„Mošfeg piše s toliko mizantropskog samopouzdanja da je veliko zadovoljstvo čitati je. Iako se radnja odvija pre gotovo dvadeset godina, sve je i dalje aktuelno. Primamljivo deluje pomisao da prespavate ovaj trenutak u istoriji čovečanstva.“
— The New York Times

Roman o usamljenosti, zavisnosti i mentalnom zdravlju, knjiga o potrebi za zaboravom i begom od bolnih uspomena, ali i svedočanstvo o daru jedne od najsmelijih savremenih američkih književnica koja ciničnim i duhovitim opaskama svoje antiheroine iznosi britku kritiku savremenog društva ogrezlog u konzumerizam.

Posle izolacije, lokdauna i ograničenja koje nam je donela pandemija, ko ne bi poželeo da se prethodne dve godine nisu dogodile, ili da smo ih makar prespavali. Glavna junakinja u Mojoj godini odmora i opuštanja radi upravo to, ali ne zato što beži od virusa, već od sebe, društva i disfunkcionalnih odnosa.

MOJA GODINA ODMORA I OPUŠTANJA, Otesa Mošteg, BOOKA

„Otesa Mošfeg je verovatno najzanimljivija savremena američka spisateljica koja piše o tome kako je živeti u doba kad je život užasan.“
— The New Yorker

Ako u književnim likovima tražite prijatelja, ovo nije knjiga za vas. Otesa Mošfeg, sjajna američka spisateljica, „ozloglašena“ je po svojim antijunacima. Njena naratorka u Mojoj godini odmora i opuštanja je bogata, lepa i ravnodušna prema svemu i svima. Ništa je ne zanima, nema nikakve ambicije, ne preispituje svoje privilegije, prezire najbolju prijateljicu i roditelje, koji su joj ostavili bogatstvo. Umorna od sveta i svojih dosadnih misli i bolnih uspomena, želi da prespava godinu dana u nadi da će se probuditi preobraćena.

„Mošfeg je provokatorka koja te tera da urlaš od smeha dok te ranjava do krvi.“
— Vogue

Naravno, to što naratorka sebe i svoje misli smatra dosadnim, ne znači da će takva biti čitaocima. Naprotiv. Njeni cinični, mizantropski komentari zapravo su britka kritika savremenog društva ogrezlog u konzumerizam, i pružaju duhovite i bolne uvide u mentalno zdravlje, zavisnost, usamljenost, samoprezir i otuđenje.

„Jedna od najupečatljivijih protagonistkinja koje je savremena proza ponudila poslednjih nekoliko godina: ekscentrična tabletomanka puna pritajenog besa, čije blebetanje i zajedljive opaske pod dejstvom lekova uspevaju da se probiju kroz tužno, smešno i čudno sve do nečeg duboko iskrenog.“
— Entertainment Weekly

Lepa mlada žena s lagodnim poslom u prestižnoj galeriji, stanom na Menhetnu i nasleđenim novcem naizgled ima sve da bezbrižno uživa u Njujorku 2000. Međutim, oseća prazninu zbog gubitka roditelja, veze s muškarcem koga zanima samo seks i disfunkcionalnog odnosa s najboljom prijateljicom. Želeći da pobegne od svega, odlučuje da provede godinu dana u hibernaciji, u nadi da će iz nje izaći kao sasvim nova osoba.

„Roman Otese Mošfeg zajedljivo kritikuje umetničke pretenzije i potrošnju, ali istovremeno promišlja o tuzi, povlasticama i povezanosti među ljudima.“
 Huffington Post

Kroz priču o svojevrsnom ličnom lokdaunu pod dejstvom sumanute kombinacije lekova, sastavljene tako da junakinju izleči od osećanja otuđenosti od ovog sveta, Otesa Mošfeg pokazuje koliko otuđenje može da bude razborito.

Moja godina odmora i opuštanja kritika je savremenog društva, roman o usamljenosti, zavisnosti i mentalnom zdravlju, ali i svedočanstvo o daru jedne od najsmelijih savremenih američkih književnica.

Otesa Mošfeg (1981) američka je spisateljica hrvatsko-iranskog porekla. Objavljivala je priče u časopisima The Paris ReviewThe New Yorker i Granta, a dobitnica je i nagrada „Puškart“, „O. Henri“ i „Plimpton diskaveri“, kao i stipendije Nacionalne zadužbine za umetnost. Za svoju prvu knjigu, novelu McGlue (2014), dobila je nagradu „Fens“ za savremenu prozu i književno priznanje „Biliver“. Autorka je i zbirke kratkih priča Homesick for Another World (2017).

Njen prvi roman, Eileen (2015), ušao je u uži izbor za nagradu Nacionalnog udruženja kritičara i nagradu „Men Buker“, a osvojio je i priznanje „PEN/Hemingvej“ za debitantski roman. Njen drugi roman, Moja godina odmora i opuštanja (2018), našao se na listi bestselera lista The New York Times. Treći roman Death in Her Hands objavila je 2020.

Knjigu možete kupiti preko našeg sajta ili u našim knjižarama Bookastore (Cara Lazara 12, Cara Dušana 68 i Bulevar kralja Aleksandra 92, Beograd) po promotivnoj ceni od 792 dinara, kao i u boljim knjižarama širom Srbije.