Beli luk je popularan sastojak koji je povezan sa dugom listom zdravstvenih prednosti.

Prema nekim studijama, beli luk može pomoći u borbi protiv upale, smanjenju nivoa holesterola i zaštiti od hroničnih bolesti.

S obzirom na njegova brojna lekovita svojstva, ljudi se takođe mogu zapitati da li beli luk može poboljšati seksualnu funkciju ili povećati libido.

Ovaj članak razmatra dokaze kako bi utvrdio da li beli luk može povećati vaš seksualni nagon.

Može poboljšati protok krvi

Neka istraživanja sugerišu da beli luk može pomoći u povećanju protoka krvi, što može biti korisno za lečenje problema kao što je erektilna disfunkcija kod muškaraca.

U stvari, višestruke studije na ljudima i životinjama otkrile su da određena jedinjenja koja se nalaze u belom luku mogu povećati protok krvi i poboljšati funkciju krvnih sudova.

Štaviše, jedna studija među 49 starijih muškaraca otkrila je da lek koji sadrži sastojke kao što su ekstrakt starog belog luka, ženšen i somotasti rog poboljšava erektilnu funkciju.

Beli luk takođe može povećati nivoe azotnog oksida, jedinjenja koje pomaže u širenju krvnih sudova kako bi se poboljšao protok krvi. Ovo bi potencijalno moglo pomoći u poboljšanju erektilne funkcije.

Međutim, potrebno je više studija na ljudima da bi se procenili efekti belog luka posebno na erektilnu disfunkciju.

Beli luk može pomoći u poboljšanju protoka krvi, što bi moglo pomoći u sprečavanju erektilne disfunkcije. Međutim, potrebno je više istraživanja na ljudima.

Može povećati mušku plodnost

Pored povećanja protoka krvi, neke studije su otkrile da beli luk može pomoći u podsticanju muške plodnosti.

Pregled 18 studija je zaključio da je beli luk pomogao u povećanju proizvodnje sperme i povećanju nivoa testosterona, što može biti zbog njegovih antioksidativnih svojstava.

U nedavnoj studiji na životinjama, S-alil cistein, jedinjenje pronađeno u belom luku, povećalo je proizvodnju testosterona kod miševa.

Druga studija na životinjama takođe je pokazala da stari ekstrakt belog luka može da zaštiti od promena u proizvodnji sperme i nivoa testosterona izazvanih hemoterapijom.

Ipak, potrebna su dalja istraživanja kako bi se utvrdilo kako beli luk može uticati na plodnost muškaraca i nivo testosterona kod ljudi.

Iako su studije na ljudima ograničene, neka istraživanja pokazuju da beli luk i njegove komponente mogu poboljšati mušku plodnost, povećati nivo testosterona i povećati proizvodnju sperme.

Deluje kao antioksidans

Antioksidansi ne samo da mogu pomoći u zaštiti od hroničnih bolesti, već mogu igrati i ključnu ulogu u seksualnom zdravlju i plodnosti.

Ekstrakt svežeg belog luka i starog belog luka bogati su antioksidansima i mogu pomoći u neutralizaciji štetnih jedinjenja poznatih kao slobodni radikali.

Prema jednoj studiji među 100 muškaraca sa neplodnošću, uzimanje antioksidantnog dodatka povećalo je broj spermatozoida.

Zanimljivo je da je jedna studija na pacovima sa dijabetesom otkrila da S-alil cistein iz belog luka poboljšava erektilnu funkciju blokiranjem stvaranja slobodnih radikala.

Međutim, potrebne su dodatne studije da bi se razumelo kako antioksidansi u belom luku mogu uticati na seksualnu funkciju i plodnost kod ljudi.

Beli luk je dobar izvor antioksidanata, koji mogu poboljšati seksualno zdravlje i plodnost.

Donja granica

Beli luk je moćan sastojak koji je povezan sa mnogim potencijalnim zdravstvenim prednostima.

Prema nekim studijama na ljudima i životinjama, može poboljšati seksualnu funkciju povećanjem protoka krvi i povećanjem plodnosti, posebno kod muškaraca.

Ipak, dostupna su ograničena istraživanja o efektima belog luka na seksualni nagon posebno, i ostaje nejasno kako bi to moglo uticati na seksualnu funkciju kod žena.

Međutim, lako se može uživati kao deo hranljive, dobro zaokružene ishrane za podršku opštem zdravlju i zaštitu od bolesti.

Samo jedna stvar

Probajte ovo danas: kada koristite beli luk, obavezno ga zgnječite ili iseckajte i ostavite da odstoji najmanje 10 minuta pre kuvanja. Ovo povećava sadržaj alicina, jedinjenja odgovornog za mnoge zdravstvene beneficije povezane sa ovim popularnim sastojkom.