Povodom osam vekova od krunisanja prvog srpskog kralјa, Stefana Nemanje Prvovenčanog, „Multimedijalni spektakl – Nemanjići” predstaviće lozu Nemanjića kroz novi umetnički izraz iz oblasti digitalizacije i multimedija, 4D projekcionim mapiranjem na fasadi zgrade  Starog dvora.

Desetominutne projekcije će biti organizovane u petak, subotu i nedelјu, 14, 15. i 16. jula u 21 sat, kada se steknu tehnički uslovi za projekciju. Neophodan uslov za održavanje takvog tipa projekcije jeste da se ista realizuje u večernjim satima bez dnevne svetlosti kako bi vizuelni sadržaji koji se emituju u potpunosti bili jasni i vidlјivi na fasadi zgrade kao projektnoj površini.

Kompanija za digitalnu umetnost OHillusions, koja stoji iza ovog projekta, svojim radovima već deset godina pomera granice u želјi da na najkvalitetniji način prikaže potpuno novi vid komunikacije i savremenu umetnost podigne na viši nivo. Najpoznatiji realizovani projekti u oblasti kulture su „Kulturizacija“ i „Teslin vremeplov“, koji je na evropskom konkursu „Excellence Awards” 2016. godine za najistaknutija dostignuća iz oblasti komunikacija i odnosa sa javnošću izabran kao jedan od pet najbolјih u Evropi, u kategoriji Nauka i obrazovanje.

Projekat „Multimedijalni spektakl – Nemanjići“  podržan je od strane Grada Beograda, Ministarstva kulture i informisanja, Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture i Srpske pravoslavne crkve.

Nemanjići su vladali Srbijom više od 200 godina i tokom vladavine podigli veliki broj crkava i manastira, od kojih mnogi i danas plene svojom lepotom i predstavlјaju najvrednije tekovine celokupne srpske kulturne i duhovne baštine, a neki od njih uvršćeni su i na Uneskovu listu svetske baštine.

„Multimedijalnim spektaklom – Nemanjići”, pružićemo uzbudlјiv i do sada neviđen prikaz važne istorijske epohe, jednog vremena i loze koja je narodu podarila devetnaest svetaca i ostavila dubok trag u srpskoj istoriji. Svojim državničkim uspesima, uspostavlјanjem međunarodno priznate nezavisnosti srpske države, širenjem njenih granica i bogatom zadužbinarskom delatnošću, Nemanjići predstavlјaju dragulј srpske istorije i zaslužuju da ostanu upamćeni kao najmoćnija i najvažnija vladarska loza srpskog srednjeg veka.