Ponekad je potrebno da prođe dosta vremena da bismo zaspali, a uzroci tome mogu da budu različiti, od stresa, anksioznost, pa do depresije.

Međutim, konzumiranje hrane bogate melatoninom može da pomogne u ovakvim situacijama.

“Melatonin je supstanca koja nas čini pospanima. Njegovo lučenje se tokom godina smanjuje i nakon 45. godine počinje značajno da opada.

Prema rečima dr Kristofera Vintera “svetlost, bilo da potiče od sunca ili kompjutera, suzbija melatonin, ali i upotreba alkohola i kafe”.

Pročitajte i ovo: Sprečite viruse i grip: Ojačajte imunitete vitamiinom C – zašto nam je neophodan, najbolji izvori i kada je previše

“Uzimanje melatonina u obliku suplemenata  možda nije najsigurnije rešenje, posebno dugoročno gledano. Umesto toga, uzmite neku od namirnica bogatih melatoninom”, predlaže dr Vinter.

Orasi

Osim što sadrže visok nivo triptofana, aminokiseline koja pomaže u proizvodnji melatonina, orasi imaju i visoku koncentraciju gotovog oblika melatonina.

Zob

Mada većina nas zob koristi u vidu zobenih pahauljice za doručak, one su idealne i za večeru. Zob je odličan prirodni izvor melatonina, i ima sposobnosti da reguliše naš unutrašnji biološki sat. Ova namirnica je takođe prirodni izvor triptamina, pogotovo kada se kombinuje sa mlekom.

Pročitajte i ovo: Uzimate li cink? Evo zašto bi obavezno trebalo!

Pored toga, zob je bogat kalcijumom, magnezijumom i mineralima za koje je utvrđeno da pozitivno deluju na kvalitet sna.

Višnje

Dokazano je da višnje prouzrokuju povećano lučenje melatonina koji olakšava san.

Pročitajte i ovo: Da li je tačno da grejpfrut pospešuje mršavljenje? Evo šta kaže nauka!

Studija objavljenja u stručnom časopisu “Journal of Medicinal Food” otkrila je da su oni koji su pili čašu soka od višnje dva puta dnevno u roku od dve nedelje produžili  vreme spavanja za 84 minuta, u poređenju sa volonterima iz kontrolne grupe koji nisu pili sok.

Banane

Banane, pored minerala ,magnezijuma i kalijuma čija je uloga da opuste mišiće i da obezbede njihovo pravilno funkcionisanje, sadrže i već pomenuti triptamin što ih još više čini dobrom namirnicom u borbi protiv nesanice.

Pročitajte i ovo: Ishranom protiv nadutosti – šta jesti, a šta treba izbegavati

Zanimljivi su i rezultati nedavnih istraživanja na Univerzitetu Nju Ingland  koji su pokazali da uzimanje jedne banane pred spavanje može da pomogne čak i osobama koje pate od apneje.

Prema ovim istraživanjima, sastojci iz banane pomažu da se dušnik ne sužava tokom sna, čime se umanjuje rizik od gušenja.

Pročitajte i ovo: Glikemijski indeks – podignite svoju unutrašnju energiju

Pored ovih namirnica melatonina u gotovom obliku ima i u kukuruzu, paradajzu, pirinču, šargarepi, rotkvicama, smokvama i peršunu.