Kupidon je bog kojeg mi ne doživljavamo na taj način. U našoj modernoj kulturi, povezujemo ga sa samo osećajem ljubavi.

Doživljavamo ga kroz poklone i puno plastike i metala kojima pokušavamo da prenesemo njegov osećaj opsednutosti kojim nas je udario i kojim smo otkrili drugi deo sebe, način da se rešimo ega, ali ego na kraju pobeđuje u vezi.

Nikola Žuvela, psihoterapeut i jyotish savetnik

Kupidon se iz ljubavi pretvara u želje potrošača, ispunjenje nebitnih stvari koje ne vode u ljubav.

Kupidon se na renesansnim slikama pojavljuje kao anđeoski dečak sa oblacima nalik krilima, sa sjajnim zlatnim uvojcima i lukom i strelom. Dečak koji flertuje sa mladim i lepim devojkama, pokušavajući da ih uvuče u dramu zaljubljivanja.

Pročitajte i ovo: Ženina dominacija u partnerskom odnosu – kada je žena glavna u braku

Kupidon je danas gurnut u našu kolektivnu zapadnjačku senku. Budući da teško podnosimo buđenje ljubavi koje uzrokuje previranja svih delova senke, malim Renesansnim Kupidonom pokušavamo ljubav da pretvorimo u sva ona ljubavna srca i ružičasta obećanja da pobegnu od ovog procesa.

House photo created by master1305 - www.freepik.com
Foto Freepik.com

Kupid je nekada i sada bio zastrašujući i zeznuti bog, zaljubili bismo se neočekivano i neće nas pustiti godinama ili decenijama. Nešto poput prevaranta ili trickstera, on ima potencijal da vam potpuno promeni život, posebno ako ste emotivan tip osobe.

Bol Amorove strelice je tako jak i probija srce, i tu se ništa ne može učiniti. Pokušavate da razgovarate sa partnerom i odbijate da slomite srce kao staklo. Naročito kada partner pokaže neiskrenost, naše srce se pretvara u slomljeni gral.

Pročitajte i ovo: Šta garantuje trajanje partnerskog odnosa?

Prekidom veze čovek pada u podzemni svet u kojem gubi libido, a eros koji je zagrevao dušu, sagoreo je u pepeo i ugalj.

Posle prvog raskida takve veze, čovek ponovo uči da hoda, kao da je mrtav. Strahovi, ružni snovi, teške vizije gde smo zapravo pali u našu Senku.

Naše unutrašnje dete ili Sopstvo misli da ga niko ne voli. Unutrašnje dete je bilo na kolenima moleći da se njegova voljena vrati.

Princ i princeza moraju odrasti, roditelji ne mogu biti iza njih i zaštititi ih od života.

Unutar te boli susrećemo Senku ili Minotaura u nama.

Pročitajte i ovo: Toksični odnosi – iskustvo koje otvara oči – jesmo li srećniji i pametniji posle njih?

Mračna kraljica ili veštica koja bi pocepala svoju unutrašnju ženstvenost i partnera zbog gubitka i zveri muškarca ili Senke kojom bi muškarac pocepao ženu zbog gubitka svoje voljene.

Upravo je ovaj Minotaur isceliteljsko iskustvo ili transformacija. Sa ovim iskustvom, ego je mogao da razlikuje šta je bes, ali razlog gubitka je događaj u kojem se pojavljuje refleksija, prva i najvažnija karakteristika mudrosti.

Flower photo created by prostooleh - www.freepik.com
Foto Freepik.com

Bes, panika, ljutnja kao nesvesne sile ili Senka koja me je mogla uništiti, sada mi pomažu da se zaštitim kada me napadnu.

Na primer, kada je neko bezobrazan, ove karakteristike mi omogućavaju da budem hladan i da se zaštitim. Moje unutrašnje dete je na sigurnom jer je ova karakteristika integrisana koja mi omogućava da stupim u sukob sa svojim partnerom i razgovaram o nekom problemu ili idealizaciji koji se pojavio.

Pročitajte i ovo: Da raskrstimo jednom za svagda – šta žele žene, a šta muškarci

Suprotno, što je moglo da me uništi, sada sarađuje. Ova karakteristika mi omogućava nezavisnost, posebno u poslu, da se borim za sebe, dok u vezi moramo da uđemo u svestan sukob u koji se nije ulazilo tokom zaljubljenosti i samim tim je i sam odnos pao u nesvest koju je povukao Monotaur.

Kada žena naiđe na Animusa ili božanski deo sebe, ona mora prihvatiti unutrašnji autoritet i razboritost.

People photo created by prostooleh - www.freepik.com
Foto Freepik.com

Romantična ljubav ima sposobnost da reaktivira ranjivi deo koji se projektuje na partnera i obrnuto. Zaljubivši se, zakoračili ste u tamu sopstvene senke. Na kraju puta morate to prihvatiti. Povređeni i uplašeni aspekti vaše ličnosti koje ste negirali.

Kupidonove strele i njegovo nametanje Senke, dovešće vas do autentičnog Erosa, sile ljubavi koja vas uvlači u vezu i daje vam mogućnost da dublje cenite voljenog i šta znači biti čovek.

Pročitajte i ovo: Imate partnera, ali kao da ga nemate? Osećate se usamljeno u odnosu? Treba vam nešto više?

To je veliki korak za čovečanstvo, osnovne i srednje škole prolaze kroz neznanje o ovom procesu sa toliko rana da mnogi umiru, a da taj proces nisu ni razumeli.

Nije prepoznatljiv na mapi obrazovanja, pa čak ni duhovnosti.

Love photo created by lookstudio - www.freepik.com
Foto Freepik.com

Zaljubljenost je razumevanje u kojem u početku osećate prazninu, a kasnije mora biti ispunjeno unutrašnjim autoritetom koji pomaže da živite sopstvenu autentičnost koju tek tada vaš partner može voleti.

Pročitajte i ovo: Arhetip deteta – hoćeš ljubav, ali nećeš da učetvuješ u njoj i prihvatiš odgovornost?!

Autentični se pronalaze i vide, a neautentični pronalaze neautentično i oni ne mogu videti ostvarenje u ljubavi.