Kada je američki neurolog Džon C. Lili (John C. Lilly) 1954. godine pokušavao da izuči šta se dešava sa mozgom kada se smanje ili potpuno priguše naša čula, tada je osmislio kapsulu za plutanje u kojoj nije moguće potonuti zbog visoke koncentracije magnezijumove soli (MgSO4).

Na taj način se tokom plutanja eliminišu svi spoljašnji uticaji na naše telo i um – zvuk, svetlo, miris, taktilna čula i osećaj gravitacije. Lili je ustanovio da kada je čovek u ovakvoj sredini, mozak prestaje da bude usredsređen na draži koje dolaze iz spoljašnjeg sveta i počinje da bude usredsređen ka unutra i da takvo stanje izaziva duboku relaksaciju. Upravo o tome razgovarala je Marina Jablanov sa apsolventom medicine, Mihajlom Šinkovićem, vlasnikom jedne ovakve kapsule.

Pročitajte i ovo: Prednosti homeopatskog lečenja

Photo by Bruce Christianson on Unsplash

Pročitajte i ovo: Kako sprečiti i lečiti gojaznost

Ta duboka relaksacija uma i tela, bez osećaja za prostor i vreme, blagotvorno utiče na naše psihofizičko zdravlje u celini. Poređenje s boravkom u majčinom stomaku se nameće samo po sebi – plutali smo u plodovoj vodi, čuli smo kucanje maminog srca, a sada čujemo samo otkucaje svoga srca dok su ostali zvuci prigušeni. Smanjenje stresa, detoksikacija, brži oporavak od povreda, oslobađanje od hroničnih bolova – samo su neki od brojnih korisnih učinaka koje plutanje pruža. Ljudi dođu umorni, stresirani, a izađu osveženi i nasmejani.

Pročitajte i ovo: Najbolji motivi za odvikavanje od pušenja

Photo by Toa Heftiba on Unsplash

Pročitajte i ovo: Zašto treba da izbegavamo kreme za zaštitu od sunca

Da li vi imate iskustvo plutanja?

Ja plutam godinama, ali sam imao priliku da upoznam čoveka koji pluta 40 godina – i verujte mi, vidi se po njegovom miru, staloženosti i pozitivnoj energiji koju zrači. Citirao bih Ničea koji je rekao da „više ima mudrosti u našem telu, nego u svim filozofijama ovog sveta zajedno“. Možda je baš ovo način da eliminacijom spoljašnjih uticaja počnete da osluškujete sebe, jer ste u kapsuli sat i po sami sa sobom i to je dobar trenutak da se konačno resetujete.

Pročitajte i ovo: Kasno leto je doba buđenja žene

Pročitajte i ovo: Kako da očistimo digestivni trakt

Koliko je bezbedno?

Plutanje se obavlja u zatvorenim kapsulama ili tankovima ispunjenim vodom. Voda u tanku je bez hlora i u njoj se nalazi visoka koncentracija od 35 procenata Epsom soli koja se drugačije zove gorka so ili magnezijum sulfat, u kojoj je nemoguće potonuti i u kojoj se pluta veoma stabilno. Gustina vode je tolika da nema potrebe, kao na moru da telom balansirate i održavate se na površini. Istakao bih i da je voda u tanku plitka.

Pročitajte i ovo: Vitamin D, izvor zdravlja i zaštita od bolesti

Da li je voda i prostor dovoljno higijenski?

Pročitajte i ovo: Na koji način vežbe vraćaju sreću u naš život

Higijenski standardi su izuzetno važni i zato su visoki. U tanku se nalazi 1.000 litara vode i 400 kg soli magnezijum sulfata. Kvalitet vode se nadzire svakodnevno, kao i u redovnim mesečnim intervalima kod sertifikovane laboratorije. Nakon svakog plutanja voda se automatski filtrira i tokom cele noći van radnog vremena. Sistem filtracije se sastoji od četiri mehanička filtera, hemijskog i UV lampe. Prostor u kome se nalazi tank se dezinfikuje posle svakog plutanja. Sam salinitet od 35 posto obezbeđuje sredinu u kojoj mikroorganizmi nemaju šansu da se razvijaju. Podsetio bih da je u Mrtvom moru salinitet 27 procenata i da se upravo tako i zove, jer ništa ne može da živi u njemu.

