Molijerov “Mizantrop”, još jedno od klasičnih, nezaobilaznih dela svetske književnosti, biće premijerno izveden na sceni Beogradskog dramskog pozorišta, u režiji Juga Đorđevića, 9. septembra.

Klasicistička komedija o naravima, društvenim igrama, ali i osobenjaštvu čest je povod za scensko promišljanje ustrojstva društva i “prilagodljivosti” moralnih postulata, a ovoga puta mladi reditelj Jug Đorđević prilazi joj iz drugačije, ženske vizure, te u njegovoj postavci arhetipski lik Mizantropa tumači Ljubinka Klarić.

“Iako u svojoj drami ,,Mizantrop“ Molijer opisuje licemerje francuskog buržoaskog društva 17. veka, ovaj tekst ostaje aktuelan i vekovima kasnije, budući da se bavi univerzalnim motivima i temama koje i dalje prepoznajemo u različitim društvenim porecima, odnosno ljudima kao takvima.

foto BDP

U svetu dvostrukih aršina, ekstremnih nejednakosti i neravnopravnosti, žene konačno postaju sve glasnije u borbi protiv problema sa kojima se oduvek suočavaju samo zato što su žene. Neko je u šali jednom pomenuo kako je dobro što žene traže samo ravnopravnost, budući da bi, imajući u vidu šta su sve trpele i trpe, mogle s punim pravom da traže i osvetu. Upravo zato nije iznenađujuće da ćemo se mizantropijom ovog puta baviti kroz doživljaje sveta jedne žene”, navodi dramaturg predstave Tijana Grumić.

“Mizantrop” je u BDP-u, u vreme kad je bio deo Savremenog pozorišta, igran, u kolektivnoj režiji, 1973. godine.

Komad se radi po prevodu Radmile Miljanić Nikolić, a autorsku ekipu projekta čine kompozitor Julija Đorđević, te Damjan Kecojević – zadužen za scenski pokret i Dijana Marojević – scenski govor. Reditelj Jug Đorđević potpisuje idejno rešenje scenografije i kostima.

Uz Ljubinku Klarić igraju i Isidora Simijonović, Marija Pikić, Ljubomir Bulajić, Amar Ćorović, Stojan Đorđević i Miloš Lazarov.

Premijera je zakazana za 9. septembar na Letnjoj sceni Beogradskog dramskog pozorišta (BDP Globos Areni). Pretpremijera je zakazana za 8. septembar, a repriza za 11.9. takođe na Letnjoj sceni.