Monografija koja svedoči o najmarkantnijim događajima, predstavama i stvaraocima koji su odigrali ključnu ulogu u formiranju do danas prepoznatljivog stava JDP-a, prema teatarskoj umetnosti.

Tokom cele ove godine Jugoslovensko dramsko pozorište je premijernim izvođenjem Cankarevog Kralja Betajnove, u režiji Milana Neškovića, ali i drugim svojim premijerama, važnim, inostranim gostovanjima i programa proslavljalo 70 godina postojanja, a pred sâm kraj 2018. iz štampe je izašla monografija posvećena dosadašnjoj istoriji jednog od naših najznačajnijih i umetnički najreprezentativnijih teatara.

VivijenLi i Lorens Olivije u JDP

Studija publikovana u monografiji ne prati detaljno istoriju JDP-a, nego se fokusira na najmarkantnije događaje iz istorije, a pre svega, na stvaraoce koji su odigrali ključnu ulogu u formiranju do danas prepoznatljivog stava Jugoslovenskog dramskog pozorišta prema teatarskoj umetnosti – od rešenosti Bojana Stupice da otvori prostor za ozbiljna teatarska istraživanja i profesionalizaciju procesa rada na predstavama, preko Milana Dedinca koji je Pozorištu zauvek darovao duh modenizma, do pečata koji je fizionomiji JDP-a dao Jovan Ćirilov.

Kralj Betajnove iz monografije foto Nenad Petrovic

U knjizi je publikovan i dosadašnji repertoar ovog teatra, popisani su najznačajniji datumi iz njegove istorije, a monografiju krase i fotografije koje svedoče o najblistavijim njegovim predstavama.

Hamlet, Nebojša Glogovac, foto Sven Jonke

Monografiju su priredili Maja Medić i Aleksandar Milosavljević, bogatu dokumentaciju i teatrografiju je za ovu priliku obradila dr Jelena Kovačević, a urednik izdanja je Gorčin Stojanović, umetnički direktor Pozorišta.

Sito&Rešeto newsletter
Nedeljni pregled najinteresantnijih tekstova sa Vašeg omiljenog portala.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.