Pročitajte i ovo: Da li je kokosovo ulje otrov ili čudotvorni lek?

Magnezijum je veoma važan za mnoge procese u telu. Koliko ovaj rastvor gorke soli (magnezijum sulfata) može koža da upije i da li postoji mogućnost predoziranja?

Pročitajte i ovo: Kada je veza kao droga

Ne postoji mogućnost predoziranja, jer telo upije onoliko koliko mu treba. Klinička ispitivanja su pokazala da se gorka so lako apsorbuje kroz kožu, pa su kupke sa ovom soli, jednostavan i idealan način njene primene. Magnezijum ima brojne važne uloge u organizmu, uključujući regulaciju preko 325 enzima, redukciju upalnih procesa, pomoć u funkciji mišića i nerava i preventivu kod stvrdnjavanja krvnih sudova.

Pročitajte i ovo: Simptomi bujanja kandide

Sulfat poboljšava apsorbciju hranljivih materija, uklanja toksine i pomaže kod migrenskih glavobolja. Čudotvorno dejstvo gorke soli je poznato stotinama godina i za razliku od drugih soli, ova so ima blagotvorno dejstvo na telo, um i duh. Relaksacija nervnog sistema, lečenje kožnih problema, otklanjanje bolova u leđima, opuštanje ukočenih mišića, zarastanje rana, izbacivanje toksina iz organizma su samo deo mnogobrojnih pozitivnih efekata na organizam.

Pročitajte i ovo: Masažom protiv nesanice

Jedan od najjednostavnijih i najprijatnijih načina za otklanjanje problema vezanih za stres je prosto potopiti telo u rastvor magnezijumove soli. Dok ne probate plutanje teško je objasniti taj osećaj. Kao da budni sanjate. Interesantno je napomenuti da ovo stanje može da se postigne meditacijom ili nekim drugim tehnikama, ali tek posle dugotrajnog, višegodišnjeg rada.

Pročitajte i ovo: Najčešće greške u upravljanju konfliktima i kako ih prevazići

Photo by Pineapple Supply Co. on Unsplash

Kako se postiže efekat utišavanja čula?

Pročitajte i ovo: Da li je vreme da konačno date otkaz

Osećaj ravnoteže se eliminiše samim tim jer plutamo na površini vode bez ikakvog napora i ne osećamo uticaj gravitacije na naše telo. U kapsuli posle desetak minuta boravka je potpuni mrak, pa se na taj način eliminiše i čulo vida. U tanku nema mirisa. Dok smo u vodi, uši su potopljene tako da je i čulo sluha neutralisano. Temperatura vode i vazduha u tanku je 35 stepeni Celzijusa baš kao i temperatura naše kože, tako da nema ni temperaturne razlike koju osećamo na koži pa imamo utisak da se gubi granica tela. Upravo iz tog razloga naš mozak stvara iluziju da se nalazimo u bestežinskom stanju.

Pročitajte i ovo: Ćutanje je moć! Iskoristite je u svoju korist!

Da li biste nam objasnili koji se procesi događaju u telu dok plutamo?

