Najigraniji dramski pisac u istoriji Narodnog pozorišta u Beogradu je Šekspir!

Dakle, ne Nušić, Sterija … ili bilo koji drugi domaći pisac. Tragom ovog zanimljivog podatka, Šekspir festival je odlučio da ove godine u glavnom programu izvede predstavu Moj Šekspir koja bi, u stvari, bila susret publike sa našim glumcima koji su igrali u nekom od Šekspirovih dela.

Ideja je da glumci na neki svoj način predstave publici svog Šekspira. Kroz male „ispovesti“ o ličnom iskustvu i doživljaju Šekspira na sceni, (promišljanju lika, procesu rada na probama i sl. ) … pokušali bi, između ostalog, i da odgovorimo na pitanje zašto je Šekspir i dalje najigraniji dramski pisac svih vremena, i zašto se smatra najzahtevnijim glumačkim zadatkom.

Nikita Milivojević, foto Šekspir festival

Glumci bi, takođe, „uživo“ govorili i svoj omiljeni monolog iz predstave u kojoj su igrali, (ili bilo kog drugog Šekspirovog dela). Ono što je posebno zanimljivo u ovom susretu jeste ideja da u njemu učestvuju i neki od glumaca sa prostora bivše Jugoslavije, tako da će to biti i ponovni zajednički susret bivših kolega na šekspirovoj sceni. Moj Šekspir je trogodišnji projekat Šekspir festivala u kome će učestvovati oko 30 glumaca.

U predstavi, između ostalih, učestvuju Svetlana Bojković, Voja Brajović, Svetozar Cvetković, Zijah Sokolović, Milena Zupančič i Vojin Ćetković.

Autor koncepta je reditelj Nikita Milivojević.

Predstava traje 1h 20’.

Projekat je realizovan podrškom Grada Novog Sada.

Predstava će premijerno biti izvedena u petak, 28. juna, u vili Stanković, u Čortanovcima, sa početkom u 20 sati. Kako je interesovanje publike za predstavu veliko, repriza je zakazana za ponedeljak, 1. jul.

Nikita Milivojević, foto Šekspir festival

Šesti po redu Šekspir festival počinje predstavom Ričard III, u izvođenju zagrebačkog pozorišta Gavela, 27. juna, u Srpskom narodnom pozorištu, u Novom Sadu, i traje do 3. jula, na nekoliko lokacija – u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, u Kulturnom centru Novog Sada i na centralnoj festivalskoj lokaciji – velelepnoj Vili Stanković u Čortanovcima.

Osnivanje Šekspir festivala u Srbiji inicirao je upravo reditelj Nikita Milivojević, nakon premijere njegove predstave „Henri VI”, u čuvenom Glob teatru, u Londonu, u maju 2012. godine. Pored želje da nam otkrije Šekspira na nov način, Nikita Milivojević je bio vođen idejom da se Vila Stanković – izuzetan prostor zatvoren za javnost u Srbiji, učini atraktivnim kulturno-turističkim mestom.

Program Festivala pogledajte OVDE.

Prodaja ulaznica se vrši na svim ovlašćenim prodajnim mestima TICKETS-a (nekadašnji Eventim) u Srbiji www.tickets.rs. Za rezervacije i sve dodatne informacije možete se obratiti putem call centra: 09 00 11 00 11. Radno vreme: ponedeljak – petak u periodu od 10 do 20 časova, subotom od 12 do 20 časova.