Nema nade niti duhovne dobiti ako se predamo nezadovoljstvu.

Treba zapamtiti da možemo da naučimo da volimo svakoga, jer svako ima neke kvalitete zbog kojih možemo da ga poštujemo i volimo. Umesto da usmeravamo pažnju na neprijatne aspekte nečije ličnosti, moramo da naučimo da pronalazimo i volimo njegove vrline.

U svim baštama nalazimo mnoge lepe cvetove – neki imaju divan oblik, neobičnu boju, ali su bez mirisa. Drugi imaju jednostavan i neugledan izgled, ali nas opijaju svojim mirisom. Neki cvetovi se otvaraju na suncu, drugima treba zaštita senke.

love-1003645_1920

Ipak, prihvatamo svaki cvet onakav kakav jeste, i ne tražimo da bude drukčiji.

Iako našem ukusu neki cvet možda više odgovara, ako izbliza pogledamo bilo koji cvet, pronaćićemo neku njegovu odliku koja će nas šarmirati.

Pročitajte i ovo: Pokušaji bega u lažnu slobodu koji uništavaju vezu

Život nas ohrabruje da razvijemo istu vrstu prihvatanja i poštovanja u svim odnosima, i daje nam praktične načine da od toga napravimo živu realnost a ne pobožnu frazu.

Naravno, nije lako naučiti da se voli neko ko je prestao da nam se dopada, jer to zahteva stalnu budnost i odricanje od sitnih i neracionalnih stvari u svima nama. Ali, ovo možemo da prihvatimo kao duhovnu neophodnost ili ćemo da nastavimo da podnosimo frustracije i usamljenost naših života.

Pročitajte i ovo: Nezdrava doza infantilnosti u vezi

Kako naš duhovni razvoj počinje da ostvaruje vezu sa božanskim u nama samima, postepeno se otvaramo za prave aspekte ličnosti i istinsku radost u jedinstvenom čudu svake osobe sa kojom imamo kontakt u toku života.

Pročitajte i ovo: Zašto su visoko inteligentni ljudi često nesrećni?

Brak je disciplinovano i predano učenje

Transformacija spoljašnje ličnosti i upotpunjavanje unutrašnje prirode nije jednostavan proces, i ne treba da očekujemo da brak bude uvek lak. Ali, kada jednom naučimo kako da upotrebimo naša iskustva braka i porodice u takve svrhe, naši životi dobijaju novi cilj i značenje, nalazimo novu snagu i novu radost.

Pročitajte i ovo: Ne očekujem ništa od ove godine, očekuje ona od mene

Sjediniti vaše fizičke egzistencije i vaše materijalne interese, udružiti se tako da se zajedno suočavate sa teškoćama i uspesima, porazima i pobedama života – je osnova braka – ali, sve to nije dovoljno. Da budete jedno u težnjama i usponu, da napredujete istim korakom na duhovnom putu – tajna je trajnog jedinstva.

Pročitajte i ovo: Kako da znate da ste u vezi sa hroničnim preljubnikom

cloud-600224_1280

U Indiji, žena tradicionalno poštuje i voli svog muža kao svog gurua, a on nju voli i poštuje kao devi, boginju.

Pročitajte i ovo: Strast kao (ne)prijatelj partnerske ljubavi

To ne znači da je bilo ko duhovno superioran, već da je čin ljubavi put ka transformaciji, i da je

Ono što ne volimo u drugim ljudima može da nam bude učitelj, jer nam pokazuje sopstvene otpore, predrasude i emocionalne blokove.

Ono što ne volimo u drugima je često osobina koja postoji neprepoznata u nama samima, ili koja dodiruje našu slabost i osetljivost.

Pročitajte i ovo: Zašto je prvi brak uspešniji od drugog

Naš otpor i vezanost čini neke situacije neprijatnim ifrustrirajućim, a kada se u takvim situacijama često nalazimo, treba da se zapitamo:

»Šta mogu da naučim iz ovoga?« Ako smo iskreni i otvoreni za svoj unutrašnji glas, takva situacija će nam omogućiti da steknemo uvide i oslobodimo se nekih ograničenja.

Muž može mnogo da nauči iz ponašanja svoje žene, žena, takođe, može da usvoji snagu i vrline svog muža.

Pročitajte i ovo: Toksični odnos i njegovi pokazatelji

Sa inspiracijom i podrškom odnosa ljubavi, imamo više volje i sposobnosti da se prepustimo snazi transformacije. Mnogo je lakše da se bude otvoren prema nekome ko nam je blizak, koga volimo i poštujemo, nego da se predamo idealu koji je udaljen i apstraktan.

Sito&Rešeto newsletter
Nedeljni pregled najinteresantnijih tekstova sa Vašeg omiljenog portala.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.