Gotovo da nema stručnog teksta ili popularne literature koja, kada je tema timski rad, ne koristi primere iz sporta.

Pitam se, kakva je upotrebna vrednost takvih tesktova, ako ih čita poslovna žena (35+) koja ima zadatak da unapredi timski duh na svom poslu ?!
Miroslav Milojević, poslovni trener i konsultant, WinWin
Miroslav Milojević, poslovni trener i konsultant, WinWin

Poneki put ove paralele su u vezi sa aktuelnim dešavanjima (Marina Maljković, Veljko Paunović, Aleksandar ĐorĐević). Ponekad se odnose na sportske događaje koji se nisu desili u bliskoj prošlosti i u vezi sa timovima koji nisu sa ovih prostora (Čikago Buls).

Ne mislim, pritom, da žene ne prate sport. Nađu one sebi neki motivator. Na primer, kada vaterpolista izlazi iz bazena na odmor, pa mu se voda sliva niz delfinsko tijelo. Ili kada CR7* skine dres zbog razmene sa igračem protivničkog tima.

(*Ko ne zna, CR7 je Kristijano Ronaldo. On nosi broj 7. Osim fudbala, bavi se i postavljanjem pločica u kupatilu, pa mu i torzo tako izgleda).

Mislim na onu sasvim običnu realnost da jedna savremena žena vodi neki biznis, npr. salon lepote ili studio za grafički dizajn i da je, jednostavno, ne zanima sport. Ni nju, ni njene zaposlene. A treba biti vođa poslovnog tima. I motivator. I graditi timski duh. Kako to uraditi?

Recimo da ste na jedvite jade doveli dve radnice da rade nokte i depilaciju. Odlično rade svoj posao, međutim, obe su navikle da budu glavne i to smeta odnosima na poslu. Salon zbog toga finansijski trpi. Treba nešto da se uradi. Ne možete da spominjete kako je Fil Džekson pomirio sujete “najvećeg” Majkla Džordana, “najboljeg drugog” Skotija Pipena i ludog-išaranog-naduvanog-izbušenog Denisa Rodmana ! Pa su se svi zajedno stavili u službu tima i tako, tri puta za redom, bili najbolji na planeti. Vaša radnica, stručnjak za French, i vaša radnica, stručnjak za Brazilian, ne bi razumele šta im poručujete. Ma koliko one imale, zapravo, puno sličnosti sa Rodmanom i Ronaldom.

Ipak, ima (nesportskih) načina da im se značaj timskog rada objasni. Ono što svi zaposleni dobro razumeju, a zadatak vođe tima je da im to predoči, jeste da je timski urađen posao uvek bolji, temeljniji i pruža veći osećaj zadovoljstva i zaposlenima i klijentima. Stoga je nužno sarađivati, imati poverenje jednih u druge, osećati pripadnost i, naravno, komunicirati na ispravan način. Primeri mogu biti iz porodičnog života, iz prethodnog preduzeća u kome ste radili ili na osnovu nekog problema sa drugim zaposlenima, koji je uspešno prevaziđen.

Recimo, očigledni primeri dobrog timskog rada su stambene zgrade koje izgledaju uredno, očišćeno, sa podrumom koji služi svrsi i baštom koja služi za dečije igranje. A kako nam izgledaju one druge, gde nema sloge ni zajedništva i gde svaki stanar ima neku svoju ideju i viđenje kako treba da se radi? Novac? Ma, jok ! Timski rad !!!

Na primerima iz prakse najbolje se uči i, stoga, ti primeri moraju da budu razumljivi. Svima. Ne samo ljubiteljima Sport Kluba. Jer timski rad nije privilegija sportskih terena.