Zašto muškarci nikada u potpunosti ne mogu da prebole raskid?!

Najnovija istraživanja u domenu muško-ženskih odnosa pokazuju da muškarci više i dublje pate nakon raskida duge veze nego žene, što je u suprotnosti sa opšteprihvaćenom tezom u javnosti.

Iako žene osećaju mnogo više boli i patnje odmah nakon raskida sa voljenom osobom, izgleda da se muškarci nikada u potpunosti ne oporave i ne prevaziđu razilaženje sa partnerkom, sa kojom su bili u dubokoj emotivnoj vezi, bez obzira na period trajanja odnosa.

Sve navodi na to da se razlozi nalaze u evolutivnoj biologiji i načinu na koji smo povezani.

Istraživači sa Univerziteta u Binghamptonu kažu da žene imaju više toga da izgube ulaskom u vezi sa neodgovarajućim partnerom, tako da su biološki bolje opremljenje da nastave dalje i nađu novog partnera.

Pročitajte i ovo: Žene koje previše vole

Nauka kaže da su žene u početnoj fazi nakon raskida više devastirane jer stavljaju veći akcenat na pronalaženje biološki kvalitetnog materijala, u vidu partnera, kao mužjaka za parenje. Otuda i veće razočarenje i patnja zbog promašene investicije.

Pročitajte i ovo: Zašto previše volimo?

”Jednostavno rečeno, žene su evoluirale da investiraju daleko više u odnos od muškaraca”, kaže Kreg Moris, istraživač i dodaje da kratak susret može da dovede do devetomesečne trudnoće kod žene, dok muškarac bukvalno može da napusti scenu samo par minuta nakon događaja.

Pročitajte i ovo: Kakav tip muškarca privlači žene koje previše vole?

Međutim, studija koja je sprovedena na tačno 5.705 ispitanika, utvrdila je da u slučaju raskida muškarci imaju osećaj da moraju da se takmiče sa drugim muškarcima da bi pronašli novu partnerku.

Moris kaže da će muškarac verovatno osećati gubitak duboko i tokom veoma dugog vremenskog perioda, kao što brod tone u more, jer on sad oseća da opet mora da krene u borbu sa ostalim mužjacima da bi povratio ono što je izgubio – ili još gore, došao do spoznaje da je gubitak nezamenjiv.

Pročitajte i ovo: Kako da žene koje previše vole skrenu fokus sa Njega na sebe?

Mi ne želimo da naši bivši zauvek pate (dobro, možda bar malo!), ali smo fakat besramno oraspoložene i bodrene ovom naučnom studijom.