Kesten daje energiju i pomaže u borbi protiv umora i iscrpljenosti.

Ovom prilikom želimo da vam ukažemo na prednosti upotrebe kestena u svakodnevnoj ishrani, kao i na razloge zbog kojih je kesten koristan za vaše zdravlje i sveukupnu dobrobit.

Kesten, osim što je dobar i ukusan, ima dosta vrlina, posebno korisnih u hladnim danima. Sadrži vitamine B grupe, koji su važni za pravilno funkcionisanje metabolizma. Posebno je bogat vitaminima B1 i B2, koji su neophodni za dobijanje energije i osećaj bolje fizičke spreme u hladnijim danima.

Pročitajte i ovo: Ishranom protiv nadutosti – šta jesti, a šta treba izbegavati

Takođe, obezbeđuje solidne količine gvožđa, kalijuma, fosfora, magnezijuma i drugih minerala koji pomažu u borbi protiv umora. U prošlosti, kesten je nazivan “hlebom siromašnih”.

Pročitajte i ovo: Što više jedete ove namirnice više mršavite

Zbog visokog sadržaja skroba, od kestena može da se dobije brašno koje se, samo ili pomešano sa brašnom žitarica, koristi i za pravljenje hleba i peciva. Kačamak je, takođe, vrlo ukusan kada se sprema od brašna od kestena, što je poseban delikates u Italiji.

Pročitajte i ovo: Spremanje hrane u aluminijumskoj foliji štetno po zdravlje – sve što treba da znamo o pravilnoj upotrebi

Sa nutricionističke tačke gledišta, u stvari su u određenom pogledu slični. Zato je kesten odlična zamena za hleb za stolom.

Bogat je vlaknima

Kesten je izvor rastvorljivih vlakana koja usporavaju apsorpciju šećera u krvi i pomažu vam da se odmah i duže osećate sito.

Pročitajte i ovo: Fermentisana hrana jača protok krvi i erekciju

Takođe, kesten obezbeđuje nerastvorljiva vlakna koja pospešuju crevnu pravilnost, što je neophodno za održavanje dobre kondicije i zdravlja.

Pročitajte i ovo: Trodnevna dijeta za lifting lica i eliminaciju toksina iz kože

Sa oko osam miligrama nerastvorljivih vlakana u 100 grama, kesten se svrstava među namirnice sa višim sadržajem vlakana. Shodno tome da se lako vari, brašno od kestena pogodno je za ishranu starijih i dece.

Od njega se čak može praviti i puter.

Sadrži ugljene hidrate

Konzumirano u sirovom obliku, kestenje donosi složene ugljene hidrate, poput hleba, koji polako oslobađaju energiju u organizmu i duže održavaju osećaj sitosti. Jedite kuvano kestenje, jer skrob koji sadrži pretvara se u jednostavne šećere koji daju neposrednu energiju.

Pročitajte i ovo: Da li treba da koristimo vitaminske suplemente ili ne?

Idealno je uvek ga kombinovati u istom obroku sa biljnim vlaknima, esencijalnim masnim kiselinama ekstra devičanskog maslinovog ulja i proteinima iz ribe, mesa ili njegovih derivata.

Pročitajte i ovo: Glikemijski indeks – podignite svoju unutrašnju energiju

Prednost? Vlakna, proteini i esencijalne masne kiseline snižavaju glikemijski indeks i podstiču sitost.

Kesten ima manje kalorija nego hleb

Otprilike, 100 gr sirovog kestena daje oko 170 kalorija, dok prženi ima oko 213 na istu gramažu.

Pročitajte i ovo: Sve što treba da znamo o soku od pomorandže – koliko je zdrav i čime možemo da ga zamenimo

Zbog toga kesten ima niži kalorijski sadržaj od hleba koji obezbeđuje oko 265 kalorija na 100 gr.