ovo nije bilo tako lako kao što zvuči, piše britanski Dailymail.

Pročitajte i ovo: Sigurne poze za postizanje orgazma

Prvo, morate pronaći bolnicu koja će omogućiti ljudima da dožive orgazam u njoj. Zatim postoji pitanje kako nekome dati orgazam dok ste unutar dugog tunela dizajniranog za smeštaj samo jedne osobe (bez mesta za uradi sam).

Image by Racool_studio on Freepik
Image by Racool_studio on Freepik.com

Na sreću, Gert je imao rešenja. Ubedio je bolnicu da mu dozvoli da koristi njihovu mašinu subotom i naterao parove dobrovoljce da se smenjuju u mašini dok je njihov partner posegnuo spolja i rukom ih doveo do orgazma.

Pročitajte i ovo: Šta bi muškarci trebalo da znaju o pružanju oralnog seksa ženama

Impresionirani? Šta kažete na ovo. Osoba koja masturbira svog partnera imala je tačno osam minuta da upozori kada će doći do vrhunca zbog načina na koji MRI mašina meri aktivnost.

Ono što je Gert otkrio u početku je bilo alarmantno.

Pročitajte i ovo: Jedini razlog zašto je veličina penisa bitna

Slike muškog mozga pokazuju da delovi mozga svetle poput božićne jelke tokom orgazma. Ista slika ženskog mozga nije pokazala… ništa. Jedva čak i treperenje.

Svaka žena koja je ikada doživela orgazam zna da je to kao vatromet: zašto nije aktivirao naše moždane ćelije?

Gert je tada imao moždani talas (bukvalno): ako se ćelije nisu aktivirale, možda su radile nešto drugo?

Pročitajte i ovo: Šta je to dobar seks?!

Merio je deaktivaciju tokom orgazma i ovoga puta je zasvetlio ženski mozak, dok muški nije. Ispostavilo se da se deo mozga koji upravlja emocionalnom kontrolom – stvari poput straha i anksioznosti – isključuje kada žena doživi orgazam.

Pročitajte i ovo: Kako sprečiti i lečiti rak grlića materice

Orgazam za nas znači „prepuštanje“ – prestanak osećanja i razmišljanja i ne dozvoliti da stres stane na put. Zbog toga je za žene toliko važno da se ne osećaju pritisnutima, osuđivanima ili rasejanima ako želimo da doživimo srećan orgazam.