Svečano otvaranje 45. FEST-a održano je večeras u Sava centru!

Ceremonija je otpočela defileom filmskih stvaralaca na crvenom tepihu i nastavila se u velikoj dvorani, gde je numeru “Filmski san” izveo mladi glumac Slaven Došlo, uz pratnju baletskih igrača Pozorišta na Terazijama i Narodnog pozorišta u Beogradu.

Koleginica Dragana Mićalović pridužila se Slavenu Došlu, kada su punoj sali Sava centra poželeli dobrodošlicu na 45. FEST – festival u najboljim godinama! Publici su su predložili da, u skladu sa sloganom ovogodišnjeg FEST-a, dobro otvori oči, jer ih čeka spektakularni vatromet žanrova i ostvarenja koja će sasvim sigurno obeležeiti filmsku istoriju.

Voditelji su podsetili publiku kako FEST treću godinu za redom uspešno nastavlja predstavljanje svog novog koncepta, pa će se i ove godine, sada već tradicionalno, najbolji filmovi nagrađivati u tri takmičarska programa, a veliki broj regionalnih, balkanskih i istočnoevropskih premijera među prvima na planeti pogledaće upravo beogradska publika.

beograd 24.02.2017. 45 fest otvaranje vip emir kusturica monika beluci gosti. foto dusan milenkovic

Na 45. FEST-u, premijerno, biće prikazano 95 filmova. U svim programima, internacionalni žiriji odlučivaće o nagradama u kategorijama: najbolji film, najbolji scenario, najbolja režija, najbolja muška uloga, najbolja ženska uloga i najbolji debi, a biće dodeljena i nagrada žirija. Naš nagrađivani reditelj Srdan Golubović je predsednik međunarodnog žirija u “Glavnom programu”, a glumica Ksenija Marinković – predvodi žiri nacionalne selekcije „Srpski film”. Subverzivni filmovi takmičiće se u programu “Granice”, a za nagradu koja nosi ime nekadašnjeg selektora Festa – Nebojše Đukelića, takmičiće se filmovi iz regiona. Biće dodeljena i nagrada FIPRESCI žirija, nagrada FEDEORA žirija (udruženja filmskih kritičara Evrope i Mediterana) kao i Politikina nagrada “Milutin Čolić”.

Voditelji i publika su se uz video podsetili svih filmskih autora koji su nas nažalost napustili u prethodnoj godini, a bez kojih ovaj festival neće biti isti. Međutim, kao što znamo, film je besmtran, i legende žive!

Dragana Mićalović i Slaven Došlo predstavili su ovogodišnjeg Beogradskog pobednika za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti, idola svih generacija, glumca raznovrsnih uloga i nezaboravnog osmeha: Ljubišu Samardžića. Nagradu je u njegovo ime primila Ivona Jevtić, predsednik odbora FEST-a i Sekretar za kulturu Grada Beograda, a uručio je Jugoslav Pantelić, umetnički direktor FEST-a.

Izuzetna je čast za 45. FEST, nastavili su voditelji, što pred beogradsku publiku večeras izlazi izvanredni majstor lepote forme i jedan od najuvaženijih svetskih filmskih majstora. Voditelji su najavili su još jednog Beogradskog pobednika – za dosadašnje stvaralaštvo, legendarnog španskog reditelja Karlosa Sauru, kome je nagradu takođe uručio Jugoslav Pantelić.

Za sam kraj i vrhunac ceremonije, na binu je izašla jedna od najlepših glumica sveta, koja pleni šarmom i raskošnim talentom, velika filmska zvezda – Monika Beluči koja tumači glavnu žensku ulogu u filmu “Na mlečnom putu”. Na sprkom jeziku, uz osmeh, proglasila  je 45. FEST otvorenim, a zatim se zahvalila publici i izjavila da je tokom snimanja filma Emira Kusturice u našoj zemlji provela predivnih nekoliko godina.

Jubilarni FEST je nakon ceremonije otvaranja otpočeo svoj filmski program projekcijom filma “Na mlečnom putu”, dugo očekivanog najnovijeg ostvarenja reditelja i scenariste Emira Kusturice.

 Gledajte! Dobrodošli na 45. FEST.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.