Žene imaju šest puta više izgleda da budu ostavljene ili razvedene ako se razbole od raka ili multipleks skleroze nego njihovi muški partneri sa istom dijagnozom, pokazala je jedna američka studija.

Teške bolesti, poput raka i multipleks skleroze, mogu razoriti porodicu i bračnu zajednicu. Međutim, žene šest puta češće bivaju ostavljene nego njihovi muški partneri sa istom dijagnozom, pokazali su rezultati istraživanja sprovedenog u Udruženju za borbu protiv raka u Sijetlu.

Studija je potvrdila je ranije podatke da se razvodom ili ostavljanjem završava 11,6 odsto brakova i veza u kojima jedan od partnera oboli od raka, ali je ustanovljeno da taj procenat raste na 20,8 odsto kada je u pitanju obolela žena.

U slučaju da je jedna od navedenih bolesti dijagnostikovana kod pacijenta muškog pola, postotak razvedenih brakova iznosi svega 2,9 procenata, što je mnogo manje nego kod opšte populacije.

Pročitajte i ovo: ŽENOHOLIK  – dominantni seksualni predator

Istraživači kažu da objašnjenje zašto muškarci češće napuštaju bolesnog partnera leži možda u njihovoj nesposobnosti da se brzo prilagode ulozi onoga ko brine o kući i porodici.

Pročitajte i ovo: Neodoljiva privlačnost manipulatora

Studija je takođe ustanovila vezu između dužine braka i starosti partnera i verovatnoće da se on završi zbog teške bolesti.

Duži brakovi su imali više šanse za opstanak, ali su starije žene imale više izgleda da budu napuštene.

Istraživanje je sprovedeno u saradnji sa Institutom za rak Univerziteta Jute i Medicinskim fakultetom univerziteta Stenford na 515 pacijenata između 2001. i 2006. godine.

Pročitajte i ovo: U čemu je lepota rastanka? Može li se razvod ikada smatrati uspehom?

Povod za istraživanje bila je činjenica da su doktori primetili da se kod njihovih pacijenata sa neuro-onkologije razvod događa gotovo isključivo kada je pacijent žena.