Položaj ruku na sanskritu naziva se MUDRA i postao je nerazdvojni deo praktikovanja joge ali u svakodnevnom životu mogu nam pomoći da na brz i efikasan način izbalansiramo telo i um i pomognemo sebi da se osećamo bolje i kvalitetnije.

Nataša Marković, holističar
Nataša Marković, holističar, Dosha&Nactive Belezza

Najveći broj mudri koje nisu nametljive obično možete praktikovati na svakom mestu.

Najbolje je da tokom vežbanja sednete u udoban položaj, kičma prava, noge podjednako opterećene. Održavajte udoban položaj sedenja koji vam neće prouzrokovati smetnje.

Mudre možete vežbati praktično kad god osetite potrebu povezivanja sa energijom koju vam određena mudra daje.

Da biste brže osetili dobrobit mudre, preporuka je da vežbate dva puta po tri minuta na dan. Odaberite mudru koja se odnosi na vaš problem ili osobinu koju želite da razvijete i donesite odluku da ćete je vežbati svakoga dana.

Većina mudri daće vam rezultat odmah i to u vidu povišene energije, bistrine, mirnoće uma ili boljeg uvida. Izazovniji problem zahtevaće više discipline i istrajnosti. Da bi mudra postigla potpun efekat i da biste osetili promenu koja će eliminisati vaš problem ili ga rešiti, biće vam potrebno nekoliko nedelja praktikovanja.

Obe ruke i svih deset prstiju imaju posebno i različito značenje. Svaki odgovara energiji različitog dela tela i energiji našeg sunčevog sistema. Desna ruka je pod uticajem Sunca i predstavlja mušku stranu prirode. Levom stranom upravlja Mesec i ona predstavlja ženski deo nečije prirode.

Desna ruka je primalac, dok je levi davalac pozitivnih moći. Ova značenja takođe se odražavaju i na položaj ruku u mudrama. Svaki prst je povezan sa posebnom sposobnošću, tendencijom ili načinom na koji utiče na vaš život.

Palac simbolizuje Boga. Kad se ostali prsti povezu sa palcem tada se simbolički klanjate Bogu. Palac je povezan sa planetom Mars i predstavlja snagu volje, logiku, ljubav i ego. Ugao pod kojim se nalazi i opuštenom položaju u odnosu na ostali deo ruke pokazuje vaš karakter.

Ugao između palca i kažiprsta od oko devedeset stepeni govori da ste velikodušni, dobrog srca i spremni na davanje. Ugao od oko šezdeset stepeni sugeriše na logičan i racionalan karakter. Trideset stepeni iskazuje tajnovitu, osetljivu i sumnjičavu osobu.

Zato u životu ima uravnotežujući uticaj.

Odnosi se na vaše osećanje povezanosti sa porodicom i osećaje vezane za srce.

Mali prst je indikator planete Merkur koja vlada vašim sposobnostima komunikacije, kreativnosti, uvažavanja lepote i postizanje unutrašnjeg mira.

Vrhovi prstiju mogu otkriti različite osobine. Ovalni vrh prsta može da označava impulsivnu osobu kojoj je potrebna motivacija. Zasiljeni vrhovi prstiju uobičajeni su kod nezavisne i aktivne osobe, a oni u obliku kvadrata pokazuju praktičnu i logičnu osobu.

Potrudite se da na ruke drugih ljudi gledate kao na ogledalo lepih emocija, dobrih ideja i neverovatnih stvaralačkih moći. Poštujte svaku promenu na rukama jer one pokazuju i vama i ljudima oko vas koliko ste nekada bili ljuti, tužni, neostvareni ali isto tako i koliko ste napora uložili u sebe ne bi li prevazišli ta stanja i stvorili bolju sredinu i za vas i za vaše bližnje.