Mezoterapija je kutano i subkutano uvođenje koktela mikroiglicama do dubine od 0.5 mm do 2 mm.

Na ovaj način se ciljano, u određeno mesto, ubacuje i resorbuje koktel. Efekti se postižu farmakološkim dejstvom supstanci i fizičkiom stimulacijom (ubodima) kože, što rezultuje produkciju kolagena i elastina.

Dr Nataša Popović, specijalista plastične i rekonstruktivne hirurgije
Dr Nataša Popović, specijalista plastične i rekonstruktivne hirurgije

Mezoterapijski kokteli sadrže visok procenat hijaluronske kiseline, aminokiselina, vitamina, minerala i antioksidanasa. Hijaluronska kiselina, pored navedenih efekata, ima važnu ulogu u sposobnosti vezivanja vode u koži čak 1000 puta veću zapreminu. Često je i nazivamo prirodnim rezervoarom vode.

Mezoterapija je prvi put opisana od strane dr Pistora, 50-tih godina XX veka.

Danas sve veću primenu ima u smanjenju zapaljenskih reakcija, kao i podspešivanju ubrzanog zarastanja rana. Hijaluronska kiselina je prirodni glikoaminoglikan, osnovni sastojak mezoterapijskih koktela.

Metode ubrizgavanja – injekcione (micro nidle) su point by point, nappage, filovanje (cross link).

Mezoterapija se radi u intervalima od dve nedelje i potrebno je da se uradi pet do sedam tretmana u nizu, radi postizanja željenog efekta.

Mezoterapijski kokteli  sadrže hijaluronsku kiselinu, antioksidanse, u borbi protiv slobodnih radikala, koji dovode do oštećenja kože. Pored toga, vitamine A, C, ,E , B-kompleks, minerale, lipozomske polifenole, masne kiseline, koenzime, terpene.

Navedene supstance mezoterapijskih koktela poboljšavaju prokrvljenost, stabiliziju zidove krvnih sudova i sprečavaju stvaranje slobodnih radikala. Mezoterapijom se postižu najbolji rezultati kod osoba sa suvom kožom, kod osoba kod kojih je izraženo foto starenje i osoba sa zrelijom kožom.