Kalorije, nadimanje… Hleb nema dobru reputaciju. A neki ljudi kažu da je loše jesti ga uz svaki obrok. Specijalista vodi računa.

Pitanje koje sebi često postavljamo kada započnemo dijetu ili rebalans ishrane: da li možemo da jedemo hleb pri svakom obroku, a da se ne ugojimo?

Bilo da se za doručak uživa u tostu namazanom puterom, na ručku uz salatu ili na večeri uz supu od povrća, hleb je hrana koja se može naći na svakom stolu, a ponekad i u svakom obroku.

Ali hleb nema uvek dobru reputaciju. Neki ga kritikuju jer je previše kalorija i izaziva nadimanje. „Ako ga jedete mnogo, hleb, kao i sve ostalo, može da vas ugoji“, upozorava nutricionista Nina Koen-Koubi u kolumni Madame Figaro.

Ne smemo zaboraviti da hleb ostaje važna skrobna namirnica za naš organizam.

„Našem telu su potrebni koliko i povrće i proteini da bi činili uravnoteženi tanjir“, podseća nas ona. Takođe je bogat zasitnim žitaricama i vlaknima, što pomaže u regulisanju mikrobiote i tranzita.

Nina Cohen-Koubli naglašava da problem nije u svakodnevnom jedenju, već u preteranom činjenju, ne vodeći računa o količini koja se unosi.

Savet nutricioniste za svakodnevno jedenje hleba

„Ujutro, na primer, jelovnik koji se sastoji od dve kriške hleba sa puterom sa voćem i jogurtom može da bude dobar doručak“, uverava profesionalac. Posebno u vreme ručka i uveče treba biti oprezan, s obzirom na to da hleb više nije jedina škrobna namirnica u obroku. „Ako uz jelo jedete hleb, izbegavajte da ga jedete uz testeninu, kinou ili pirinač, to je jedno ili drugo“, objašnjava ona.

Ali koju vrstu hleba treba da izaberete uz svoja jela?

Prema Nini Cohen-Koubi, prerađene industrijske proizvode poput sendvič hleba treba izbegavati. Potonji sadrže belo brašno, uglavnom sastavljeno od skroba i aditiva.

Hleb je najbolje izabrati direktno iz pekare, po mogućnosti od poluintegralnog ili integralnog brašna.

„Ovo brašno je manje rafinisano od belog i ima niži glikemijski indeks, što pomaže da se uspori pojava glikemijskog vrha odgovornog za osećaj gladi nekoliko sati kasnije“, kaže nutricionista.