Mezoterapija je kutano i subkutano uvođenje koktela mikroiglicama do dubine od 0.5 mm do 2 mm.

Na ovaj način se ciljano, u određeno mesto, ubacuje i resorbuje koktel. Efekti se postižu farmakološkim dejstvom supstanci i fizičkiom stimulacijom (ubodima) kože, što rezultuje produkciju kolagena i elastina.

Dr Nataša Popović, specijalista plastične i rekonstruktivne hirurgije
Dr Nataša Popović, specijalista plastične i rekonstruktivne hirurgije

Mezoterapijski kokteli sadrže visok procenat hijaluronske kiseline, aminokiselina, vitamina, minerala i antioksidanasa. Hijaluronska kiselina, pored navedenih efekata, ima važnu ulogu u sposobnosti vezivanja vode u koži čak 1000 puta veću zapreminu. Često je i nazivamo prirodnim rezervoarom vode.

Mezoterapija je prvi put opisana od strane dr Pistora, 50-tih godina XX veka.

Danas sve veću primenu ima u smanjenju zapaljenskih reakcija, kao i podspešivanju ubrzanog zarastanja rana. Hijaluronska kiselina je prirodni glikoaminoglikan, osnovni sastojak mezoterapijskih koktela.

Metode ubrizgavanja – injekcione (micro nidle) su point by point, nappage, filovanje (cross link).

Mezoterapija se radi u intervalima od dve nedelje i potrebno je da se uradi pet do sedam tretmana u nizu, radi postizanja željenog efekta.

Mezoterapijski kokteli  sadrže hijaluronsku kiselinu, antioksidanse, u borbi protiv slobodnih radikala, koji dovode do oštećenja kože. Pored toga, vitamine A, C, ,E , B-kompleks, minerale, lipozomske polifenole, masne kiseline, koenzime, terpene.

Navedene supstance mezoterapijskih koktela poboljšavaju prokrvljenost, stabiliziju zidove krvnih sudova i sprečavaju stvaranje slobodnih radikala. Mezoterapijom se postižu najbolji rezultati kod osoba sa suvom kožom, kod osoba kod kojih je izraženo foto starenje i osoba sa zrelijom kožom.

Sito&Rešeto newsletter
Nedeljni pregled najinteresantnijih tekstova sa Vašeg omiljenog portala.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.