Istraživači su ustanovili da zabavljanje sa mnogo mlađim muškarcima povećava rizik od prerane smrti žene.

Zbog osude okoline, takve žene su izložene većem stepenu stresa, češće oboljevaju, što sve utiče na skraćivanje njihovog životnog veka.

Kada se pomene kuguar, većina pomisli na vrstu mačaka, poznatu kao puma. Međutim danas postoji i „fenomen kuguar” koji nema nikakve veze sa porodicom mačaka.

Pročitajte i ovo: Nikad nemoj da budeš opsednuta frajerom: Evo zašto je to kontraproduktivno!

„Kuguarke” je, naime, naziv za dame od 40-ak godina koje izlaze sa daleko mlađim muškarcima. Tipičan primer bio bi nekadašnji poznati holivudski par Demi Mur i Ešton Kučer.

I dok mnogi ističu prednosti takve veze, stručnjaci upozoravaju da „poigravanje” sa mlađim muškarcem može da bude pogubno po životni vek žena. Za razliku od muškaraca kojima veza sa mlađom ženom produžava život…

Nedavno istraživanje je pokazalo da, iako „kuguarke” veruju da ih mlađi partneri podmlađuju, dešava se zapravo suprotno.

Istraživači su ustanovili da zabavljanje sa sedam godina mlađim partnerom rizik od prerane smrti povećava za 20 osto.

Pročitajte i ovo: Zašto žene ostavljaju muškarce koje vole

„Sa povećanjem razlike u godinama, skraćuje se životni vek žene”, upozorio je vođa istraživanja, sociolog Sven Drefal sa Instituta Maks Plank za demografska istraživanja u Rostoku, u Nemačkoj.

„Idealno za žene je da nađu sebi partnera istih godina”, napomenuo je dr Drefal.

Pročitajte i ovo: Zašto mi ne odgovara na poruke?! A nisu ga oteli vanzemaljci!

Studija objavljena u časopisu Demografi, izvedena je na osnovu analize statističkih podataka dva miliona parova.

Istraživanje je, takođe, pokazalo da muškarci koji imaju mlađe supruge žive duže.

Dr Drefal smatra da veza sa mlađim muškarcem predstavlja veći stres za ženu jer „ona krši društvene norme i samim tim trpi sankcije društva”.

Pročitajte i ovo: Pet tipova muškaraca koje treba izbegavati u širokom luku

Takve žene se često smatraju otpadnicama i društvo ih teže prihvata. Rezultat toga je da su one izložene većem stepenu stresa, češće oboljevaju što sve utiče na skraćivanje njihovog životnog veka.

Ipak, dr Drefal nije precizirao da li je sve to primenljivo i na holivudske „kuguarke”, s obzirom na to da su u šou biznisu i društvene norme i odgovarajuće „sankcije” znatno drugačije nego u svetu „običnih smrtnika”.

Sito&Rešeto newsletter
Nedeljni pregled najinteresantnijih tekstova sa Vašeg omiljenog portala.