Mali sastojak ishrane koji sadrži ozbiljno dobra svojstva!

Pogodite šta je još uvek goruća tema na zdravstvenoj sceni? Čia semenke. I to, s dobrim razlogom! Ove male crne semenke, koje su pre nekoliko godina doživele pravi bum na svetskoj zdravstvenoj sceni, natopljene mlekom kako bi napravile puding ili raštrkane po salatama, zaista jesu snažne prehrambene bombe, bogate vlaknima (25 g čia semena = oko 9g vlakana) i relativno visokog sadržaja proteina.

Naime, jedna kašika čia semenki obezbeđuje 18 posto dnevnih potreba kalcijuma, 27 posto fosfora, 30 posto mangana i nešto manju količinu kalijuma, cinka i bakra.

Pročitajte i ovo: Vitamin D smanjuje rizik od oboljevanja od svih vrsta karcinoma

Zahvaljujući gore navedenom, one mogu da budu odličan dodatak vašoj ishrani, pogotovo ako ste vegetarijanac ili vegan i možda tražite doručak sa visokim sadržajem proteina, koji nisu životinjskog porekla.

Pročitajte i ovo: Šta je keto dijeta i kako funkcioniše

Ali može li čia seme stvarno da mi pomogne da izgubim na težini?

Svo to vlakno u čia semenkama svakako može da pomogne. Povećani unos vlakana može da pomogne kod ciljeva gubitka težine, pokazuje studija objavljena u časopisu Annals of Internal Medicine. Čia semenke su, takođe, dobar izvor proteina, što je važan deo zagonetke često poznate kao akcija mršavljenja.

Pročitajte i ovo: Čorba od šargarepe i đumbira

U studiji objavljenoj u Nutrition Metabolism, dijetetičari koji su povećali unos proteina na 30 posto svoje ishrane, pojeli su gotovo 450 kalorija dnevno i izgubili su više od pola željene kilaže tokom 12-nedeljnog eksperimenta, bez korišćenja drugih dijetetskih mera.

Na kraju krajeva, mršavljenje se, ipak, svodi na posvećivanje pažnje celokupnoj ishrani i rutini vežbanja, a ne na to da li jedemo više ili manje neku određenu vrstu hrane.

Pročitajte i ovo: Što više jedete ove namirnice više mršavite

“Nijedna pojedinačna hrana ili sastojak ne može to da učini, pa ako se nadate da će čia semenke da reše vaše zdravstvene probleme ili da budu katalizator dramatičnog gubitka težine, preporučujem da se obratite dijetetičaru radi podrške u sprovođenju vaših pojedinačnih ciljeva”, kaže nutricionista dr Harbstreet.

Pročitajte i ovo: Sve čari Adamski dijete

To, takođe, znači da vam čia semenke neće pomoći u sagorevanju sala na stomaku ili čarobno ubrzati vaš metabolizam.

Postoje li nuspojave pri konzumiranju čia semenki?

Preporučena količina dnevnog unosa čia semenki je jedna supena kašika – i postoji razlog za to ograničenje.

Pročitajte i ovo: Trodnevna dijeta za lifting lica i eliminaciju toksina iz kože

“Čia verovatno neće izazvati reakciju ili uticati na pojavu neželjenih simptoma, kao kod nekih drugih namirnica koje su poznati alergeni ili izazivaju simptome povezane sa GI (glikemijskim indeksom)”, kaže Harbstreet. “Uprkos tome, naglo i drastično povećanje unosa vlakana može potencijalno izazvati neko “loše ponašanje”, posebno kod ljudi koji su ranije konzumirali vrlo malo vlakana.”

Pročitajte i ovo: Zašto je dobro da jedemo čokoladu?

Previše vlakana često se pretvara u nadutost i proliv – što nije nimalo zabavno, zar ne?!

Takođe, može da se desi da se osećate punijima nego inače nakon jela čia semena – na bolje ili na gore.

Pročitajte i ovo: Pet različitih vrsta keto dijeta

Razmislite o tome na sledeći način: Jeste li ikada videli čia puding u vašoj lokalnoj prodavnici zdrave hrane ili ga sami napravili kod kuće? Ako je tako, onda ste videli kako seme upija tečnost i širi se u volumenu. Sada zamislite da se takva ekspanzija događa u vašem stomaku. Kako vam se čini?

Pročitajte i ovo: Emotivno prejedanje

To nije nužno loša stvar – osim ako čia semenkama ne nadomešćujete drugu hranu. “Nije problem jesti do osećaja punoće u stomaku, ali ako čia seme zamenjuje druge namirnice u vašoj ishrani, možda nehotice smanjite raznolikost hrane i hranjivih sastojaka u vašem celokupnom načinu ishrane, što nije preporučljivo”, kaže Harbstreet.

Kako treba da jedemo čia semenke?

Dobre vesti! Vrlo je jednostavno uvrstiti čia semenke u vašu ishranu. Možete da ih koristite kao dodatak gotovo svim jelima.

Pročitajte i ovo: Jednostavni recepti za domaće napitke za detoksikaciju

U principu, možete ih jesti sirove, propržene, natopljene ili kuvane. Semenke, relativno bez ukusa, za doručak pomešajte sa jogurtom ili uklopite u neki drugi jutarnji napitak (recimo, ceđeni sok), a možete da ih dodate i u ovsene pahuljice. Odlično se slažu. Potrebno je samo da odstoje desetak minuta natopljene u smesi.

Pročitajte i ovo: Kako da se pravilno hranimo tokom proleća

Pored toga, možete da ih dodate u salatu, supu ili čorbu, koristiti umesto prezli pri pohovanju mesa ili povrća, pomešati sa mlevenim mesom od koga pravite ćufte i na sijaset drugih načina. Pomešane sa rendanim voćem biće odlična užina.

Kao što vidite, čia semenke u sve se mešaju i lako vare. Bogate su Omega-3 masnim kiselinama, proteinima i mineralima. Sjajan su antioksidant. Pomažu u izgradnji mišića. Zaista spadaju u najbolje namirnice današnjice. Stoga, svakako bi trebalo da ih uvrstite u svoju ishranu.

Pročitajte i ovo: Šta je, zapravo, kafa bez kofeina?

One, takođe, mogu da budu sjajna zamena za jaja. Naime, kombinovanjem jedne kašike mlevenog čia semena sa tri kašike vode dobijate smesu koja može da zameni jedno jaje.

Pročitajte i ovo: Umetnost pijenja vode – kako da pravilno hidriramo svoje telo

Na kraju, zaključak bi bio – čia seme može da vam pomogne da se osećate sito duže nego inače, ali dugoročni gubitak težine zahteva preispitivanje vašeg celokupnog plana ishrane.

Sito&Rešeto newsletter
Nedeljni pregled najinteresantnijih tekstova sa Vašeg omiljenog portala.