Nema nade niti duhovne dobiti ako se predamo nezadovoljstvu.

Treba zapamtiti da možemo da naučimo da volimo svakoga, jer svako ima neke kvalitete zbog kojih možemo da ga poštujemo i volimo. Umesto da usmeravamo pažnju na neprijatne aspekte nečije ličnosti, moramo da naučimo da pronalazimo i volimo njegove vrline.

U svim baštama nalazimo mnoge lepe cvetove – neki imaju divan oblik, neobičnu boju, ali su bez mirisa. Drugi imaju jednostavan i neugledan izgled, ali nas opijaju svojim mirisom. Neki cvetovi se otvaraju na suncu, drugima treba zaštita senke.

love-1003645_1920

Ipak, prihvatamo svaki cvet onakav kakav jeste, i ne tražimo da bude drukčiji.

Iako našem ukusu neki cvet možda više odgovara, ako izbliza pogledamo bilo koji cvet, pronaćićemo neku njegovu odliku koja će nas šarmirati.

Pročitajte i ovo: Pokušaji bega u lažnu slobodu koji uništavaju vezu

Život nas ohrabruje da razvijemo istu vrstu prihvatanja i poštovanja u svim odnosima, i daje nam praktične načine da od toga napravimo živu realnost a ne pobožnu frazu.

Naravno, nije lako naučiti da se voli neko ko je prestao da nam se dopada, jer to zahteva stalnu budnost i odricanje od sitnih i neracionalnih stvari u svima nama. Ali, ovo možemo da prihvatimo kao duhovnu neophodnost ili ćemo da nastavimo da podnosimo frustracije i usamljenost naših života.

Pročitajte i ovo: Nezdrava doza infantilnosti u vezi

Kako naš duhovni razvoj počinje da ostvaruje vezu sa božanskim u nama samima, postepeno se otvaramo za prave aspekte ličnosti i istinsku radost u jedinstvenom čudu svake osobe sa kojom imamo kontakt u toku života.

Pročitajte i ovo: Zašto su visoko inteligentni ljudi često nesrećni?

Brak je disciplinovano i predano učenje

Transformacija spoljašnje ličnosti i upotpunjavanje unutrašnje prirode nije jednostavan proces, i ne treba da očekujemo da brak bude uvek lak. Ali, kada jednom naučimo kako da upotrebimo naša iskustva braka i porodice u takve svrhe, naši životi dobijaju novi cilj i značenje, nalazimo novu snagu i novu radost.

Pročitajte i ovo: Ne očekujem ništa od ove godine, očekuje ona od mene

Sjediniti vaše fizičke egzistencije i vaše materijalne interese, udružiti se tako da se zajedno suočavate sa teškoćama i uspesima, porazima i pobedama života – je osnova braka – ali, sve to nije dovoljno. Da budete jedno u težnjama i usponu, da napredujete istim korakom na duhovnom putu – tajna je trajnog jedinstva.

Pročitajte i ovo: Kako da znate da ste u vezi sa hroničnim preljubnikom

cloud-600224_1280

U Indiji, žena tradicionalno poštuje i voli svog muža kao svog gurua, a on nju voli i poštuje kao devi, boginju.

Pročitajte i ovo: Strast kao (ne)prijatelj partnerske ljubavi

To ne znači da je bilo ko duhovno superioran, već da je čin ljubavi put ka transformaciji, i da je

Ono što ne volimo u drugim ljudima može da nam bude učitelj, jer nam pokazuje sopstvene otpore, predrasude i emocionalne blokove.

Ono što ne volimo u drugima je često osobina koja postoji neprepoznata u nama samima, ili koja dodiruje našu slabost i osetljivost.

Pročitajte i ovo: Zašto je prvi brak uspešniji od drugog

Naš otpor i vezanost čini neke situacije neprijatnim ifrustrirajućim, a kada se u takvim situacijama često nalazimo, treba da se zapitamo:

»Šta mogu da naučim iz ovoga?« Ako smo iskreni i otvoreni za svoj unutrašnji glas, takva situacija će nam omogućiti da steknemo uvide i oslobodimo se nekih ograničenja.

Muž može mnogo da nauči iz ponašanja svoje žene, žena, takođe, može da usvoji snagu i vrline svog muža.

Pročitajte i ovo: Toksični odnos i njegovi pokazatelji

Sa inspiracijom i podrškom odnosa ljubavi, imamo više volje i sposobnosti da se prepustimo snazi transformacije. Mnogo je lakše da se bude otvoren prema nekome ko nam je blizak, koga volimo i poštujemo, nego da se predamo idealu koji je udaljen i apstraktan.