Na putu do željene figure mnogo je više onih koji se fokusiraju na vežbanje, dok jelovnik ostavljaju po strani.

Nutricionisti poručuju da je to velika greška jer postoje načini da se mišići izgrade i to daleko od teretane.

Borba za željenu liniju odvija se na dva fronta – u kuhinji i u vežbaonici ili parku ukoliko je to mesto gde više volite da se bavite fizičkom aktivnošću.

Woman photo created by svetlanasokolova - www.freepik.com
Foto Freepik.com

Jaja

Glavni saveznici na putu do željenih mišića su jaja.Bodibilderi često imaju jaja na trpezi. Zbog toga ne čudi što su na spisku velikog broja dijeta koje se savetuju u slučaju da je cilj smanjenje masnih naslaga ili povećanje mišićne mase.

Njihova tajna je visok sadržaj proteina, što „mišići vole“, dok istovremeno utiče na uklanjanje sala zbog niske kalorijske vrednosti.

Žumance je važno jer sadrži vitamin B12 koji je neophodan za pravilnu kontrakciju mušića i razlaganje masnoća.

Bademi

Budući da su bogati vitaminom E, bademi će zaštititi vaše mišiće od mikro-pukotina koje se javljaju nakon svakog treninga.

Manje oštećenja – brži napredak i učinak vežbanja, poručuju nutricionisti. Takođe, ovi orašasti plodovi sadrže protein koji je neophodan za rast mišića.

Losos

Kombinaciju proteina i omega 3 masnih kiselina naći ćete u mesu lososa. Pomenute masne kiseline takođe pomažu brži oporavak mišića, a kada se to desi spremni su za „usisavanje“ proteina iz ove ribe.

Čokoladno mleko

One koji vole čokoladno mleko obradovaće vest da će im ovaj napitak doneti mišiće. Aminokiseline iz mleka takođe popravljaju ćelije nešeg organizma.

Čokoladno mleko je dobro uzeti nakon treninga kao vid nagrade, ali i da bismo osigurali da će „povređene“ ćelije mišića biti brzo vraćene u savršeno stanje.

Piletina

Ukoliko ste u potrazi za namirnicom koja ima dosta proteina, a malo masti, piletina je rešenje.

U 100 grama pilećeg mesa ima 30 grama proteina uz samo četiri grama masnoća, što ga čini idealnim zalogajem na putu do većih mišića.