Povodom osam vekova od krunisanja prvog srpskog kralјa, Stefana Nemanje Prvovenčanog, „Multimedijalni spektakl – Nemanjići” predstaviće lozu Nemanjića kroz novi umetnički izraz iz oblasti digitalizacije i multimedija, 4D projekcionim mapiranjem na fasadi zgrade  Starog dvora.

Desetominutne projekcije će biti organizovane u petak, subotu i nedelјu, 14, 15. i 16. jula u 21 sat, kada se steknu tehnički uslovi za projekciju. Neophodan uslov za održavanje takvog tipa projekcije jeste da se ista realizuje u večernjim satima bez dnevne svetlosti kako bi vizuelni sadržaji koji se emituju u potpunosti bili jasni i vidlјivi na fasadi zgrade kao projektnoj površini.

Kompanija za digitalnu umetnost OHillusions, koja stoji iza ovog projekta, svojim radovima već deset godina pomera granice u želјi da na najkvalitetniji način prikaže potpuno novi vid komunikacije i savremenu umetnost podigne na viši nivo. Najpoznatiji realizovani projekti u oblasti kulture su „Kulturizacija“ i „Teslin vremeplov“, koji je na evropskom konkursu „Excellence Awards” 2016. godine za najistaknutija dostignuća iz oblasti komunikacija i odnosa sa javnošću izabran kao jedan od pet najbolјih u Evropi, u kategoriji Nauka i obrazovanje.

Projekat „Multimedijalni spektakl – Nemanjići“  podržan je od strane Grada Beograda, Ministarstva kulture i informisanja, Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture i Srpske pravoslavne crkve.

Nemanjići su vladali Srbijom više od 200 godina i tokom vladavine podigli veliki broj crkava i manastira, od kojih mnogi i danas plene svojom lepotom i predstavlјaju najvrednije tekovine celokupne srpske kulturne i duhovne baštine, a neki od njih uvršćeni su i na Uneskovu listu svetske baštine.

„Multimedijalnim spektaklom – Nemanjići”, pružićemo uzbudlјiv i do sada neviđen prikaz važne istorijske epohe, jednog vremena i loze koja je narodu podarila devetnaest svetaca i ostavila dubok trag u srpskoj istoriji. Svojim državničkim uspesima, uspostavlјanjem međunarodno priznate nezavisnosti srpske države, širenjem njenih granica i bogatom zadužbinarskom delatnošću, Nemanjići predstavlјaju dragulј srpske istorije i zaslužuju da ostanu upamćeni kao najmoćnija i najvažnija vladarska loza srpskog srednjeg veka.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.