Svečano otvaranje 45. FEST-a održano je večeras u Sava centru!

Ceremonija je otpočela defileom filmskih stvaralaca na crvenom tepihu i nastavila se u velikoj dvorani, gde je numeru “Filmski san” izveo mladi glumac Slaven Došlo, uz pratnju baletskih igrača Pozorišta na Terazijama i Narodnog pozorišta u Beogradu.

Koleginica Dragana Mićalović pridužila se Slavenu Došlu, kada su punoj sali Sava centra poželeli dobrodošlicu na 45. FEST – festival u najboljim godinama! Publici su su predložili da, u skladu sa sloganom ovogodišnjeg FEST-a, dobro otvori oči, jer ih čeka spektakularni vatromet žanrova i ostvarenja koja će sasvim sigurno obeležeiti filmsku istoriju.

Voditelji su podsetili publiku kako FEST treću godinu za redom uspešno nastavlja predstavljanje svog novog koncepta, pa će se i ove godine, sada već tradicionalno, najbolji filmovi nagrađivati u tri takmičarska programa, a veliki broj regionalnih, balkanskih i istočnoevropskih premijera među prvima na planeti pogledaće upravo beogradska publika.

beograd 24.02.2017. 45 fest otvaranje vip emir kusturica monika beluci gosti. foto dusan milenkovic

Na 45. FEST-u, premijerno, biće prikazano 95 filmova. U svim programima, internacionalni žiriji odlučivaće o nagradama u kategorijama: najbolji film, najbolji scenario, najbolja režija, najbolja muška uloga, najbolja ženska uloga i najbolji debi, a biće dodeljena i nagrada žirija. Naš nagrađivani reditelj Srdan Golubović je predsednik međunarodnog žirija u “Glavnom programu”, a glumica Ksenija Marinković – predvodi žiri nacionalne selekcije „Srpski film”. Subverzivni filmovi takmičiće se u programu “Granice”, a za nagradu koja nosi ime nekadašnjeg selektora Festa – Nebojše Đukelića, takmičiće se filmovi iz regiona. Biće dodeljena i nagrada FIPRESCI žirija, nagrada FEDEORA žirija (udruženja filmskih kritičara Evrope i Mediterana) kao i Politikina nagrada “Milutin Čolić”.

Voditelji i publika su se uz video podsetili svih filmskih autora koji su nas nažalost napustili u prethodnoj godini, a bez kojih ovaj festival neće biti isti. Međutim, kao što znamo, film je besmtran, i legende žive!

Dragana Mićalović i Slaven Došlo predstavili su ovogodišnjeg Beogradskog pobednika za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti, idola svih generacija, glumca raznovrsnih uloga i nezaboravnog osmeha: Ljubišu Samardžića. Nagradu je u njegovo ime primila Ivona Jevtić, predsednik odbora FEST-a i Sekretar za kulturu Grada Beograda, a uručio je Jugoslav Pantelić, umetnički direktor FEST-a.

Izuzetna je čast za 45. FEST, nastavili su voditelji, što pred beogradsku publiku večeras izlazi izvanredni majstor lepote forme i jedan od najuvaženijih svetskih filmskih majstora. Voditelji su najavili su još jednog Beogradskog pobednika – za dosadašnje stvaralaštvo, legendarnog španskog reditelja Karlosa Sauru, kome je nagradu takođe uručio Jugoslav Pantelić.

Za sam kraj i vrhunac ceremonije, na binu je izašla jedna od najlepših glumica sveta, koja pleni šarmom i raskošnim talentom, velika filmska zvezda – Monika Beluči koja tumači glavnu žensku ulogu u filmu “Na mlečnom putu”. Na sprkom jeziku, uz osmeh, proglasila  je 45. FEST otvorenim, a zatim se zahvalila publici i izjavila da je tokom snimanja filma Emira Kusturice u našoj zemlji provela predivnih nekoliko godina.

Jubilarni FEST je nakon ceremonije otvaranja otpočeo svoj filmski program projekcijom filma “Na mlečnom putu”, dugo očekivanog najnovijeg ostvarenja reditelja i scenariste Emira Kusturice.

 Gledajte! Dobrodošli na 45. FEST.