Na našem tržištu su se pojavili preparati od egzotičnih lekovitih bilјaka, od kojih su neke zaista sa izuzetnim svojstvima.

Jedna od njih odavno poznata – moringa, bila je jedna od najcenjenijih biljaka staroga veka. U razgovoru sa Marinom Jablanov, Snežana Jović, farmaceutkinja, homeopata, floriterapeutkinja, a pre svega velika poznavateljka biljaka i njihovih svojstava, upoznaje sa svojstvima ove super biljke.

– U „Eteri“, kući gde radim, imamo višegodišnje iskustvo u prodaji preparata od ove biljke i divne reakcije i priče klijenata. Moringa olifera je drvo, poreklom iz Indije, ali se danas kultiviše i gaji i u Africi, Aziji, Americi, i koristi se kao hrana, dodatak ili čaj. Prah lista moringe ima visoke nutritivne vrednosti, sadrži gotovo sve aminokiseline, 70 odsto proteina, visok procenat minerala i antioksidanata, i sa takvim kvalitetima je zovu „super hrana“.

Šta to konkretno znači?

– Može se živeti samo od moringe! Zvuči preozbilјno, ali je tako! Koristi se u krajevima gde je puno gladnih, jer brzo raste i obilato se može koristiti.

Kada ste pod stresom, i ne možete da smislite hranu, uzimanje moringe će vam olakšati napore i omogućiti energiju za dan. Posle perioda bolesti kada se oporavlјate, kod anoreksije, osećanja iscrplјenosti i slabosti, posle napornog treninga vrlo brzo dobijate elan.

Dajete svom organizmu sve što mu je potrebno. Velika količina antioksidanata čuva ćelije od propadanja i ima anti-kancer efekat, za čije dokazivanje se rade mnoga istraživanja.

Šta još može da se kaže za moringu?

– Ova neobična bilјka obnavlјa jetru, sprečava dalјu degeneraciju i oštećenja, posebno ako su izazvana upotrebom lekova.

Štiti ceo digestivni sistem, olakšava varenje, počev od želuca, gde deluje na smanjenje kiseline, lakšeg varenja u crevima i bolјe resorpcije hranlјivih materija (sprečava i opstipaciju i dijareju), a dokazan je i antimikrobni efekat na salmonelu, ešerihiju koli, staphylococcus aureus, enterobakter.

Ukoliko ste neku bakteriju uneli hranom nećete imati problem. Povolјno deluje i kod ulceroznog kolitisa.

Na Filipinima moringu zovu „najbolјi prijatelј majke“, jer žene ga daju članovima porodice pri prvim simptomima bilo kog obolјenja, što govori sa kakvim poverenjem pristupaju korišćenju ove bilјke.

Inače, ukoliko je žene koriste u periodu laktacije, izuzetano povećava produkciju mleka.

  • Koliko je moringa zastupljena u ajurvedskoj medicini?

– Ajurveda je drevna veština isceljivanja iz Indije u koju možemo imati beskrajno poverenja jer su iskustva o lečenju stara hiljadama godina.

Drugi naziv za nju je SIGRU, što znači da u telo prodire kao strela, odnosno odnosi se na njenu sposobnost da brzo prodre u tkiva i podstakne dubinsko čišćenje i obnavljanje. Idealna je za detoksikaciju krvi, limfe, jetre.

Podstiče agni, vatricu varenja i celokupan metabolizam, i olakšava mršavljenje.

Da li je tačno da ova bilјka smanjuje šećer u krvi?

– Tačno je. Moringa smanjuje šećer u krvi, tako što u svom sastavu sadrži izotiocijanate, jedinjenja koja smanjuju sposobnost vašeg tela da podigne nivo šećera u krvi.

Korisna je i kod hipoglikemije, jer održava nivo šećera stabilnim, pa ukoliko želite više energije za dan, i da smanjite osećaj gladi, jednu kašičicu praha moringe stavite u svoj doručak.

Zbog velikog prisustva antioksidanasa i vitamina, pomaže da nivoi transmitera u mozgu ostanu stabilni i zato je korisna za osobe koje imaju „ispade“ nervoze, neraspoloženja ili depresije. Pobolјšava koncentraciju i fokus.

Da li ima još neka blagotvorna svojstva?

– Osim što odlično detoksikuje telo, smanjuje holesterol, pa na taj način pomaže i da srce ostane zdravo.

Puno se koristi i u zacelјivanju kože, dobro zatvara pore, pa može da bude odlična maska za lice, ima anti-age efekat, a može da se kao pasta stavi na povredu da brže zaraste. Ima i jako protivupalno dejstvo, i korisna je kada upala izaziva otok, deluje na smanjivanje otoka.

Kako se koristi?

– Ova super biljka nema baš prijatan ukus. No, ima puno načina da se poboljša ili neutrališe njena aroma, od toga da u smuti stavite pola kašičice praha moringe (onda ne menja ukus), da je zajedno sa medom i limunom uzmete dobro umućene – obavezno u blenderu, lepše se homogenizuje.

Jednu kašičicu praha moringe možete da rastvorite i u jogurtu sa medom i popijete jednom dnevno i efekat na organizam će biti kao da ste uzeli multivitaminsku tabletu. Ona daje snažnu energiju za dan.

U slučaju oporavka, posle hemioterapije i kada treba podići krvnu sliku, može se koristiti i više puta dnevno.