… ono što nije rečeno u emisiji ”Tri tačke”

Lični razvoj i nemanje vremena

Kako to da nam je potpuno jasno da deci treba dosta vremena da nešto novo nauče, a kada nam se kao odraslima stavi u zadatak da uvežbamo nešto novo, očekujemo da se to desi “preko noći”?

Miroslav Milojević, poslovni trener i konsultant, Win Win

Kaže mi jedan preduzetnik nedavno: “Možeš li da nam održiš jedan trening na temu upravljanja vremenom? Skupićemo se u jednom hotelu i imati prezentacije godišnjih izveštaja, pa imamo jedno dva sata praznog hoda, gde bi mogao da ih malo podučiš kako da budu efikasniji sa svojim vremenom.”

Da se razumemo. Čovek je ozbiljan i uspešan je. Ali, ni on, kao ni mnogi drugi, ne razume, da se to što želi ne može izvesti u tako kratkom vremenu.

Pitajte one koji idu u vežbaonice (u narodu: teretane) koliko im je vremena bilo potrebno da ostvare vidljiv napredak na sebi.

A kada je u pitanju poslovna veština, onda, je l može za jedno popodne ? Ne može.

Čovek se uči dok je živ

Isto važi i za poslovne veštine. Uvežbavanje će ići brže (lakše) ako vam neko u tome pomaže savetima iz svog iskustva. Nažalost, te osobe, bilo prijatelji, bilo kolege, nisu 100% opredeljene i vi zavisite od njihovog slobodnog vremena. Međutim, kada se odlučite za eksternog trenera, vi dobijate punu posvećenost i tempo napretka se ubrzava. Naravno, u prvoj varijanti, sa kolegom/prijateljem, investicija je u vidu vremena.

U drugoj varijanti investira se i vreme i novac. Nije lako odreći se novca, ali je to neophodnost. U svakom slučaju, vi birate varijantu koju želite.

Ova varijanta, odustajanje, ujedno je i najlakša. Kao posledicu imamo istinu da nikad nismo naučili do kraja engleski (a imamo punu policu knjiga u vezi sa tim). Istina je i da ne znamo da kucamo na slepo sa deset prstiju  (a ima super zabavan softver za učenje, čija ikonica za badava stoji na desktopu). Takođe, nismo naučili kako se pravi zanimljiva poslovna prezentacija koja drži pažnju (jer kada je taj poslovni trening bio u firmi, vi ste imali neodložan drugi posao).

Nepoznavanje finesa engleskog – gubite vreme tražeći pravu reč ili čekate osobu u firmi da vam prevede. Ne kucate sa deset prstiju – sve vam je jasno, spori ste! Nepoznavanje veština prezentacije – vrtite se u krug i zatrpavate sebe, a i publiku, nepotrebnim materijalom. Zbog toga se sastanci odužuju i vreme rasipa.

Poslovni trening

Trening je engleska reč i znači vežbanje.

U osnovi, nema razlike između sportskog i poslovnog treninga. Teniser vežba da se što bolje snađe u raznim situacijama na teniskom terenu. Zaposleni se na poslovnom treningu uvežbava da se što bolje snađe u raznim situacijama na poslovnom terenu. U čemu je osnovna razlika ? U razumevanju značaja treninga !

Zbog čega, kad je već najbolji?! Jer ne želi da dođe u situaciju da nema odgovor za neku situaciju na terenu.

Šta rade poslovni ljudi? Oni se snalaze, na osnovu iskustva. Što više iskustva, to se bolje snalaze. Snalazi se i Nole, pa skraćuje neke lopte, nerezonski, ali na iskustvo. Ali i greši pritom pa onda odmahuje glavom, kao da veli : “nemoj, bre, da improvizuješ, igraj ono što si uvežbao”. Kad već volimo da ga gledamo i njime se dičimo, mogli bismo i da se na njega ugledamo. Da vežbamo. Redovno.

Ako ste na poziciji gde imate mogućnost da organizujete poslovni trening za svoje kolege – uradite to. Ne oklevajte. Ako ste zaposleni koji želi da se unapredi, pitajte kolege i tražite poslovni trening. Ne oklevajte.