Zašto muškarci nikada u potpunosti ne mogu da prebole raskid?!

Najnovija istraživanja u domenu muško-ženskih odnosa pokazuju da muškarci više i dublje pate nakon raskida duge veze nego žene, što je u suprotnosti sa opšteprihvaćenom tezom u javnosti.

Iako žene osećaju mnogo više boli i patnje odmah nakon raskida sa voljenom osobom, izgleda da se muškarci nikada u potpunosti ne oporave i ne prevaziđu razilaženje sa partnerkom, sa kojom su bili u dubokoj emotivnoj vezi, bez obzira na period trajanja odnosa.

Sve navodi na to da se razlozi nalaze u evolutivnoj biologiji i načinu na koji smo povezani.

Istraživači sa Univerziteta u Binghamptonu kažu da žene imaju više toga da izgube ulaskom u vezi sa neodgovarajućim partnerom, tako da su biološki bolje opremljenje da nastave dalje i nađu novog partnera.

Pročitajte i ovo: Žene koje previše vole

Nauka kaže da su žene u početnoj fazi nakon raskida više devastirane jer stavljaju veći akcenat na pronalaženje biološki kvalitetnog materijala, u vidu partnera, kao mužjaka za parenje. Otuda i veće razočarenje i patnja zbog promašene investicije.

Pročitajte i ovo: Zašto previše volimo?

”Jednostavno rečeno, žene su evoluirale da investiraju daleko više u odnos od muškaraca”, kaže Kreg Moris, istraživač i dodaje da kratak susret može da dovede do devetomesečne trudnoće kod žene, dok muškarac bukvalno može da napusti scenu samo par minuta nakon događaja.

Pročitajte i ovo: Kakav tip muškarca privlači žene koje previše vole?

Međutim, studija koja je sprovedena na tačno 5.705 ispitanika, utvrdila je da u slučaju raskida muškarci imaju osećaj da moraju da se takmiče sa drugim muškarcima da bi pronašli novu partnerku.

Moris kaže da će muškarac verovatno osećati gubitak duboko i tokom veoma dugog vremenskog perioda, kao što brod tone u more, jer on sad oseća da opet mora da krene u borbu sa ostalim mužjacima da bi povratio ono što je izgubio – ili još gore, došao do spoznaje da je gubitak nezamenjiv.

Pročitajte i ovo: Kako da žene koje previše vole skrenu fokus sa Njega na sebe?

Mi ne želimo da naši bivši zauvek pate (dobro, možda bar malo!), ali smo fakat besramno oraspoložene i bodrene ovom naučnom studijom.

Sito&Rešeto newsletter
Nedeljni pregled najinteresantnijih tekstova sa Vašeg omiljenog portala.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.