Probudite se usred noći i odjednom vas obuzme nejasna strepnja? Niste jedini!

Ako ste žrtva noćne anksioznosti, „kognitivno mešanje“ može biti rešenje za ublažavanje noćnog stresa.

Studija Nacionalnog instituta za spavanje i budnost iz 2023. godine pokazala je da 35% ljudi sa anksioznošću pati od nesanice, a 54% nesanica je pogođeno anksioznošću.

Na sreću, postoje metode koje olakšavaju zaspati i smiruju nemirni um. U tom kontekstu se tehnika „kognitivnog mešanja“ pokazuje posebno vrednom, kako objašnjava Semi Margo, stručnjak za spavanje, u intervjuu za Stilist UK.

Ometanje sebe mentalno da biste zaspali je ono od čega se u suštini sastoji „kognitivno mešanje“.

Image by Freepik

„Osmišljen je da odvrati um od misli koje bi mogle da ometaju proces uspavljivanja.’’

Objašnjava Semi Margo: „Ideja je da se uključi u mentalnu aktivnost koja je dovoljno angažovana da smanji anksioznost, a da pritom ostane dovoljno jednostavna da signalizira mozgu da je vreme za odmor.“ Ometajući svoj um, takođe podstičete svoje telo da se opusti.

Ova tehnika je zasnovana na istraživanju koje je sproveo Luc Beaudoin, kognitivni psiholog, ističe britanski stručnjak. Ovo istraživanje sugeriše da se misli koje ometaju san često manifestuju kao „verbalne misli“.

Zaista, „Ova vrsta razmišljanja aktivira prednji režanj, ukazujući mozgu da nije spreman za spavanje“, ukazuje Luc Beaudoin. Njen rad takođe naglašava važnost vizuelizacije slika ili „mikro-snova“ kako bi se mozgu rekli da ste bezbedni, kaže stručnjak.

Hand photo created by wayhomestudio - www.freepik.com
Foto by wayhomestudio – www.freepik.com

Kognitivno mešanje: kako vežbati tehniku?

Ali kako onda „kognitivno mešanje“ primeniti u praksi? Ključ je umanjiti „verbalno razmišljanje“.

Konkretno, postoje dve vrste misli: verbalne i neverbalne. Verbalno mišljenje se manifestuje u obliku reči, za razliku od čulnih ili vizuelnih oblika. Iako se kognitivnom mešanju može pristupiti na različite načine, evo jedne metode koju treba slediti. Prvo izaberite nasumični objekat, kao što je cvet, krava ili stub za lampu. Zamislite ovaj objekat, a zatim razmislite o drugom objektu koji počinje istim slovom kao i reč koju ste izabrali. Na primer, ako ste izabrali cvet, pomislite na voće. Zamislite ih i ponovite postupak.

Ako ova tehnika ne radi za vas, Sammi Margo ima druge savete za suočavanje sa noćnom anksioznošću ili spiralama misli.

Prvo, „zapišite svoje brige ili misli pre spavanja da biste ih oslobodili uma“. Zatim uspostavite rutinu koja „signalizira vašem telu da je vreme da se opustite“. Pored toga, stvorite opuštajuće okruženje „obezbedite da vaša spavaća soba bude pogodna za spavanje tako što ćete održavati ugodnu temperaturu, smanjiti buku i prigušiti svetla“.

Na kraju, izbegavajte stimulanse kao što su „kofein i veliki obroci pred spavanje, šećer naročito“, kaže stručnjak.