Pročitajte i ovo: Mobing – psihičko i seksualno zlostavljanje na radnom mestu

Ljudski mozak funkcioniše na 4 talasne dužine, a to su alfa, beta, delta i teta talasi. Alfa i beta frekvencije su povezane sa misaonim procesima i budnim stanjem, dok su delta i teta povezane sa podsvesnim aktivnostima i dubokim snom. Plutanjem se za vrlo kratko vreme frekvencija mozga menja iz alfa i beta talasa u teta moždane talase. Nakon ulaska u kapsulu naš mozak u kratkom vremenskom periodu počinje da radi na smanjenoj frekvenciji koju smatramo blagotvornom za naš celokupni organizam. Da bi plutanje imalo i ovaj efekat potrebno je provesti 90 minuta u tanku, jer se upravo taj proces dešava posle pola sata nakon ulaska u vodu i plutanja.

Pročitajte i ovo: Kako da vežbanjem svesnosti povećamo osećaj zadovoljstva životom

Šta se dešava ako se zaspi tokom plutanja?

Pročitajte i ovo: Perfekcionizam – glad za prihvaćenošću i ljubavlju

Gustina vode je veoma velika i nije moguće potonuti, niti se izvrnuti. Potpuno ste bezbedni, jer je dubina svega 25 cm. Telo zauzme za njega najprirodniji položaj, a to je s raširenim rukama iznad glave. To mnoge iznenadi, jer misle da će im ruke utrnuti, no, to se nikada ne dešava. Ramena i lopatice se približe i to je veoma rasterećujući položaj za vratni deo kičme – setite se samo beba kako spavaju. Lice je uvek van vode. Najčešće se dešava da imate osećaj kao da ste „među javom i međ snom”.

Pročitajte i ovo: Stalo ste zauzeti? Od čega, zapravo, bežite?!

Dok ne probate plutanje teško je objasniti taj osećaj. Interesantno je napomenuti da ovo stanje može da se postigne meditacijom ili nekim drugim tehnikama, ali tek posle dugotrajnog, višegodišnjeg rada. Smatra se da tibetanski monasi mogu meditacijom dostići ovaj nivo smanjene moždane frekvencije, dok se plutanjem svaki put dolazi u stanje maksimalne relaksacije, bez posebnog truda. Ovaj tretman plutanja odmara naše telo kao 4 sata spavanja!

Pročitajte i ovo: Kako da se nosite sa šefom koji vas maltretira

Da li postoje neželjena dejstva za koga nije ova vrsta terapije?

Pročitajte i ovo: Danas ti se smeju, a već sutra žele da ti budu najbolji prijatelji

Ne postoje kontraindikacije, ali ne bi trebalo da dolaze osobe kojima je zapušen nos, prosto neće osetiti sve pozitivne efekte i neće moći potpuno da se opuste. Izuzetno je važno reći da se tokom plutanja na potpuno prirodan način snižava nivo hormona stresa kortizola i andrenalina, smanjuje količina mlečne kiseline u našim mišićima što je značajno sportistima posle napornih treninga.

Pročitajte i ovo: Upoređivanje s drugima upropaštava ti život

Sa druge strane rastu endorfin i serotonin koje nazivamo hormonima sreće. Ovi efekti su od izuzetnog značaja za sve društvene kategorije i starosne dobi, a naročito sportiste i trudnice. Da, trudnicama veoma prija plutanje, jer je „eliminisana” zemljina teža. Napomenuo bih da se efekti osećaju 7 do 10 dana posle.

Pročitajte i ovo: U čemu je razlika između krivice i odgovornosti

Koje su sve dobrobiti plutanja?

Pročitajte i ovo: Kako nas manipulišu

Pozitivni efekti plutanja su mnogobrojni i još uvek se istražuju. Prevashodno zavisi od toga šta želimo da postignemo, a mogućnosti su neograničene. Osim navedenih benefita istakao bih da se: dubokom relaksacijom umanjuje se stres, pojačava koncentracija, kreativnost i memorija, poboljšava cirkulacija, podstiče detoksikacija, smanjuje ili uklanja hroničan bol, a osnažuje imunitet. Bolje i mirnije se spava.

Pročitajte i ovo: Zašto se žalimo, čak i kada nam dobro ide