U Svečanoj sali Skupštine grada Beograda održana je prva konferencija za novinare povodom programa predstojećeg 45. FEST-a, koji će se održati od 24. februara do 5. marta 2017. godine.

Ove godine Sekretarijat za kulturu grada Beograda izdvojio je čak pet miliona dinara više za najveći beogradski filmski festival. Na ovogodišnjem, 45. FEST-u biće premijerno prikazano čak 95 ostvarenja.

Monika Beluči i Emir Kusturica, u filmu Na mlečnom putu, koji otvara 45. FEST

Jugoslav Pantelić rekao je da je FEST manifestacija kojom se Beograd približava svetu, te se u programu nalazi mnogo atraktivnih filmova, među kojima i nekolicina nominovanih za Oskara, ali su tu i klasici na koje se ne sme zaboraviti.

U glavnom takmičarskom programu naći će se 15 filmova, a takmiče se za nagradu Beorgadski pobednik u iznosu od čak 10.000 evra.

Predsednik žirija za međunarodnu selekciju biće Srdan Golubović, srpski reditelj, a žirijem koji će odlučiti o najboljem film u unacionalnoj selekciji predsedavaće hrvatska glumica Ksenija Marinković.

Beogradskog pobednika za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti dobiće Ljubiša Samardžić, a Beogradskog pobednika za dosadašnje stvaralaštvo Karlos Saura.

Jugoslav Pantelić najavio je da će festival otvoriti čuvena italijanska glumica Monika Beluči, a tom prilikom će na svečanoj ceremoniji u Savacentru biti prikazan film Na mlečnom putu Emira Kusturice.

U nacionalnom programu naći će se sedam filmova koji se takmiče za nagradu čiji je pokrovitelj Filmski centar Srbije, povodom čega se direktor Boban Jevtić obratio i naglasio raznolikost domaćih filmova u ovoj selekciji. Osim toga, ukazao je na dve premijere: Rekvijem za godpođu J. (r. Bojan Vuletić) i Afterparty (Luka Bursać). On je još i istakao važnost industry programa Fest Forward na mestu kulturnog i filmskog preplitanja kakav je FEST, a Filmski centar Srbije pokrovitelj je i ove platforme za profesionalno povezivanje i razvijanje. Novinarima se obratio još i Mladen Đorđević, selektor programa Thrills&kills, Granice i Microwave, obećavši još jednu godinu uzbudljivog filma, a u programu Granice sa fokusom na brisanje istih, i to između dokumentarnog i igranog filma.

Karte će se naći u prodaji od 4. februara. Cene karata i dalje pristupačne. FEST se i ove godine održava na mnogobrojnim poznatim festovskim lokacijama u Beogradu, a novost je i saradnja sa UK Palilula, odnosno, bioskopom “Vlada Divljan”.

Program FEST-a možete pogledati OVDE.