Obećavam da ću imati seks sa tobom jednom nedeljno i smisliti nešto novo za probati najmanje dva puta mesečno. Zauzvrat, obećavaš da ćeš me više ljubiti, provoditi više vremena u predigri i davati mi mnogo komplimenata u krevetu.

Što se novogodišnjih rezolucija tiče, sklapanje formalnog ugovora za poboljšanje vašeg seksualnog života zvuči prilično dobro.

Da li biste se potpisali na isprekidanoj liniji kada bi vas partner zamolio da potpišete seksualni ugovor?

Pročitajte i ovo: NEVERSTVO i dvostruki standardi: Zašto nije isto kada varate i kad ste prevareni (kome se prašta, a kome ne)

Ako ste poput većine parova, vaša reakcija na predloženo je grimasa gađenja zajedno sa uobičajenim povikom „Ali seks bi trebalo da bude spontan!“

U idealnom svetu, tako bi bilo.

Nažalost, želja prirodno pada tokom vremena i rutina stvarnog života teži da preuzme.

Pročitajte i ovo: Šta da radiš kada izađeš iz NASILNOG ODNOSA kako bi bila što bezbednija (fizički i psihički)

Seks – skoro uvek poslednji na dnevnoj listi „obaveza“ – neizbežno biva gurnut na listu „sutra ćemo“. I opet sledećeg dana isto tako.

Zbog toga je navođenje parova da potpišu „seksualni ugovor“ izuzetno efikasan način da se stvari vrate na pravi put ako imate izvesnih problema sa ljubavnim životom.

Pročitajte i ovo: Zašto žene ne veruju drugim ženama čak i kada same imaju iskustvo nasilja

Bez obzira na to koju statistiku ili studiju izaberete da citirate, planiranje je centralni element uspeha u skoro svim projektima.

Evo zašto seksualni ugovori funkcionišu

To pokazuje posvećenost. Posvećenost ugovoru je posvećenost jednih drugima.

Drži vas fokusiranim. Pošto morate da zapišete stvari, to vas tera da razmišljate o pojedinostima.

Pročitajte i ovo: Zaljubljujemo se u ono što treba da razrešimo

To čini stvari stvarnim. Ne možete da se istrgnete iz obećanja jedno drugom jer su sada stvari pred vama crno-na-belo.

To je uverljivo. Imati plan za rešavanje problema sa kojima se borite je utešno. Nešto se radi; postoji rešenje, cilj na vidiku.

Možete zacrtati svoj napredak. Ovo vam daje podsticaj da nastavite.

Pročitajte i ovo: Ako se ne usuđuje da ti priđe, priđi ti njemu: Evo zašto to treba da uradiš!

Seksualni ugovori često dovode do drugih dobrih stvari. Ovakvi sporazumi se često pretvaraju tokom vremena u liste onoga što bi svako od vas voleo da proba – ili u čemu bi neizmerno uživao. Baš kao što ćemo verovatno zaboraviti omiljene restorane, zaboravljamo i seksualne poslastice. Ako imate pisani podsetnik, to je garancija da nećete zaboraviti.

Image by cookie_studio on Freepik
Image by cookie_studio on Freepik.com

Kako formulisati seksualni ugovor?

Analiza: Oboje nezavisno zapisuju šta (iskreno) mislite o svom seksualnom životu. U čemu uživate? Šta ne znaš? Koji deo najviše voliš? Najmanje? Mislite li da znate seksualne potrebe i želje vašeg partnera? Da li on/a zna tvoje?

Pročitajte i ovo: Deset stvari koje vam nikad nisu rekli o orgazmu (kako ženskom, tako i muškom!)

Ne brinite ako se oboje osećate pomalo neprijatno dok čitate ono što je drugi napisao: bilo kakvu kritiku je teško prihvatiti u početku. Samo zapamtite da ste tim i ništa nije jedna osoba kriva.

Radnja: Koristeći prvu listu kao odskočnu dasku, napravite listu onoga što želite da promenite ili poboljšate. Koliko često želite seks? Da li ste zadovoljni gde, kako, koliko dugo imate seks? Da li želite još ljubljenja, dodirivanja, predigre?

Pročitajte i ovo: SEKSUALNA ENERGIJA mora da dominira da bismo se osećali srećno

Fokusirajte se na ono što volite i čega želite više, kao i na ono što nedostaje. Počnite sa 10 stvari koje već volite i 10 stvari koje biste voleli da probate. Opet, osećaćete se pomalo glupo da sve ovo zapišete, ali kada počnete, videće da je to neverovatno oslobađajuće!

Pročitajte i ovo: Želite da gledate svoju ženu sa drugim muškarcem? Zašto biste to radili? I šta se krije iza toga?

Pregovarajte: Na ovim listama ćete dobiti dobru predstavu o tome čemu težite sa učestalošću, raznovrsnošću, promenama koje želite da napravite i novim stvarima koje biste želeli da isprobate. Grubo ih podelite na realne liste onoga što biste mogli da postignete nedeljno ili u dve nedelje.

Pročitajte i ovo: SEKS I POLITIKA: Dve nespojive stvari li ne?!

Ugovor: Potrebno je šest nedelja da se promena učini trajnom, tako da to bude minimalni rok. Zatim napišite svoj ugovor, držeći ga jednostavnim, ali konkretnim. Nešto poput: Slažem se da provedem narednih šest nedelja fokusirajući se na naš seksualni život i istražujući načine da ga učinimo još boljim. Slažem se da imam seks X puta nedeljno tokom X vremena. Slažem se da ću isprobati X broj novih stvari tokom sledećeg meseca i ništa osim hitnog slučaja neće me sprečiti da ispunim ovo obećanje.

Pročitajte i ovo: Šta je to dobar seks?!

Oboje se potpisuju na isprekidanoj liniji i nagrću odmah jedno na drugo!

Za šest nedelja shvatićete da je spontanost žrtvovana sa dobrim razlogom. Ne samo da bi trebalo da dobijete jasnu ideju o tome gde, kako i zašto vaš partner voli da ga dodirujete i za šta će biti spreman u budućnosti, on će to znati i o vama. Dodajte tome mnoštvo novih pozicija i tehnika i videćete zašto mnogi seksualni terapeuti srdačno preporučuju ugovore.